Djokovici se „hrănește“ cu ura contestatarilor: Ce a făcut când i s-a mai cântat prohodul în tenis

0
Publicat:

Dacă despre Carlos Alcaraz (Spania, 20 de ani, 1 ATP) putem spune, răspicat, că ne vom auzi de marile lui victorii mult timp de acum încolo, în schimb, Novak Djokovici (Serbia, 2 ATP) pare a fi un caz desprins din Dosarele X.

Novak Djokovici, atât de mare, încât eșecul lui înseamnă atingerea finalei la un Grand Slam
Novak Djokovici, atât de mare, încât eșecul lui înseamnă atingerea finalei la un Grand Slam

La 36 de ani, sârbul e ultimul colos rămas în picioare, după ce Roger Federer (41 de ani) s-a retras anul trecut, iar Rafael Nadal (37 de ani) stă, deocamdată, prin clinici, într-o tentativă de a se repune pe picioare pentru un ultim sezon în circuit, în 2024. Novak, în schimb, are cele mai multe trofee majore cucerite după 30 de ani: 11 din totalul său de 23 până în acest moment. Iar duminică, după finala pierdută de la Wimbledon, sârbul a primit o întrebare amuzantă: „Crezi că asistăm la nașterea unei noi rivalități în tenis, între tine și Alcaraz?“.

Citită cu voce tare, fraza te face să bufnești în râs, având în vedere că vorbim despre doi sportivi între care există o diferență de... 16 ani! De altfel, răspunsul lui Novak a fost elocvent: „Pentru binele meu, sper că da. El o să joace în circuit în următorii mulți ani. În ceea ce mă privește, nu știu cât o să mai fiu pe aici...“.

Djokovici a avut 50 de dueluri cu Federer și 59 cu Nadal. Cu Alcaraz, el abia a bifat confruntarea cu numărul trei. Dacă și cât se va lungi această noua rivalitate, rămâne de văzut. Cert e că, în ultimele două decenii, Federer, Nadal și Djokovici s-au motivat reciproc și, după cum au și mărturisit, și-au tot crescut nivelul de joc, în încercarea de a ține pasul unul cu celălalt. De aici și acest bilanț fabulos, de 65 de trofee de Grand Slam câștigate împreună.

Acum, specialiștii sunt de părere că apariția lui Alcaraz poate avea un efect benefic pentru cariera lui Nole. Pentru că îl va motiva să-și îmbunătățească jocul și de a-l duce la nivel următor, așa cum a făcut din dorința de a ține pasul cu cuplul Federer – Nadal.

Iar cei care îi cântă acum prohodul sârbului în tenis, uită un amănunt. La fel s-a vorbit despre cariera lui Djokovici, după finala pierdută de la US Open 2021. Atunci, la New York, Novak a ratat o șansă uriașă, de a realiza Grand Slam-ul calendaristic. El cucerise deja Australian Open, French Open și Wimbledon și l-a întâlnit pe rusul Daniil Medvedev în meciul pentru trofeu, la Flushing Meadows. Ce a ieșit? O înfrângere categorică pentru sârb, în minimum de seturi: 4-6, 4-6, 4-6. Înaintea ultimului game, Djokovici, copleșit de emoții, a început să plângă în hohote pe marginea terenului.

După acel eșec usturător însă, Novak a părăsit New York, și-a lins rănile și s-a întors în forță. Dovadă că, între timp, și-a mai trecut în CV trei trofee de Grand Slam. Această abilitate a lui Nole, de a reveni mereu mai puternic, a fost pusă de antrenorul Ivan Ljubicic pe seama unei calități.

Novak studiază tenisul atât de bine. Își analizează adversarii. S-a văzut acum și la Wimbledon. Anul trecut, Sinner i-a luat două seturi. Djokovici a avut un an la dispoziție să disece jocul italianului. Și, de această dată când s-au duelat la Wimbledon, l-a bătut în trei seturi. Astfel de jucători, îi pun aici și pe Federer, Nadal și inclusiv Murray, sunt atât de siguri pe jocul lor, încât își permit să se concentreze pe analiza profundă a jocului adversarilor. Acești jucători foarte mari știu deja ce pot face, ce nu pot face și, de aceea, își petrec timpul uitându-se la jucătorul aflat de partea cealaltă a fileului. Iar asta e un avantaj mare“, a explicat Ljubicic, fost antrenor al lui Federer, pentru Tennis Majors.

19

jucători născuți după 1990 sunt acum în Top 20 mondial. Singurul care nu face parte din această categorie e Novak Djokovici, născut în 1987.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite