Djokovici, întărit de discriminările pandemice: Subiectul ocolit de contestatarii săi, pus pe tapet în America

0
Publicat:

80 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima săptămână în România. Iată o informație furnizată de Agerpres care, astăzi, nu mai interesează pe nimeni. Pentru că subiectul COVID-19, în numele căruia s-au luat niște măsuri halucinante, a ieșit din prim-plan.

Djokovici

Cicatricile“ lăsate însă de niște decizii discriminatorii și abuzive sunt atât de mari, încât, inevitabil, lumea amintește de ele și astăzi. Iar cazul Djokovici e elocvent, în acest sens. Până în pandemie, sârbul era considerat doar un foarte bun jucător de tenis. Astăzi, fără voia sa, a devenit și un etalon al luptei cu discriminările pandemice. Despre care ni se spune că au fost necesare, la vremea lor. Ce-i drept, și un om care își agresează soția sau copilul se ghidează după principiul „bătaia e ruptă din rai“.

Revenind la cazul Djokovici, modul în care acesta a fost exclus de la marile turnee, pentru ca apoi să revină și să câștige de o manieră impresionantă, fascinează lumea tenisului. Pentru simplul motiv că vorbim despre o tărie mentală, inaccesibilă nouă, „muritorilor de rând“. Exact despre acest aspect a vorbit acum legendarul Jimmy Connors (70 de ani), americanul care a cucerit opt trofee de Grand Slam, dar care se uită cu admirație la realizările lui Djokovici.

Prezent la podcastul „Advantage Connors“, realizat de Brett Connors de la Tennis Channel, fostul lider ATP a vorbit despre modul în care restricțiile pandemice au făcut din Novak un jucător mai bun, mai puternic din punct de vedere mental.

Experiența adunată de Djokovici, care a câștigat și a pierdut finale de Grand Slam, arată că el știe ce înseamnă acest nivel. Pe de altă parte, când a trebuit să ia o pauză forțată, pentru că n-a fost lăsat să joace, această experiență l-a întărit. Ne putem imagina doar prin ce a trecut, când se antrena, când dădea totul la ședințele de pregătire, știind că nu poate juca! A continuat să muncească din greu, fără să fie descurajat. E un efort mental colosal, când ești în această situație în care faci totul ca la carte, fără să știi când vei fi lăsat să joci din nou. În asemenea cazuri, e foarte mult de muncă pe partea mentală. Ceea ce se vede acum în cazul lui Djokovici, mult mai puternic din acest punct de vedere“, a explicat Jimmy Connors.

Întrebat unde crede că se va opri Nole, în CV-ul căruia figurează acum 23 de trofee de Grand Slam, un record în tenisul masculin, americanul a lăsat de înțeles că potențialul sârbului e unul uriaș.

S-a distanțat deja de Federer și de Nadal. Are 23 de Grand Slam-uri. Câte o să aibă în momentul retragerii? Poate 30! Are 36 de ani acum și, teoretic, poate juca încă trei, patru ani. Și putem specula doar ce poate obține în următoarele sezoane“, a continuat Connors.

Afis jpg

Dezamăgit de Alcaraz

Acesta a comentat și nivelul excelent pe care îl are deja Carlos Alcaraz (Spania, 20 de ani, 1 ATP) despre care se spune, tot mai apăsat, că va prelua „coroana“ lui Djokovici, ca „rege“ al circuitului masculin.

„Alcaraz are deja un Grand Slam câștigat, însă rivalii săi nu se vor da la o parte, pur și simplu. Și aici mă refer, în primul rând, la Djokovici. Alcaraz trebuie să-și câștige statutul de cel mai bun jucător al circuitului. Și nu-i va fi ușor! Djokovici e în mare formă și a dovedit acest lucru. La meciul direct, în semifinalele French Open, Alcaraz a început să aibă crampe în setul doi. Pentru mine, așa ceva e inacceptabil“, a spus Connors, cu referire la faptul că puștiul spaniol e cu 16 ani mai tânăr ca Djokovici.

Cei doi pot avea șansa unui alt duel direct, la Wimbledon 2023 (3-16 iulie), în condițiile în care al treilea Grand Slam al anului bate la ușă. Acolo, dincolo de miza câștigării trofeului, se va da o bătălie și pentru locul 1 mondial, ocupat acum de Alcaraz.

Connors jpg

Cine e Jimmy Connors în tenis

*Are cele mai multe trofee ATP din palmares – 109

*Cele mai multe meciuri jucate – 1.557

*Cele mai multe victorii – 1.274

Connors, un mare rival al lui Ilie Năstase, a ocupat fotoliul de lider mondial, timp de 160 de săptămâni la rând, între 1974 și 1977, un record la vremea respectivă. Americanul și-a încheiat cariera, având, în total, 268 de săptămâni pe locul 1 ATP. După retragerea sa din activitatea sportivă, Connors s-a apucat de antrenorat – i-a pregătit pe Andy Roddick și pe Maria Șarapova -, dar a devenit și un foarte apreciat comentator, la NBC, BBC și Tennis Channel.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite