Au dat fotbalul pe politică. Kaladze este ministru, Romário senator, iar Zagorakis este deputat în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaka Kaladze
Kaka Kaladze

Kaka Kaladze, Theodoros Zagorakis, Romário, George Weah sau Gianni Rivera sunt doar câţiva dintre foştii mari fotbalişti care au au îmbrăţişat cu succes o carieră politică.

Acum 21 de ani, când naţionala României atingea faza sferturilor de finală la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii, în Piaţa Universităţii s-a scandat zile în şir: “Hagi preşedinte!”.
Actualul patron şi antrenor al clubului Viitorul Constanţa a preferat să rămână în lumea fotbalului, însă alţi foşti mari fotbalişti, unii fiind chiar contemporani cu Hagi, au reuşit să-şi folosească cu succes notorietatea pentru a pătrunde în cercurile înalte ale politicii. “Weekend Adevărul” vă prezintă o selecţie a celor care au reuşit să se impună şi în noua carieră pe care au îmbrăţişat-o.

George Weah (49 de ani)

Câştigător al “Balonului de Aur” în 1995, Weah a fost unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria fotbalului. Fost component al echipelor AC Milan, Chelsea sau Paris Saint-Germain liberianul a încercat, prin implicarea sa în politică, să-şi ajute propria ţară să depăşească o situaţie critică, după cele două războaie civile prin care a trecut. În 2005, a candidat la alegerile prezidenţiale, dar a pierdut, însă anul trecut a câştigat un post de senator, reuşind să-l învingă pe Robert Sirleaf, unul dintre fiii preşedintelui.

Romário (49 de ani)

Fost campion mondial cu naţionala Braziliei în 1994, atacantul s-a retras definitiv din fotbal în 2009, când a jucat pentru scurtă vreme în tricoul echipei America Football Club. Ulterior, s-a înscris în Partidul Socialist, iar în 2010 a câştigat un post de deputat federal în statul Rio de Janeiro. În 2014, Romário a fost din nou învingător în alegeri, fiind candidatul pentru Senat care a obţinut cele mai multe voturi din istorie, în statul Rio de Janeiro. Brazilianul s-a opus cu vehemenţă organizării Campionatului Mondial şi a Jocurilor Olimpice în Brazilia, din cauza costurilor prea ridicate şi din cauza corupţiei. Fostul atacant a susţinut că banii trebuiau investiţi în şcoli, spitale şi transport public.

Bebeto (51 de ani)

Ca şi Romário, fostul său coleg din atacul echipei naţionale a fost deputat federal în statul Rio de Janeiro, între 2010 şi 2014, reprezentând Partidul Democrat al Muncitorilor. Membru în Comitetul de Organizare al Campionatului Mondial din 2014, Bebeto s-a contrat de multe ori cu Romário în cadrul sesiunilor plenare, spre deliciul presei de scandal din Ţara Cafelei.

Mário Jardel (42 de ani)

Fost elev al lui Mircea Lucescu la Galatasaray şi al lui Loţi Bölöni la Sporting Lisabona, Jardel a intrat şi el în politică după ce s-a lăsat de fotbal. Anul trecut, el a fost ales deputat federal în statul Rio Grande do Sul, pe listele Partidului Social Democrat. El are însă mari probleme cu justiţia în prezent, fiind urmărit penal pentru fals în documente, spălare de bani, deturnare de fonduri şi crimă organizată.

Gianni Rivera (72 de ani)

Legendarul atacant al echipei AC Milan a intrat în politică în 1986, când a renunţat la postul de vicepreşedinte al clubului său de suflet, nemulţumit fiind de faptul că gruparea a încăput pe mâinile lui Silvio Berlusconi. A fost deputat în Parlamentul Italiei între 1987 şi 2001, iar între 2005 şi 2009 a fost europarlamentar. Între 1996 şi 2001 a fost secretar de stat pentru politica de apărare în trei guverne succesive. În prezent, Rivera este angajat al Federaţiei Italiene de Fotbal.

Kaka Kaladze (37 de ani)

Poate omul cu cea mai spectaculoasă ascensiune în politică. Fostul fundaş al echipei AC Milan a fost desemnat, în octombrie 2012, imediat după ce şi-a încheiat cariera de fotbalist, vicepremier şi ministru pentru infrastructură şi dezvoltare regională în cabinetul câştigătorului alegerilor din Georgia, Bidzina Ivanişvili. Anterior, fostul fotbalist a fost ales deputat în Parlamentul Georgiei, după ce alegerile legislative au fost câştigate de coaliţia de opoziţie „Visul Georgian”, el candidând în circumscripţia din oraşul său natal Samtredia, din vestul Georgiei.

Theodoros Zagorakis (44 de ani)

Fostul mare fotbalist grec a adunat 120 de selecţii în naţionala Greciei, între 1994 şi 2007, cariera sa internaţională fiind încununată de câştigarea Euro 2004. Astăzi, Zagorakis este unul dintre cei 751 de deputaţi ai Parlamentului European. Ales anul trecut pe listele partidului Noua Democraţie, fostul fotbalist are însă ambiţia de a se impune şi în politică. “Ne punem mari speranţe în el. Este unul dintre tinerii noştri cei mai înzestraţi”, l-a caracterizat fostul premier Antonis Samaras.

Pelé şi Zico au fost miniştri în Brazilia

Doi dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile, brazilienii Pelé şi Zico, au fost miniştrii ai sportului la un moment dat, chiar dacă niciunul dintre ei nu şi-a propus să facă o carieră în politică. În 1990, după ce Fernando Collor de Mello a devenit preşedintele ţării, el i-a propus lui Zico, pe atunci în vârstă de 37 de ani, să devină preia un portofoliu în noul guvern. Acesta a rămas timp de un an în fotoliul de ministru, după care a preferat să-şi reia cariera de fotbalist, în tricoul echipei japoneze Kashima Antlers. La rândul său, Pelé a fost ministru între 1995 şi 1998, în timpul mandatului de preşedinte al lui Fernando Henrique Cardoso. „Sunt foarte mîndru, pentru că eu am eliberat fotbalul brazilian din sclavie. Înaintea venirii mele la minister, jucătorul era proprietatea absolută a clubului: el nu devenea liber niciodată, nici la sfîrşitul contractului său. Iar cînd anumite cluburi rămâneau fără bani, se prezentau la bancă şi spuneau: «Îţi dau fotbalistul meu». Îi traficau ca pe nişte sclavi”, a rememorat fostul jucător brazilian.

anghel iordanescu FOTO laurentiu mich/mediafax

Anghel Iordănescu a fost senator, iar Marius Stan este primar

În România, actualul selecţioner Anghel Iordănescu a fost senator în perioada 2008-2012, când a activat ca membru în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, respectiv al Comisiei Românilor de Pretutindeni. El nu a avut decât două luări de cuvânt în plen în patru ani, la depunerea jurământului şi în momentul în care şi-a anunţat demisia din Partidul Social Democrat. Un alt fost selecţioner, Cornel Dinu, a fost secretar de stat, şeful Departamentului Sport din cadrul Ministerul Tineretului şi Sportului între 1990 şi 1991. Marius Stan, fost fotbalist şi preşedinte la Oţelul, este în acest moment primarul Galaţiului, fiind ales în funcţie la alegerile locale din 2012.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite