Cum s-a schimbat viaţa medaliaţilor olimpici de la Londra după Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut mai bine de trei luni de la Festivitatea de închidere a Jocurilor de la Londra. „Efectul Londra" a început să se estompeze pentru noi, dar pentru cei mai mulţi dintre medaliaţii români, Olimpiada a fost poarta care le-a deschis drumul spre o altă viaţă. Cum li s-a schimbat existenţa, ce impact a avut asupra lor succesul din Anglia, câţi dintre ei vor mai continua şi peste patru ani, la Rio, câţi şi-au reluat antrenamentele?

„Adevărul" a încercat să răspundă la aceste întrebări şi a vorbit cu o parte dintre sportivii care au urcat pe podium la Londra, strângându-le la un loc mărturiile despre modul în care viaţa lor şi-a reluat cursul după Olimpiadă.

Alin Moldoveanu, doar două zile de vacanţă

Campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu (29 de ani) ne asigură că putem conta pe el şi la Rio. „Îmi voi continua cariera, nu m-am gândit să mă las. Mă voi antrena în continuare, iar obiectivul meu este să mă calific în finala Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro", a spus Alin Moldoveanu, pentru care noţiunea de vacanţă are o interpretare proprie. „Am început antrenamentele a treia zi după Jocuri, deoarece am vrut să rămân în formă", ne-a mărturisit campionul olimpic la tir.

Corina Căprioriu:  „Mama s-a supărat că nu i-am dat medalia"

Deşi judoul românesc nu a cucerit niciun titlu olimpic în 2012, elevele lui Florin Bercean au adus două medalii de argint. Corina Căprioriu (26 de ani) va fi pe tatami şi la Rio. „Gata, s-a terminat cu vacanţa, am început  antrenamentele pe 5 octombrie", spune Corina, care nu a primit nici ea banii de la CSM Cluj-Napoca. „Nici de maşină nu mă folosesc, deoarece eu îmi cumpărasem cu câteva luni înainte de Olimpiadă automobilul preferat, cu care merg acum. Părinţii mei nu au permis şi din cauza asta nimeni nu o foloseşte. Cu toate acestea, nu o vând, deoarece numele meu este scris pe ea, e premiul care reprezintă munca mea", mai afirmă Corina, pentru care medalia de la Londra are un statut special: „Mama are grijă de toate medaliile, mai puţin de aceasta, pe care o ţin la Cluj. A fost puţin deranjată că nu i-am lăsat-o, dar nu m-am putut despărţi de ea". 

Alina Dumitru: „Renta viageră îmi asigură liniştea"

Pentru Alina Dumitru, Londra a avut o altă semnificaţie. Judoka în vârstă de 30 de ani câştigase deja o medalie, de aur, cu patru ani înainte, la Beijing. „Faptul că voi primi un ajutor pentru toată viaţa (n.r. - renta viageră acordată de stat medaliaţilor olimpici) îmi asigură o stabilitate, sunt mult mai liniştită, sunt sigură de ziua de mâine", a spus vicecampioana de la Londra, care mai are de primit 28.000 de euro de la clubul său, CSA Steaua.

Chiar dacă anunţase în primă fază că se va retrage, Alina vrea să mai concureze cel puţin un an pentru a obţine aurul la Mondiale, singurul care-i lipseşte din palmares, după care vrea să facă un copil. „În niciun caz nu voi mai apuca încă o ediţie a Jocurilor Olimpice. Nu am anunţat exact când mă voi retrage. Poate voi mai continua un an sau doi. Vreau să câştig aurul mondial şi asta mă stimulează să continui (n.r. - CM de judo este programat în august 2013). 

