Cum a ajuns Steaua de la MApN la Becali. Filmul unei privatizări controversate şi motivul pentru care palmaresul e la CSA
0Juristul Clubului Sportiv al Armatei, Florin Talpan, a dezvăluit ce se va întâmpla cu gruparea patronată de Gigi Becali, din momentul în care ar fi preluată din nou de Ministerul Apărării.
Şeful Compartimentului Juridic al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, Florin Talpan, susţine că gruparea pe care o reprezintă este pregătită să preia echipa lui Gigi Becali, existând totodată şi sponsori care sunt gata să vină alături de echipă.
“Dacă domnul George Becali are intenţia de a ceda echipa este foarte bine. Trebuie să ducem performanţele obţinute de sportivii Clubului Sportiv al Armatei Steaua mai departe. Tradiţiile glorioase pot fi duse mai departe printr-o posibilă cooperare între Clubul Sportiv al Armatei şi investitori privaţi. Aşa funcţionează şi echipa de fotbal Partizan Belgrad, ca asociere public-privată. M-au contactat deja oameni de afaceri care doresc să investească la Steaua. Singura condiţie este să existe o singură echipă cu acest nume”, a explicat Talpan. Spre deosebire de Becali, care a desfiinţat academia de fotbal a Stelei acum câţiva ani, conducătorii celor de la Partizan, grupare care a şi eliminat Steaua în acest an din preliminariile Ligii Campionilor, consideră că obiectivele primordiale ale clubului sunt creşterea jucătorilor şi atragerea suporterilor la stadion. Banii alocaţi pentru sectorul juvenil, două milioane de euro pe an, sunt singurii intangibili dintre toate cheltuielile, indiferent cât de grea este perioada pe care o traversează clubul în sezonul respectiv. Aceasta este de altfel şi filozofia pe care vrea s-o impună Clubul Sportiv al Armatei, în condiţiile în care ar lua echipa din Liga I de la Becali.
De ce este palmaresul la CSA Steaua?
Florin Talpan a explicat şi motivele pentru care palmaresul Stelei se află încă la Clubul Sportiv al Armatei şi nu la gruparea lui Becali. “Nu există niciun act prin care s-a cedat, cu titlu gratuit sau oneros, palmaresul Clubului Sportiv al Armatei privind fotbalul. Prin urmare, palmaresul aparţine prin lege Clubului Sportiv al Armatei, neexistând dovada cesiunii acestuia. Singurul act încheiat între Clubului Sportiv al Armatei şi Asociaţia Fotbal Club Steaua a fost acel protocol din 1999, care nu prevedea nimic în acest sens”, a spus Talpan. De altfel, Becali simţea că poate pierde palmaresul încă din decembrie 2008, când reprezentanţii MApN au mers la Liga Profesionistă de Fotbal pentru a cerceta actele referitoare la privatizarea echipei. “Ok, să-mi ia palmaresul şi numele, dar palmaresul până în 2003, că n-am nevoie de el. Doar n-or să vrea şi munca mea?”, spunea Becali la vremea respectivă.
Becali: „Pe Talpan îl duc la oi!”
Gigi Becali s-a dezlănţuit din nou ieri la adresa juristului Talpan. „Pe Talpan îl iau şi îl duc la oi. Habar nu are de nicio lege, nu ştie de capul lui nimic. Ştii ce a spus Boroi despre acest jurist? «Ăsta e nebun, ne-a băgat într-o încurcătură», i-a transmis lui Argăseală. Eu nu zic că e nebun, vă zic ce i-a zis Boroi lui Argăseală”, a spus patronul Stelei.
Cum a ajuns Steaua de la MApN la Becali
* Aprilie 1998. S-a născut FC Steaua – prin desprinderea fostei secţii de fotbal din Clubul Sportiv al Armatei – Viorel Păunescu fiind ales preşedinte al Consiliului Director. MApN se alinia, astfel, la normele europene privind cluburile departamentale, dar, în acelaşi timp, păstra controlul asupra clubului, prin posesia neîntreruptă asupra celor mai importante elemente: cele nepatrimoniale (palmares, istorie, culori, embleme) şi cele patrimoniale (complexul Ghencea).
* Decembrie 1998. S-a luat decizia ca din Adunarea Generală, care avea 89 de membri conform hotărârii din aprilie, să facă parte doar cei care plătesc o taxă anuală de 1.200 de dolari. „Au rămas doar cei care sunt în graţiile actualilor conducători şi care nu ridică glasul”, dezvăluia Gheorghe Hagi în 2002.
* Martie 1999. Ministerul Apărării Naţionale „transmite dreptul de folosinţă gratuită pentru spaţiile şi terenurile destinate activităţilor sportive aflate în administrarea sa către Asociaţia Fotbal Club Steaua pe o perioadă de 20 de ani”, conform Hotărârii de Guvern nr. 66 din 04.02.1999.
* Ianuarie 2003. S-a votat transformarea clubului în societate pe acţiuni. Rezultatul a fost: Gigi Becali 51%, AFC Steaua 36%, Viorel Păunescu, fostul preşedinte, 6%, Victor Piţurcă 4% şi Lucian Becali 3%. Societatea Comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti prelua, conform acestei tranzacţii extrajudiciare, “locul din Divizia A, subrogându-se în toate drepturile asociaţiei (obţinerea de certificate sportive, înscrierea la Ministerul Tineretului şi Sportului, înlocuirea certificatului sportiv la FRF şi LPF, conform Legii nr. 69/2000)”.