Andrei Cristea, atacant Dinamo: „Am sânge de golgheter!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul a povestit pentru „Adevărul“ că tăria de caracter l-a ajutat să înscrie de 16 ori şi să devină cel mai bun marcator al Ligii I. Fotbalistul de 26 de ani e de părere că pentru Dinamo „momentul psihologic“ al returului a fost meciul de la Cluj, unde CFR a smuls un 2-2 după gafa lui Dolha.

„Adevărul": Cum au fost primii paşi în fotbal.

Andrei Cristea: Din prima am jucat atacant! Şi în echipa şcolii, după aceea la liceu şi de acolo la FCM Bacău. A fost o mare onoare pentru mine ca la 16 ani să mă antrenez cu echipa mare a Bacăului. Am debutat cu Ilie Dumitrescu ca antrenor şi am un mare respect pentru el.

Mai păstraţi legătura?

Şi acum vorbim des la telefon şi mă încurajează. Chiar anul trecut, în vară, eram la un pas să lucrez din nou cu el, în Grecia, când era antrenor la Panthrakikos, dar Dinamo nu mi-a dat drumul să plec. Din păcate...

După Bacău a urmat transferul la Steaua. Ce ai simţit când ai păşit prima dată în vestiarul din Ghencea?

O satisfacţie imensă! Atunci, m-am simţit ca un mare fotbalist. Dar, la fel s-a întâmplat şi când am ajuns la Timişoara sau la Dinamo.

Totuşi te-ai despărţit de Steaua după o ceartă cu Gigi Becali...

Nu mai contează. Mai bine îi întrebaţi pe cei de acolo de ce nu am mai rămas.

Dar la Timişoara cum a fost? Sechelariu a dezvăluit că nu jucai în mandatul lui Dusan Uhrin jr pentru că preşedintele bănăţenilor, Gheorghe Chivorchian, i-a spus cehului că eşti un tip petrecăreţ.

De câte ori aţi auzit despre mine că am umblat prin cluburi? De câte ori am fost eu prins de paparazzi? Şi acum sunt foarte dezamăgit de atitudinea domnului Chivorchian. E un îmbârligător! Păi, el când era la Bacău a luat 1,2 milioane de dolari pe mine, iar la Timişoara m-a încurcat! Ştii cum e asta? Se întâlnesc doi oameni din acelaşi sat, iar unul dintre ei îl lucrează pe celălalt.

După episodul Timişoara ai ajuns la Poli Iaşi.

Da, şi pot să spun că aici mi-am relansat cariera.

Apropo de carieră. Ai jucat cel mai bine sub comanda italienilor: Zenga la Steaua, Bergodi la Iaşi, Bonetti la Dinamo. Care e secretul?

Tehnicienii italieni organizează bine jocul în apărare, iar asta ajută atacul foarte mult, deci şi pe mine.

Credeai că vei ajunge principalul marcator al campionatului?

Am urmărit acest trofeu, am bătut penalty-urile la Dinamo, ceea ce necesită o tărie de caracter. Nu mă laud, dar nu am ratat niciun penalty în cariera mea. Am sânge de golgheter! Nu am jucat, însă, singur. La golurile mele au contribuit şi colegii.

Care a fost cel mai frumos gol al tău din acest sezon?

Mi-au plăcut două: cel cu Unirea din tur, când ei erau în Liga Campionilor, şi cel cu Rapid din retur. Ştiam că Bornescu stă puţin ieşit din poartă şi singura modalitate de a înscrie era să-l lobez. Oricum, şi pasa lui Adrian Cristea a fost perfectă.

Cum e să dai gol după gol, dar tribunele să fie aproape goale?

Nu te simţi fotbalist cu 1.000 de oameni la stadion. Când am câştigat mai multe meciuri la rând a venit şi lumea să ne vadă, dar când rezultatele au început să lipsească şi tribunele s-au golit. E greu să te baţi pentru cupele europene când acasă nu are cine să pună presiune pe advesar. Lipsa spectatorilor a fost un mare dezavantaj pentru Dinamo.

Ce fel de jucător e Andrei Cristea. Talentat sau muncitor?

Sunt undeva la mijloc. E bine să ai puţin din toate.

Cel mai bun marcator în România, dar codaş în Europa

Liga I pare a se afla pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte eficienţa golgheterilor. Dacă anul trecut timişoreanul Gigel Bucur a fost principalul marcator, cu 17 reuşite, în acest sezon dinamovistul Andrei Cristea a terminat pe primul loc în clasament, cu un gol mai puţin! Ce înseamnă asta raportat la celelalte competiţii continentale? Foarte puţin, Cristea ocupând penultima poziţie în topul primelor 15 campionate ale Europei.

Suarez şi Messi sunt cei mai prolifici

Doar Romelo Lukaku, golgheterul Belgiei, a înscris în acest sezon mai puţine goluri decât Cristea, mai exact 15. Spre deosebire de vârful dinamovist, uruguayanul Luis Suarez, adversar al Timişoarei în grupele Ligii Europa anul trecut, a marcat pentru Ajax de 35 de ori în 33 de meciuri, fiind cel mai prolific marcator al „bătrânului continent", cu o medie halucinantă de un gol pe meci! „Gheata de Aur" a acestui sezon îi va reveni însă lui Messi, care a punctat de 34 de ori în Spania, campionat care beneficiază de dublarea numărului de goluri la calcularea punctajului pentru acest trofeu.

România nu face o figură frumoasă nici măcar între campionatele vecinilor de graniţă. Mrdja este cel mai prolific marcator al Serbiei, cu 22 de goluri pentru Vojvodina, în timp ce Cristea, la egalitate cu Rudnevs de la Zalaegerszegi din Ungaria, îl întrece în topul „vecinilor" doar pe moldoveanul Maximov, care a punctat de 13 ori pentru Viitorul Orhei în acest sezon.

Despre Andrei Cristea

- A absolvit cursurile ANEFS, acum e înscris la master.
- Preferă sistemul 4-4-2.
- Câştigă 70.000 de euro pe an la Dinamo.
- Actorul preferat e Denzel Washington. Filmele preferate sunt comediile.
- E credincios şi citeşte Biblia în cantonament.
- Pe lângă Lazio, Bari şi Brescia, recent şi Dinamo Kiev şi Gaziantep şi-au manifestat interesul pentru el. Acţionarii dinamovişti cer 2,5 milioane de euro pentru atacant.

„La Cluj am pierdut titlul"

Ce ar fi dacă Rapid va câştiga la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi v-ar lua locul în Liga Europa?

Ar fi dezastru! Mai ales că am arătat în retur că putem să ne batem la titlu, dar nu am avut continuitate şi linişte şi, de aceea, am ajuns în situaţia aceasta.

De unde a început declinul lui Dinamo?

Momentul cheie a fost remiza de la Cluj. Dacă învingeam acolo, altfel discutam acum. Atunci ne luptam pentru titlu. Dacă eram uniţi şi concentraţi nimic nu putea să ne oprească din cursa pentru titlu.

Apropo de CFR, merita să câştige titlul?

Da. Orice echipă care evoluează pe stadionul lor are impresia că joacă în cupele europene. E de admirat ceea ce s-a realizat acolo.

Rămâi la Dinamo sau pleci în străinătate?

Depinde de cei din conducere. Mi-ar plăcea să joc în Spania, Italia sau în Germania.

Ai fost convocat şi la echipa naţională.

E o onoare pentru mine şi îi mulţumesc domnului Răzvan Lucescu că m-a chemat la lot. O să-mi dau viaţa şi acolo!

Care este jucătorul tău preferat?

Idolul meu este camerunezul Eto'o, îl urmăresc de mult timp. Când eram mic îmi plăceau Ilie Dumitrescu şi Florin Răducioiu.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite