Campioni în România, anonimi în lumea bună a fotbalului. Ce s-a ales de ultimii antrenori câştigători ai Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigarea titlului în România nu i-a propusat pe antrenori în campionatele puternice din Europa. Constantin Gâlcă e şi acum liber de contract, deşi a câştigat toate cele trei trofee puse în joc pe plan intern în sezonul precedent.

Liga I înseamnă tot mai puţin în campionatele cu ştaif din Europa. Jucătorii români nu sunt văzuţi cu ochi buni, dar nici tehnicienii cu performanţe în România nu ajung la o cotă care să atragă atenţia asupra lor.
Ultimul şi cel mai edificator exemplu este cel al lui Constantin Gâlcă, antrenorul care a câştigat cu Steaua tot ce se putea pe plan intern. Cele trei trofee cucerite în România nu i-au adus o masă plină de oferte şi nici măcar un sertar mai mic plin cu faxuri. Deşi a intrat sub aripa lui Mircea Sandu, care se vrea a fi un consilier pentru antrenorii şi jucători români, Gâlcă nu şi-a găsit o echipă pentru sezonul actual. Văzut în România ca un tip modest, civilizat, el a păcătuit totuşi în relaţia cu Gigi Becali, acceptând ca patronul să facă transferurile, echipa şi schimbările din timpul meciurilor, chiar dacă era în închisoare. Iar despărţirea a fost una rece, în ciuda trofeelor câştigate. „Domnul Becali nu mi-a mulţumit, nu m-a felicitat niciodată pentru ce am făcut la Steaua. Am vorbit puţin cu dânsul pe aeroport, după meciul de la Iaşi. Şi atât”, a dezvăluit fostul antrenor al Stelei.

Reghe, la arabi şi la bulgari

Predecesorul lui Gâlcă, Laurenţiu Reghecampf se poate mândri cu supremaşia internă, dar şi cu un parcurs european reuşit cu Steaua. Chiar şi-aşa, Reghe a ajuns doar în Arabia Saudită, la Al-Hilal, ceea ce a reprezentat un pas înainte doar financiar. Dat afară de arabi, Reghecampf a stat mult şi bine pe tuşă, până să apară oferta de la Litex Loveci, o echipă bulgară fără vreun trecut glorios.

Ando în Kazahstan, Costa în Gabon

Mergând şi mai în spate, ajungem la Ioan Andone. Triplu campion al României, odată cu Dinamo şi de două ori cu CFR Cluj, Fălcosul a avut mai degrabă experienţe exotice în ultimii ani, la echipe precum Al-Ahli Dubai, FC Astana, Al-Ettifaq sau Apollon Limassol pentru ca actuala stagiune să-l găsească tot în Kazahstan, la Aktobe. În ultimul sezon în care CFR Cluj a cucerit campionatul, adică stagiunea 2011-2012, Andone a stat doar ultimele nouă etape pe banca ardelenilor. Greul l-a dus portughezul Jorge Costa, care a lăsat echipa pe primul loc după 25 de runde, fiind demis după un eşec acasă cu Rapid, 5-0 pentru giuleşteni. Cel poreclit Animalul a ajuns tot în Cipru pentru o perioadă, iar acum e selecţionerul Gabonului.

Dorinel, tot pe tuşă

Dintre ultimii campioni ai României, nu doar Gâlcă e pe bară, ci şi Dorinel Munteanu. Surpriza câştigării titlului cu Oţelul Galaţi i-a adus doar o ofertă de la Dinamo, la care a stat puţin timp. A mai antrenat în Rusia, la Mordovia Saransk, şi Kuban Krasnodar, în Azerbaidjan, la Qabala, dar şi la Astra Giurgiu. Un alt campion neaşteptat, Dan Petrescu la Unirea Urziceni, a trebuit să o ia tot de jos şi în străinătate, ajungând în liga a doua rusă, la Kuban Krasnodar. După o experienţă la Dinamo Moscova, cea mai importantă echipă din CV-ul lui, Bursucul a mai trecut prin Qatar (Al-Arabi), iar acum e în China. 

Mandorlini şi Olăroiu, singurii realizaţi

Există şi excepţii printre tehnicienii care şi-au trecut în palmares titlul în România. Andrea Mandorlini a plecat de la CFR Cluj în Italia natală, la Hellas Verona, echipă pe care o antrenează din 2011 şi până acum, reuşind două promovări. Cosmin Olăroiu a ales să-şi facă un nume şi o avere în zona arabă şi ambele i-au ieşit de minune, românul figurând printre numele foarte respectate din Golf.

Liga I, rampă de lansare pentru Zenga

Printre antrenorii care au câştigat titlul în România după anul 2000 se numără şi Walter Zenga. În 2002, când a fost adus de Gino Iorgulescu la FC Naţional, fostul mare portar nu se putea lăuda cu un CV prea impresionant ca tehnician. Activase doar în Statele Unite, ca antrenor-jucător la New England Revolution, respectiv la o echipă de amatori din Italia, Brera Calcio. După ce a lăsat o bună impresie în Cotroceni, Walter Zenga a fost adus în 2004 la Steaua, pentru a-l înlocui pe Victor Piţurcă. A reuşit să câştige titlul şi să readucă echipa în primăvara europeană după mai bine de zece ani. Din acel moment, ascensiunea sa a fost fulminantă, Zenga reuşind inclusiv să-şi îndeplinească visul de a antrena în Serie A, acolo unde activează şi în prezent, la Sampdoria Genova. Şi Victor Piţurcă, cel care a adus în 2001 ultimul titlu din vitrina Stelei, înainte ca Gigi Becali să devină patron cu acte în regulă, este şomer, după ce s-a despărţit de Al-Ittihad, echipă pe care a condus-o în intervalul octombrie 2014 – iunie 2015.

Ultimele zece campioane din România

An Campioană Antrenor (actuala echipă)
2015 Steaua Constantin Gâlcă (-)
2014 Steaua Laurenţiu Reghecampf (Litex Loveci)
2013 Steaua Laurenţiu Reghecampf (Litex Loveci)
2012 CFR Cluj Jorge Costa (Gabon) / Ioan Andone (Aktobe)
2011 Oţelul  Dorinel Munteanu (-)
2010 CFR Cluj Toni Conceiçao (-) / Andrea Mandorlini (Hellas Verona)
2009 Unirea Urziceni Dan Petrescu (Jiangsu Sainty)
2008 CFR Cluj Ioan Andone (Aktobe)
2007 Dinamo Mircea Rednic (Dinamo)
2006 Steaua  Oleg Protasov (-) / Cosmin Olăroiu (Al-Ahli)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite