Burleanu, ultimul interviu din 2019: Câţi bani are FRF în conturi, cum vede barajul cu Islanda, dar şi relaţia cu Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu încheie al 5-lea an în fruntea FRF, actualul său mandat, al doilea, fiind valabil până în 2022
Răzvan Burleanu încheie al 5-lea an în fruntea FRF, actualul său mandat, al doilea, fiind valabil până în 2022

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“, şeful FRF a făcut o analiză a anului 2019 şi a explicat de ce primul baraj de calificare pentru Euro 2020, programat pentru 26 martie, reprezintă meciul anului pentru fotbalul românesc.

Un dialog cu Răzvan Burleanu te face să te simţi mai bătrân decât eşti! Iar asta pentru că îţi aduci aminte că bărbatul din faţa ta are doar 35 de ani – e, în continuare, cel mai tânăr preşedinte de federaţie din Europa! – şi conduce fotbalul românesc de cinci ani, câştigând primul mandat pe când avea doar 29 de ani!

„Weekend Adevărul“: Ce spune despre fotbalul românesc faptul că, într-o întreagă campanie de calificare, cea pentru Euro 2020, noi am învins doar Malta şi Feroe?

Răzvan Burleanu: Păi, în primul rând, trebuie să privim de unde am plecat noi în această campanie, adică din urna a 4-a. Iar asta e valoarea fotbalului românesc de astăzi. Şi, sincer, nu cred doar de astăzi. Fiindcă, dacă ne uităm din 2008, următoarea calificare a fost de abia în 2016, tot la un Campionat European. În schimb, potenţialul nostru e mult mai mare decât atât. Şi, până la urma, pe asta trebuie să construieşti, pe această speranţă că această generaţie tânără care vine din spate, alături de experienţa unor jucători, care dacă ar prinde mai multe minute la echipele lor de club din campionatele puternice, ar putea, într-adevăr, să ne aducă, din nou, bucuria unei calificări.

Când v-aţi dat seama că s-a „rupt“ filmul în preliminariile Euro 2020? Că nu mai avem şanse la primele două locuri...

Sincer, până la meciul cu Suedia de la Bucureşti am fost foarte convins că ne vom califica! Mai ales că, dacă ne amintim de meciul cu Norvegia de la Bucureşti, am văzut o altă faţă a echipei naţionale. Chiar dacă am fost egalaţi în ultimele minute atunci, am arătat că suntem o echipă.

Am exagerat cu aşteptările de la jucătorii promovaţi de la tineret?

În general, cred că noi, ca români, nu prea avem răbdare. E şi normal, fiindcă, totuşi, suntem o democraţie tânără. Ne dorim ca lucrurile să se întâmple cât mai repede şi cu atât mai mult în sport unde îţi doreşti să câştigi astăzi, chiar la finalul săptămânii. Eu cred că trebuie să le dăm timp acestor jucători tineri. Trebuie să avem răbdare, fiindcă sunt nişte copii. Ei au nevoie să joace cât mai mult la echipele lor de club, au nevoie ca, la un moment dat, să facă pasul la campionatele puternice, unde să şi joace. Dacă îi forţăm prea repede...Am văzut ce s-a întâmplat! Fiindcă în mandatul lui Cosmin Contra, dacă nu greşesc, cred că am avut 20 de debutanţi la naţională! Ceea ce nu se întâmplă, în mod normal. Pentru că tu ai nevoie de nişte relaţii de joc, de coeziunea grupului. Iar noi aici am suferit foarte mult! În Europa, media de vârstă a jucătorilor care ajung la un nivel optim al capacităţii lor e, undeva, la 26-27 de ani. Dacă ne uităm la lotul nostru, o să vedem foarte mulţi jucători sub 23, 22 de ani şi jucători de peste 30 de ani. Deci, nouă ne lipsesc tocmai aceşti jucători care se află în punctul maxim al maturităţii lor sportive. Ceea ce spune foarte multe despre ceea ce nu s-a sădit, atunci când trebuia!

Barajul cu Islanda e meciul anului 2020 pentru fotbalul românesc?

E un meci decisiv pentru noi! Fără acest meci, nu putem merge mai departe ca să ne continuăm visul de a ne califica la Euro. Toată concentrarea noastră trebuie să fie pe acest baraj. De ce? Fiindcă întâlnim, totuşi, o echipă care are prima şansă. N-aş vrea să fiu criticat pentru ceea ce spun, însă, după părerea mea, Islanda e favorită. Islanda e echipa care a ajuns până în sferturi la Euro 2016 şi care s-a calificat la Mondialul din 2018, în detrimentul Turciei. Ei se bazează pe o generaţie care are o coeziune foarte înaltă. Noi, în continuare, suntem o echipă tânără.

