Brazilienii nu se lipesc de Steaua. De la Andrey la Elton, fotbaliştii din ţara lui Pele au dezamăgit în Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaşul Guilherme, al 10-lea jucător din Ţara Cafelei transferat în Ghencea, va încerca să spele imaginea proastă lăsată de conaţionalii săi.

După trei ani, Steaua îşi pune din nou speranţele într-un fotbalist crescut pe Copacabana. Dacă e să ne luăm după precedentele descinderi ale brazilienilor la campioana României, atunci soarta lui Guilherme Sitya pare pecetluită.
După venirile lui Tamaş şi Ţucudean, brazilianul Guilherme e a treia lovitură dată de Steaua pe piaţa transferurilor în această iarnă. Fostul jucător al Petrolului şi al Concordiei Chiajna a fost adus să întărească flancul stâng al defensivei, acolo unde Latovlevici nu mai oferă siguranţa de odinioară. În mod normal, ca brazilian, Guilherme ar trebui să fie o garanţie a calităţii, însă acest lucru nu e valabil la Steaua.

Începând din 2007, de la portarul Andrey, roş-albaştrii au avut în curte 10 fotbalişti de origine braziliană, însă nici unul n-a confirmat aşteptările. Toţi au plecat din Ghencea după mai puţin de un an, înscriindu-se pe lista de transferuri eşuate făcute de campioana României. În ordine cronologică, iată care sunt „ţepele” braziliene luate de Steaua în ultimii opt ani:

Andrey (31 de ani, portar)
Primul brazilian din istoria Stelei a reuşit performanţa să se accidenteze încă de la primul antrenament. Adus de fostul manager Mihai Stoica la începutul lui 2007, Andrey a căzut în dizgraţia lui Gigi Becali şi a fost trimis la echipa a doua, înainte de a pleca definitiv din România în septembrie 2007. Acum evoluează în ţara sa natală, la Paysandu, o divizionară secundă.
Elton (28 de ani, mijlocaş)
Transferat pe aceeaşi filieră ca şi Andrey, mijlocaşul de buzunar (1,58 metri) a intrat imediat la inima fanilor stelişti, dar influenţa sa în jocul grupării din Ghencea n-a fost cea aşteptată. Cu un singur gol marcat în returul sezonului 2006-2007, Elton şi-a făcut bagajele spre ţările arabe, acolo unde joacă şi astăzi, la formaţia Al Fateh din Arabia Saudită.
Arthuro (32 de ani, atacant)
Masivul vârf brazilian a semnat cu Steaua în vara lui 2008 şi a plecat după doar câteva luni, timp în care a dat două goluri în 14 meciuri. După aventura din România, Arthuro nu şi-a găsit locul, fiind în prezent la al 10-lea club într-o perioadă de cinci ani. Din 2014, sud-americanul e legitimat la Estoril, în Portugalia.

Bonfim (33 de ani, fundaş)
Cea mai mare relizare a fundaşului dreapta Bonfim la Steaua este golul marcat în poarta lui Liverpool într-un meci din Liga Europa. Din cauza unor probleme disciplinare, brazilianul a terminat rapid conturile cu roş-albaştrii, reziliindu-şi contractul în 2011. Acum, de Bonfim nu se mai ştie nimic, ultima echipă la care a jucat fiind Khazar Lankaran din Azerbaidjan.
Ricardo (33 de ani, mijlocaş)
Colegul de năzdrăvănii al lui Bonfim a plecat şi el din Ghencea după doar câteva luni. Ţinând cont că a luat titlul în Liga I cu Unirea Urziceni, Ricardo Vilana a dezamăgit cumplit la actuala campioană. La fel ca Bonfim, Ricardo a jucat şi el la Khazar Lankaran, după care a ajuns în „puternicul” campionat al Andorrei.

Maicon (decedat în 2014, atacant)
Ca valoare, Maicon a fost fără îndoială cel mai bine cotat fotbalist brazilian care a trecut pe la Steaua. Deşi n-a rupt norii în Ghencea (unde a jucat sub formă de împrumut, de la Volin Luţk), el a fost transferat în 2012 de Şahtior Doneţk, echipa lui Mircea Lucescu. Din păcate, Maicon şi-a pierdut viaţa la numai 25 de ani, într-un accident rutier petrecut în Ucraina, la Doneţk.
Tatu (32 de ani, atacant)
Leandro Tatu a impresionat la Steaua prin ineficacitatea sa. Folosit pe postul de vârf împins, brazilianul a dat numai cinci goluri în aproape 40 de meciuri, exasperându-i pe fanii roş-albaştrilor. Afectat şi de o gravă accidentare la genunchi, Tatu a ajuns să joace în campionatul Thailandei, la Bangkok United.
Machado (25 de ani, atacant)
Adus de la Universitatea Cluj ca o mare speranţă, Gabriel Machado s-a accidentat şi n-a apucat să joace pentru Steaua decât câteva meciuri, fără să marcheze vreun gol. Trecut ulterior prin curtea spaniolilor de la Rayo Vallecano, brazilianul s-a întors în România la începutul anului trecut, la Universitatea Cluj, care i-a reziliat însă contractul în vara lui 2014.
Adi Rocha (29 de ani, atacant)
Deşi a fost cel mai eficient brazilian din istoria Stelei (9 goluri în 17 meciuri), „grăsuţul” Adi Rocha n-a fost niciodată iubit de suporterii din Ghencea, motiv pentru care despărţirea a fost inevitabilă. După o scurtă escală în Japonia, la Gamba Osaka, Adi Rocha e acum în lotul echipei lituaniene Zalgiris Vilnius.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite