Gigi Becali, euforic, se îmbătă cu apă rece: pericolul care îl amenință, fără să-și dea seama

0
Publicat:

CFR Cluj și Universitatea Craiova au tras învățăturile unui sezon dur în care patronii lor au tot schimbat componența băncii tehnice până s-a ales praful de principalul obiectiv, câștigarea titlului. Finalul play-off-ului ne-a arătat însă că, în următoarea stagiune, lucrurile vor sta cu totul altfel.

Gigi Becali, finanțator FCSB. FOTO: Arhiva Adevărul
Gigi Becali, finanțator FCSB. FOTO: Arhiva Adevărul

Dacă ai impresia că un profesionist e scump e pentru că nu știi cât te costă la sfârșit un incompetent!“. Iată o vorbă de care s-au convins Neluțu Varga (finanțator CFR Cluj), respectiv Mihai Rotaru (acționar U Craiova). Cu greu, ce-i drept, însă mai bine mai târziu decât niciodată. Pe hârtie, aceste două formații ar fi trebuit să se bată cu FCSB-ul lui Gigi Becali pentru titlu. În mod șocant însă, formația din Berceni, un etalon al amatorismului, a reușit să surclaseze rivalele sale la un capitol crucial, cu mult înainte de a câștiga titlul: stabilitatea băncii tehnice!

În timp ce FCSB a abordat acest sezon cu cuplul Pintilii – Charalambous pe bancă și l-a și încheiat cu cei doi executanți ai patronului, la Cluj și la Craiova componența băncii tehnice s-a tot schimbat, după cum se poate vedea mai jos:

*CFR Cluj: Andrea Mandorlini (etapele 1-22), Adrian Mutu (etapa a 23-a - etapa a 2-a din play-off), Francisc Dican (etapele 3-8 din play-off), Dan Petrescu (din etapa a 8-a a play-off-ului).

*Universitatea Craiova: Eugen Neagoe (etapele 1-2), Laurenţiu Reghecampf (etapele 3-9), Corneliu Papură (etapele 10-15), Ivailo Petev (etapa a 16-a - etapa a 3-a din play-off), Dragoş Bon (etapa a 4-a din play-off), Constantin Gâlcă (din etapa a 5-a a play-off-ului).

Firește, după o asemenea debandadă, de câștigat a avut FCSB la care a existat măcar un „haos organizat“: Becali a dictat, iar subalternii săi au executat.

Competența nu garantează succesul, ci calitatea muncii

Pe finalul acestui play-off, atât CFR Cluj, cât și Universitatea Craiova au făcut două numiri importante. Exasperați și ei de eșecurile repetate, Varga și Rotaru au renunțat la soluțiile de mântuială, au băgat mâna adânc în buzunar și au apelat la serviciile unor antrenori competenți.

Astfel, Dan Petrescu (56 de ani) s-a întors în Gruia, iar Costel Gâlcă (52 de ani) a preluat Știința. „Bursucul“ are în palmares patru titluri câștigate cu CFR, în timp ce Gâlcă, la ultimul său mandat în competiția internă, la FCSB în sezonul 2014-2015, a cucerit toate trofeele: titlul, Cupa României și Cupa Ligii.

Dacă Petrescu și Gâlcă vor repeta, în următoarea stagiune, rezultatele lor bune din trecut rămâne de văzut. Pentru că, în fotbal, există o regulă nescrisă: competența nu garantează succesul, ci calitatea muncii. Deocamdată, primele semne sunt dătătoare de speranțe pentru CFR și Craiova. Din niște formații cu mari sincope, ele au reușit să încheie play-off-ul în forță.

CFR Cluj a înșirat trei victorii în trei partide cu „Super Dan“, asigurându-și prezența în preliminariile Conference League. De remarcat faptul că, la o lună după ce era spulberată de Farul în etapa a 5-a din play-off, 1-5 la Ovidiu, fără Dan Petrescu, CFR a reușit să-și ia revanșa, de această dată cu „Bursucul“ pe bancă: 5-1 cu Farul la Cluj!

Iar Universitatea Craiova are, de asemenea, un bilanț pozitiv cu Gâlcă: 6 meciuri, 4 victorii, 1 egal și 1 înfrângere. Golaveraj: 13-8. De aici, și declarația dată de patronul Mihai Rotaru, imediat după succesul cu Sepsi de sâmbătă: „Mă bucur pentru Costel (n.r. – Gâlcă), are o medie de 2,16 puncte pe meci în play-off. Cu o matematică simplă, în sezonul regular avea mai multe puncte, pentru că ar fi fost meciuri mai ușoare. La anul, vrem titlul. După 34 de ani, vrem asta. Sunt oameni care n-au trăit bucuria asta la Craiova“.