Rareş Dumitrescu: „Nu prea încap în maşina primită"

A avut un vis, care s-a năruit într-o fracţiune de secundă. E vorba de sabrerul Rareş Dumitrescu (28 de ani), care a ratat de puţin câştigarea unei medalii la individual la Jocurile Olimpice, dar care a câştigat un argint cu echipa de sabie a României. „Îmi doresc să particip la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, deci aş putea spune că obiectivul meu este Rio 2016. După Londra m-am odihnit, aveam mare nevoie de odihnă. Nu am reluat încă antrenamentele. Cert e că mă simt foarte bine şi sper să nu am niciun fel de problemă pe viitor din punct de vedere medical", a spus Rareş Dumitrescu, care are şi o mică problemă: nu se poate bucura prea tare de maşina primită din partea sponsorului COSR după Jocurile Olimpice. „Maşina pe care am primit-o o folosesc cam greu, deoarece este foarte mică, iar eu sunt destul de înalt (n.r. Rareş Dumitrescu are 1,91 metri) şi nu prea încap", a adăugat sabrerul. 

Sandra Izbaşa, doar la demonstrative

Dacă focşăneanul Alin Moldoveanu visează să ajungă în finala probei olimpice de tir de la Rio, cealaltă campioană de aur de la Londra, Sandra Izbaşa (22 de ani), nu ştie dacă va mai apuca încă o ediţie a Jocurilor Olimpice. Tatăl gimnastei, Florin Izbaşa, a precizat că fiica sa nu este încă decisă în privinţa viitorului carierei sale. „Sandra o va lua pas cu pas până la finalul anului, merge din aproape în aproape. E greu de spus dacă va continua cu gimnastica şi în 2013. După Londra a avut o pauză, după care a reluat antrenamentele", a dezvăluit Florin Izbaşa.

„Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa nu ştiu dacă vor vrea să continue pentru a mai prinde încă o ediţie a Jocurilor Olimpice. Deocamdată, ştiu că ele vor participa la nişte concursuri demonstrative", a spus Bellu, care e nevoit să se descurce, în afară de starurile de la Londra, şi fără Diana Chelaru, retrasă de curând din gimnastică din cauza problemelor de sănătate. „E prematur să vorbesc despre lotul pe care mă voi baza de acum înainte şi mai ales pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Diana Chelaru s-a lăsat de gimnastică, la fel cum s-a întâmplat şi cu Amelia Racea. Deşi sunt gimnaste tinere, având 18 ani, au decis să se retragă", a concluzionat Bellu.

„O vânzătoare de pizza m-a întrebat dacă vreau să ies cu fata ei"

Halterele au fost iepurele scos din joben de sportul românesc la Londra. Cu un lot deplasat în Anglia de doar patru sportivi, halterele au fost, poate, cea mai frumoasă surpriză a tricolorilor la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au cucerit un bronz şi un argint la care delegaţia României nu îndrăznea să spere cu voce tare, aceste medalii fiind primele după o pauză de 16 ani pentru Federaţia de Haltere, trecută şi printr-o perioadă tulbure din cauza problemelor de dopaj.

Orfan de tată şi părăsit de mamă pe când era doar un copil, Răzvan Martin (21 de ani) s-a luptat cu greutăţile de când se ştie. La Londra, pe unele le-a ridicat victorios în spate, pe altele le-a lăsat în urmă. „E clar că mi s-a schimbat viaţa. Mă bucur enorm că acum mă recunoaşte lumea pe stradă şi mă felicită. O vânzătoare de pizza chiar m-a întrebat dacă vreau să ies cu fata ei", spune râzând Răzvan Martin.

Aşteaptă 21.000 de euro de la club

„Am primit banii de la stat, dar nu am primit nimic de la club (n.r. trebuie să primească de la CSM Bistriţa 21.000 de euro). Cred că până după alegeri nu vom vedea nimic", a adăugat Martin, care aşteaptă să-şi ia permisul pentru a putea folosi automobilul primit din partea sponsorului COSR. „Maşina o ţin în faţa blocului, nu mi-am luat încă permisul. Cât de curând vreau să o înmatriculez". Până atunci, îşi petrece timpul tot în sala de antrenamente „Nu intenţionez să mă las, vreau să ajung şi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Am început deja antrenamentele. Îmi doresc să reuşesc să câştig din nou o medalie, poate chiar de aur".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite