Diack, acuzat de corupţie, a demisionat de la conducerea Fundaţiei Atletice şi din Comitetul Internaţional Olimpic
0Fostul preşedintele al IAAF Lamine Diack, cercetat în Franţa pentru corupţie şi spălare de bani, a demisionat de la preşedinţia Fundaţiei Atletice Internaţionale şi din calitatea de membru de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic.
Potrivit procurorilor francezi, Diack este bănuit că a primit, în 2011, peste un milion de euro mită pentru a ascunde testele antidoping pozitive ale unor atleţi ruşi. Fostul atlet senegalez, în vârstă de 82 de ani, a ocupat funcţia de preşedinte al IAAF între noiembrie 1999 şi august 2015.
Fundaţia Atletică Internaţională (IAF) are sediul la Monaco şi este este implicată în organizatoarea galei de final de an din Principat. Ediţia care trebuia să aibă loc la 28 noiembrie a fost amânată, în urma scandalului în care este implicat Diack. Preşedintele de onoare al IAF este prinţul Albert II de Monaco. CIO l-a suspendat pe Lamine Diack după ce acesta a fost reţinut, duminică, de poliţia franceză. El a fost eliberat, marţi, pe cauţiune, după audieri, iar ancheta continuă în acest caz. Senegalezul a fost membru CIO în perioada 1999-2013, înainte de a deveni membru de onoare în 2014. O comisie mandatată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a solicitat suspendarea Rusiei din toate competiţiile şi a cerut retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 eşantioane, a relatat Mediafax.
În raportul de la Geneva, dat publicităţii după mai multe cazuri de corupţie în cadrul IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism), Comisia WADA a recomandat şi înlocuirea directorului laboratorului de la Moscova şi a acuzat autorităţile ruse de "intimidare directă" asupra acestui laborator. De asemenea, Comisia solicită suspendarea pe viaţă a cinci antrenori şi cinci sportivi ruşi, între care campioana olimpică la 800 metri Maria Savinova. Raportul notează că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi. Deşi raportul se concentrează doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţine că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive. În urma acestor recomandări, WADA a anunţat, marţi, suspendarea cu efect imediat a acreditării laboratorului antidoping de la Moscova.