Șucu a refuzat „manelismul“ la Rapid

Nu doar CFR și Craiova au optat pentru numirea unor antrenori competenți pentru următoarea stagiune. Același lucru s-a întâmplat și la Rapid, sub comanda lui Dan Șucu. Așa cum era de așteptat, acesta a refuzat numirea lui Marius Șumudică pe bancă, deși a existat o presiune sufocantă asupra sa, atât din partea șefilor galeriei, cât și din partea unor jurnaliști apropiați de tehnicianul de 53 de ani. Șucu a pus însă piciorul în prag și a considerat că „manelismul fotbalistic“ n-are ce căuta la Rapid.

Astăzi, formația giuleșteană va oficializa numirea lui Neil Lennon (52 de ani) pe bancă. Nord-irlandezul a pregătit Celtic în două mandate (2010-2014 și 2019-2021) și a lucrat și în Championship, la Bolton (2014-2016). CV-ul său include perioade petrecute și la Hibernian (2016-2019) și Omonia Nicosia (2022). Cele mai bune rezultate le-a avut, firește, la Celtic: cinci titluri, patru cupe și Supercupa Scoției. În Cipru, Lennon a luat cupa, în sezonul 2021-2022.

Stoica, realist. Becali, euforic

Prin iminenta sosire a lui Lennon la Rapid, lupta pentru titlu va fi și mai dură, în sezonul viitor. Mihai Stoica, președintele Consiliului de Administrație la FCSB, a admis acest lucru, remarcând, în primul rând, schimbarea CFR-ului în bine.

Știam că CFR va arăta mai bine, odată cu venirea lui Dan Petrescu. Pentru Neluțu Varga, aducerea lui Petrescu e un câștig important. Noi sperăm să ne menţinem jucătorii importanţi şi să aducem şi alţi jucători şi să ne luptăm (n.r. – pentru titlu, la anul)“, a declarat Stoica, la Orange Sport.

Dacă Meme e ancorat în realitate și a realizat că povestea campionatului următor va fi foarte diferită de cea care tocmai s-a încheiat, în schimb, Gigi Becali, euforic după triumful din acest sezon, e în lumea lui. Cea în care se crede un antrenor de talie internațională.

Până cum, ziceam să-mi aduceți echipe (n.r. – în lupta pentru titlu). Acum, vă zic să-mi aduceți antrenori. Ce Gâlcă? Nu e de talia mea. Petrescu, Lucescu, Hagi sunt de talia mea. Îl vreau pe Mircea Lucescu la Rapid, să am și eu cu cine să mă bat“, a spus, recent, latifundiarul din Pipera.

30.000

de euro pe lună e salariul lui Dan Petrescu la CFR Cluj.

20.000

de euro pe lună câștigă Costel Gâlcă la Universitatea Craiova.

Play-off, etapa a 10-a (ultima)

Sâmbătă

CFR Cluj – Farul 5-1

Universitatea Craiova – Sepsi 3-2

Ieri

Rapid – FCSB 2-0

Clasament

1. FCSB 49 de puncte

2. CFR Cluj 46p*

3. Universitatea Craiova 44p*

4. Farul Constanța 36p*

5. Sepsi 34p*

6. Rapid 32p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**FCSB participă în Liga Campionilor, iar CFR Cluj în Conference League. Universitatea Craiova va juca baraj cu Universitatea Cluj, miza fiind accederea în preliminariile Conference League.

Meciurile de baraj din fotbalul intern

Play-off-ul de menținere / promovare în Superliga

Vineri

FC Botoșani – CS Mioveni 1-0

Returul se va juca pe 24 mai, de la ora 20.00

Play-off-ul Conference League

Ieri

Oțelul Galați – Universitatea Cluj 0-2

Învingătoarea va întâlni ocupanta locului 3 din play-off pentru accederea în preliminariile Conference League.

Play-off-ul de menținere / promovare în Superliga

Astăzi, ora 20.00

Dinamo – Csikszereda

Se va juca pe Arena Națională. Returul se va disputa pe 27 mai, de la ora 20.00.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite