Handbalul românesc, pe tobogan: Fetele joacă, diseară, primul din cele două meciuri colosale pentru naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu a jucat un meci de la revenirea ei la naţională, pierdut cu Danemarca
Cristina Neagu a jucat un meci de la revenirea ei la naţională, pierdut cu Danemarca

Pe vremuri, cu Cristina Neagu în echipă, România era de nelipsit de la turneele finale. Acum, vedeta CSM-ului are 33 de ani şi tot în ea stau speranţele iubitorilor handbalului pentru ca un dezastru sportiv să fie evitat, totuşi, pe ultima sută de metri.

Alegerile FRH bat la uşă, după alţi 4 ani cu Alexandru Dedu (50 de ani) în frunte în care handbalul s-a dus în cap!

Dacă la băieţi, România a dispărut de ani buni din elita acestui sport în care, cândva, era campioană mondială, cu nişte jucători uriaşi, din păcate, declinul se vede deja şi la fete! Calificarea la JO 2020 s-a ratat, iar ultimele clasări la turneele finale au fost următoarele:

*CM 2019: Locul 12 din 24

*Euro 2020: Locul 12 din 16

*CM 2021: Locul 13 din 32

Cu precizarea că, la Europeanul de acum doi ani, România a înregistrat cel mai slab rezultat obţinut vreodată la o competiţie continentală! În aceste condiţii, e lesne de înţeles de ce în handbalul românesc se vorbeşte tot mai apăsat despre nevoia de o schimbare, după opt ani cu Alexandru Dedu în fruntea FRH. Rămâne de văzut, aşadar, rezultatul alegerilor programate pentru 28 aprilie, la Izvorani. Pe lângă actualul şef FRH, în cursă se află:

*Constantin Din, fost arbitru internaţional

*Bogdan Voina, fost jucător la Steaua şi SC Selestat (Franţa)

*Maximilian Gavrilă, director şi antrenor la Şcoala 181

Am „tremurat“, acasă, cu Feroe!

Până să vedem cum se vor încheia alegerile, urmează două partide de foc pentru naţionala feminină, în preliminariile Euro 2022. Sunt ultimele două meciuri, cele decisive! Primul va fi diseară (ora 21.00, Prima Sport 2), cu Feroe, la Torshavn. Ca să ajungă aici, Neagu şi colegele ei au avut o călătorie infernală, de peste 10 ore pe ruta Bucureşti – Amsterdam – Copenhaga –Torshavn!

Chiar dacă duelul cu codaşa grupei pare a fi o formalitate pe hârtie, în tur, la Mioveni, meciul numai uşor n-a fost! Atunci, fără Neagu, retrasă temporar de la naţională, România s-a chinuit o repriză cu Feroe, scorul fiind 15-14 pentru tricolore, la pauză. Abia în partea secundă, România s-a desprins pe tabelă şi a câştigat la 7 goluri diferenţă: 26-19.

Şi dacă am conveni că acum, cu Neagu în echipă, România va învinge Feroe, adevărata finală va fi, duminică, de Paşte! Pentru că atunci, de la ora 18.00 (TVR 1), sala „Traian“ de la Râmnicu Vâlcea va găzdui marele meci cu Austria. Vorbim despre echipa cu care ne batem la locul 2, ultimul care duce la Euro 2022. Şi cu această naţională, fetele au avut mari emoţii, la Sudstadt, în octombrie 2021. Atunci, tot fără Neagu, România a condus cu 16-11, la pauză, însă a evitat înfrângerea cu un gol reuşit de Bazaliu, la ultima aruncare: 33-33!

Vasile

Avem crema handbalului românesc

Selecţionerul Adi Vasile (foto) abordează partidele cu Feroe şi cu Austria cu cele mai bune jucătoare pe care le are România, la ora actuală. Pentru că Neagu s-a întors la prima reprezentativă, iar Pintea şi Buceschi sunt şi ele în lot, ultima revenind după accidentare. Singura absenţă e a lui Dindiligan, extrema dreaptă care a suferit o leziune fibrilară. 

În aceste condiţii, orice alt rezultat, în afară de o calificare la Euro 2022, ar fi un dezastru pentru fete. Lucru de care e conştient şi selecţionerul Adi Vasile: „N-avem voie să subestimăm aceste adversare. Fetele nu trebuie să facă nimic altceva decât să intre în teren şi să fie extrem de concentrate şi conectate ca echipă, dar şi individual pe sarcinile pe care le au. Încă nu discutăm foarte mult de Austria, pentru că e foarte important să o luăm pas cu pas“.

Buceschi

Eliza Buceschi (foto) a avut şi ea un discurs similar: „Presiune există mereu. Handbalul e din ce în ce mai competitiv şi echipele mici sunt tot mai puţine. Vor fi două meciuri grele, însă eu zic că ne vom califica la Campionatul European“.

România a fost la 13 din cele 14 ediţii ale Campionatelor Europene de până acum. Singura dată când a ratat calificarea a fost în 2006, când competiţia a fost găzduită de Suedia. Cel mai bun rezultat al tricolorelor a venit în 2010, când s-a câştigat medalia de bronz, la turneul din Danemarca şi Norvegia.

Preliminarii Euro 2022, grupa a 2-a, etapa a 5-a

Astăzi

Feroe – România 21.00, Prima Sport 2

Austria – Danemarca 21.25

1. Danemarca 8 puncte (Golaveraj: +37)

2. Austria 5 puncte (Golaveraj: +4)

3. România 3 puncte (Golaveraj: -5)

4. Feroe 0 puncte (Golaveraj: -36)

Primele două clasate vor merge la Euro 2022 (4-20 noiembrie), turneu găzduit de Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Lotul României

*Portari: Dumanska (Podravka), Ciucă (Rapid), Hosu (Rm. Vâlcea) 

*Extreme stânga: Dincă (Bistriţa), Lupei (Rm. Vâlcea) 

*Extreme dreapta: Badea (Rapid), Seraficeanu (Bistriţa) 

*Pivoţi: Pintea (Gyor), Ostase (Slatina), Subţirică (Buzău) 

*Interi stânga: Neagu (CSM Bucureşti), Bazaliu (Buzău), Târcă (Rapid), Harabagiu (Buzău)

*Inter dreapta: Alina Ilie (Buzău)

*Centri: Buceschi (Rapid), Laslo (Minaur), Zamfirescu (Buzău)

     

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite