FOTE 2023. Sportul românesc începe să respire. De ce este atât de important Festivalul Olimpic de tineret

0
Publicat:

Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a încheiat în weekend și România are motive să zâmbească. Deși ne-am făcut probleme în dese rânduri, competiția desfășurată la Maribor (Slovenia) ne-a arătat că din urmă vin copii talentați.

Micii sportivi ai României au fost la înălțime. Foto Facebook COSR
Micii sportivi ai României au fost la înălțime. Foto Facebook COSR

România a ocupat locul al patrulea în clasamentul final pe medalii la FOTE 2023, cu 9 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz. Aceasta este cea mai bună performanţă a României la o ediţie de vară a Festivalului pentru tineret, după cele din 1995 (Bath) şi 2003 (Paris), când a încheiat pe poziţia a treia. Țara noastră a participat cu o delegaţie compusă din 92 de sportivi, din care mai bine de o treime au luat medalii! Aceștia au concurat la 9 discipline: atletism, baschet 3x3, ciclism pe şosea, ciclism MTB, gimnastică artistică, handbal, înot, judo şi tenis.

4 finale pierdute în ultima zi

Sâmbătă, ultima zi a competiţiei, a venit cu lucruri bune și mai puțin bune pentru România. Am cucerit două medalii de aur, ambele la atletism. La 2.000 m obstacole masculin, a triumfat Alin Şavlovschi, iar la ştafetă, Bianca Tiţa, Ştefania Balint, Maria Capotă şi Alexandra Uţă au reuşit un nou record al competiţiei. Însă sportivii noștri au și pierdut patru finale. Handbalistele au obţinut argintul, fiind învinse de Franţa cu 32-27, după ce spulberaseră totul în cale până în ultimul act.

La tenis, Giulia Popa a fost învinsă în finală de cehoaica Julie Pastikova, cu 6-4, 6-4. Aceeași jucătoare a pierdut ultimul act și la dublu, alături de Alexia Tatu, în timp ce în finala de la dublu masculin, cuplul Yannick Alexandrescou/Alejandro Nourescu a fost învins greu de adversarii din Polonia. Tot în ultima zi de concurs, gimnasta Alexia Gabriela Vânoagă a luat medalia de argint în finala de la bârnă.

5 medalii de aur la natație

Grosul medaliilor de aur a fost câștigat de înotători, semn că performanțele excepționale ale lui David Popovici din ultimii ani au i-au inspirat pe mulți copii să se îndrepte către natație. Reprezentanții noștri s-au impus în nu mai puțin de 5 finale la FOTE!

Anul trecut, la ediţia precedentă a Festivalului Olimpic al Tineretului European, desfăşurată la Banska Bystrica (Slovacia), România a ocupat locul 8 în clasamentul final, cu 19 medalii, dintre care 5 de aur, 8 de argint şi 6 de bronz.

Acum, în clasamentul final pe echipe, Italia a ocupat primul loc, cu 16 medalii de aur, 18 de argint și 12 de bronz, urmată de Germania (11-11-9), Franţa (9-6-9) și de România (9-6-5).

De ce e important FOTE

Festivalul Olimpic European pentru Tineret este organizat din doi în doi ani sub patronajul Comitetului Olimpic Internațional. Este cel mai mare eveniment multisport european destinat tinerilor sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Evenimentul păstrează tradițiile olimpismului: de la flacăra aprinsă până la jurămintele sportivilor și oficialilor și satul care găzduiește participanții.

La festivalurile de vară participă aproximativ 3.600 de tineri și oficiali, în timp ce la edițiile de iarnă sunt în jur de 1.600 de participanți. I se acordă importanță pentru că este o poartă către Jocurile Olimpice, numeroși medaliați la FOTE obținând apoi rezultate pe măsură la cea mai mare competiție de pe mapamond.

Ana Maria Popescu, impresionată de performanța ”tricolorilor”. Foto Facebook
Ana Maria Popescu, impresionată de performanța ”tricolorilor”. Foto Facebook

Pe acest subiect a comentat și fosta campioană olimpică Ana Maria Popescu, care s-a dus ieri să-i aștepte pe copii la aeroport. ”Ceea ce au reușit la Maribor va rămâne în istorie. Locul 4 pe națiuni din 48 de țări, este ceva incredibil. România are copii buni, ține de noi, de fiecare în parte, cum îi ajutăm să performeze la cel mai înalt nivel. Da, au fost 20 de medalii de această dată, dar curiozitatea mea este de câți dintre acești copii putem avea grijă, astfel încât ei să performeze și la seniori. Aceasta este provocarea, ei au demonstrat. Au muncit, sunt talentați, ambițioși.

S-au întors cu medaliile acasă, acum depinde ce facem mai departe. Și anul trecut au avut performanțe extraordinare, s-au clasat în Top 10. Eu personal înainte să plece m-am gândit să termine măcar cu un loc mai sus, doar că pentru mine a fost o surpriză plăcută că s-au întors cu atâtea medalii acasă. Sportul românesc începe să respire”.

A început și Universiada

Dacă Festivalul de tineret s-a încheiat, în weekend a debutat Universiada. Aceasta este un eveniment destinat sportivilor studenți și este organizată de Federația Internațională a Sportului Universitar. Se desfășoară în China, la Chengdu, și este ediția din 2021, dar care a fost amânată din cauza pandemiei. România este reprezentată de 40 de sportivi la 5 discipline (atletism, baschet, gimnastică ritmică, înot şi tenis de masă) la cea de-a 31-a ediţie a Jocurilor Mondiale Universitare de vară care se desfăşoară în perioada 28 iulie - 8 august la Chengdu.

Cine a luat aur pentru România la FOTE

Cele 9 medalii de aur au fost câştigate de înotătorii Aissia Prisecariu (200 m spate), Robert Badea (200 m mixt, 400 m mixt), ştafeta feminină de 4x100 m liber (Daria Silişteanu, Diana Stiger, Aissia Prisecariu, Ana Maria Sibişeanu, Denisa Bacalu), Daria Silişteanu (100 m spate), judoka Tudor Ilie Moşoi (cat. 60 kg) şi David Gliga (cat. 73 kg) şi atletul Alin Şavlovschi (2.000 m obstacole) şi ştafeta feminină de atletism (Bianca Maria Tiţa, Ştefania Balint, Maria Denisa Capotă şi Alexandra Ştefania Uţă). Rețineți-le numele! Nu peste mulți ani ne vor bucura în marile concursuri de seniori!  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite