Ce-l aşteaptă pe Victor Piţurcă la Jeddah, oraşul pentru care ar fi dispus să renunţe la România: temperaturi record de 48 de grade Celsius, în luna septembrie
0În timp ce Victor Piţurcă neagă această variantă, presa arabă dă drept sigură plecarea lui de la echipa naţională a României şi preluarea formaţiei Al-Ittihad, din Jedddah. Pentru că nu ar fi prima oară când una se zice şi alta se întâmplă, de fapt, să vedem ce l-ar aştepta pe cel poreclit „Satana“ în Arabia Saudită.
Situat pe coasta Mării Roşii, Jeddah este cel mai important oraş din provincia Mecca, ocupând a doua poziţie în clasamentul celor mai mari, după capitala Riyadh. Important centru comercial care a fost devastat în inundaţiile din 2011, Jeddah facilitează accesul la Mecca, oraşul sfânt al Islamului, despre care credinţa musulmană spune că adepţii ei trebuie să-l viziteze măcar o dată în viaţă.
Dacă dăm crezare presei arabe, Victor Piţurcă va ajunge joi la Jeddah, pentru a se întâlni cu oficialii clubului saudit, urmând să semneze contractul şi să fie prezentat oficial. După cum este cunoscut deja, temperaturile ridicate sunt unul dintre obstacolele de care au parte românii plecaţi în acele zone, adaptarea fiind de multe ori o problemă. În această perioadă sunt, de obicei, între 25 şi 36 de grade Celsius, recordul lunii septembrie fiind de 48 şi, oricum, umiditatea amplifică modul în care este resimţită căldura de corpul uman. De menţionat că diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi sunt uriaşe.
Într-o acţiune a anilor '70-'80, care presupunea integrarea artei în zonele publice ale oraşului, Jeddah a fost împânzit de diferite sculpturi şi opere, având numeroase muzee şi clădiri istorice cu modele tradiţionale, unele fiind situate chiar în apropiere de plajă.
Un lucru atipic la Jeddah este că, spre deosebire de regulile riguroase impuse femeilor, aici pot fi văzute doamne de-ale locului care aleg abaya colorată în locul celei clasice, negre şi unele chiar renunţă la purtarea vălului. Ocupaţiile de seamă ale femeilor sunt participarea activă la evenimente culturale, caritabile ori de modă, mergându-se până într-acolo încât ocupă poziţii importante în şcoli internaţionale, firme de advertising, vânzări şi domenii similare, în care, de obicei, puterea masculină predomină.