Am văzut că insistaţi ca UEFA să ia cât mai repede o decizie în privinţa locului unde se va disputa barajul cu Islanda...

Planul de pregătire a suprafeţei de joc nu conferă, astăzi, suficiente garanţii că vom avea condiţii optime de joc la ora meciului, la Reykjavik. Ei vor să acopere terenul cu o prelată şi să folosească nişte conducte cu apă caldă pentru a preveni îngheţarea gazonului. Noi însă nu credem că acestea sunt măsuri suficiente. Vrem să ştim unde se va juca meciul din timp, astfel încât suporterii naţionalei să fie prezenţi în număr mare în tribune. De aceea, insist foarte mult ca la începutul lunii februarie, să ştim unde se va disputa acest baraj.

Ce ar însemna un Euro cu meciuri găzduite de Bucureşti, dar fără naţionala României?

Şi eu, ca suporter, aş fi dezamăgit dacă România nu va ajunge la Euro 2020. Dar, în cel mai rău caz, chiar şi fără noi, Euro va rămâne şi va fi o experienţă unică. Ne va fi foarte greu ca, pe viitor, să facem parte dintr-un asemenea proiect. Cu sau fără România, Euro 2020 ne va ajuta foarte mult să inspirăm o nouă generaţie de copii să joace fotbal.

O eventuală ratare a calificării ar destabiliza federaţia din punct de vedere financiar? Am înţeles că fiecare naţională calificată primeşte 9 milioane de euro din partea UEFA...

Modalitatea prin care noi lucrăm la nivelul federaţiei e să nu ne bugetăm niciodată nişte venituri excepţionale. Asta le recomand şi cluburilor de la noi! De aceea, multe dintre ele au ajuns în insolvenţă sau în dificultăţi financiare, fiindcă, de multe ori, şi-au bugetat cheltuielile în funcţie de nişte venituri condiţionate de anumite performanţe. Federaţia e stabilă din punct de vedere financiar! Vom încheia anul 2019 cu un excedent financiar de peste un milion de euro şi nişte rezerve de aproximativ patru milioane de euro. Ceea ce ne va permite ca pentru 2020 să continuăm investiţiile începute în 2018 în infrastructură, plus investiţiile pe care le-am început din 2014-2015 la nivelul competiţiilor de copii şi juniori.

Că tot vorbim de Euro 2020, aţi fost ironic în scrisoarea deschisă adresată lui Hagi în care v-aţi cerut scuze pentru că n-a fost invitat la tragerea la sorţi de la Romexpo?

Nici vorbă de aşa ceva!  Am recunoscut că absenţa sa a fost o eroare din partea noastră, ca administraţie, ne-am asumat-o, ne-am cerut scuze pentru această situaţie. Mai mult, pentru evenimentele sportive pe care le vom organiza în 2020, în lunile dinaintea Campionatului European, cu siguranţă, vom găsi foarte multe figuri emblematice din fobalul românesc.

În ce relaţii sunteţi cu Hagi?

Eu pot să spun că avem o relaţie foarte bună în ceea ce priveşte colaborarea între Viitorul şi federaţia. Iar cu Hagi m-am întâlnit la meciul cu Spania de la Madrid. Domnul Hagi vine, oricum, la toate meciurile echipei naţionale, când programul îi permite. Cred că acest subiect legat de absenţa sa de la tragerea la sorţi a fost creat artificial.

Aţi citit cartea scrisă de el, „Campionii creează campioni“?

Nu încă.

 Aveţi de gând?

Da, sigur!

El a fost revoltat că federaţia nu i-a cerut cartea...

Instituţional, federaţia nu poate să ceară. Dar ştiu că directorul nostru tehnic (n.r. – Mihai Stoichiţă) o are. Mi-a spus că deja a început să o şi citească. Şi, după ce o va termina, o voi citi şi eu. Oricum, îmi doresc să citesc cât mai multe cărţi. Asta e şi un alt aspect care nouă ne lipseşte în România. Avem prea puţine cărţi despre fotbal.

CITEŞTE ÎN PARTEA A DOUA A INTERVIULUI:

Burleanu, replică tăioasă după ce a fost făcut omul Serviciilor Secrete! Cu ce echipă ţine şi ce spune de Halep

37 e locul pe care îl ocupă România în ultimul clasament FIFA din 2019. Islanda încheie anul pe poziţia a 39-a.
Burleanu
Le urez tuturor românilor să aibă parte de un Crăciun fericit, de linişte. Iar cei care au băieţi şi fete, indiferent de vârstă, să-i lase să joace fotbal, fiindcă acest sport oferă un cadru extrem de oportun de dezvoltare personală. Şi, bineînţeles, dacă ar exista un Moş Crăciun, dorinţa mea cea mai mare pentru 2020 ar fi calificarea naţionalei la Campionatul European. Răzvan Burleanu preşedinte FRF
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite