ANALIZĂ Start pentru un nou titlu. Pe ce loc se situează Simona Halep, care debutează azi la Stuttgart, în ierarhia câştigătoarelor de turnee WTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
halep

Simona Halep va lua startul în sezonul de zgură, la turneul de la Stuttgart, care a început luni şi unde va intra direct în turul secund.

Halep a încheiat prima parte a sezonului 2018 cu un singur trofeu câştigat, cel de la Shenzhen, unde a triumfat şi în competiţia de dublu, alături de Irina Begu.

Ea va debuta azi, de la ora 21.00, contra Magdalenei Rybarikova,  în sezonul de zgură, unde este văzută drept una dintre favorite, dar unde va are de apărat multe puncte, din cauza faptului că anul trecut a avut rezultate foarte bune. Simona se menţine pe locul 1 mondial şi va rămâne acolo cel puţin până pe 13 mai, când începe turneul Premier Mandatory de la Madrid.

Dacă în privinţa poziţiei de lider mondial pe care Simona a acaparat-o pentru 25 de săptămâni, speculaţiile s-au cam risipit, discutabil rămâne obiectivul, deocamdată neîndeplinit, de a cuceri un titlu de Grand Slam. Proxima ocazie va fi la Roland Garros, turneu care se desfăşoară la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie. Până atunci însă statistica demonstrează că Simona nu stă deloc rău în topul jucătoarelor care au câştigat turnee WTA, deşi 2017 şi 2018 nu i-au adus decât câte un trofeu.
Simona Halep a debutat în WTA acum nouă ani, când a evoluat la turneul indoor de la Paris, până atunci ea jucând numai în ITF-uri. Din 2009, a jucat 619 meciuri, având în palmares 423 de victorii şi 189 înfrângeri. Simona este primul şi singurul număr 1 mondial pe care l-a dat tenisul feminin românesc şi în acelaşi timp cea mai galonată jucătoare, judecând după numărul de trofee cucerite. Halep are 16 turnee câştigate, cu patru mai mult decât Virginia Ruzici, care a triumfat însă la un Grand Slam, cel de la Roland Garros.
În ierarhia mondială, Halep ocupă un onorabil loc 9, cu perspectiva de a o depăşi cât mai rapid pe Svetlana Kuzneţova, care e într-un con de umbră accentuat şi îşi calculează deja paşii retragerii. Realist vorbind, Simona are şanse minime de a pătrunde anul acesta între primele cinci jucătoare ale acestui clasament şi practic imposbile de a ajunge vreodată la nivelul surorilor Williams, posibil chiar şi al Mariei Şarapova. 16 turnee în 9 ani reprezintă o bornă corectă pentru parcursul Simonei, care putea fi ceva mai înaltă dacă Halep nu pierdea 11 finale, între care şi trei de Grand Slam.

A explodat destul de târziu
Vizavi de performanţele ei sunt câteva lucruri care pot fi menţionate: Simona a câştigat relativ târziu primul titlu WTA, la aproape 22 de ani. Comparativ, la aceeşi vârstă Serena Williams avea şase Grand Slamuri luate, Maria Şarapova – trei, Kvitova – unul, iar Wozniacki, Azarenka ori Radwanska au câştigat primele lor titluri WTA la 18 ani. Apoi, Halep a prins în prima parte a exploziei ei, anii 2013-2015, câteva jucătoare în mare formă, care dominau tenisul de o manieră categorică. Este vorba în primul rând despre Serena Williams, care în anii menţionaţi a câştigat 23 de titluri WTA, fiind cvasi-imposibil de învins. La vremea respectivă şi Maria Şarapova era o nucă foarte tare şi aşa a rămas până când a fost depistată pozitiv la un control antidoping. Simona şi-a făcut loc destul de greu în top, mai ales după ce factorul surpriză s-a mai diluat. În 2013, anul exploziei ei, Halep a fost a doua jucătoare a lumii după numărul de turnee câştigate având 6 titluri, cu 5 mai puţin decât Serena, care a fost lider la acest capitol. Ulterior însă ritmul performanţelor ei a mai scăzut.

În primii ani de vârf ai Simonei, Halep s-a luptat cu nume mari, precum Kvitova, Azarenka, Radwanska, care apoi au mai căzut din top, dar a prins şi ascensiunea unor jucătoare precum Kerber, Svitolina sau Muguruza. Deşi poate unii vor să pară puţin, cele 16 titluri WTA pe care le are Simona Halep sunt peste ce au realizat Pliskova sau Svitolina, iar la general chiar peste Kerber, care are totuşi două Grand Slamuri în palmares. 

Navratilova, imposibil de ajuns
Tot statistic vorbind, nimeni din tenisul actual nu va putea să le ajungă vreodată pe Martina Navratilova şi Chris Evert, care au câştigat în cariera lor peste 150 de turnee WTA. Chiar şi Serena Williams este undeva departe în acest top şi, de fapt, calculând ritmul în care se joacă acum este puţin probabil ca în viitorul tenisului să mai apară cineva la nivelul lor. În secolul actual, o sportivă joacă între 15 şi 20 de turnee pe an (media e de 16-18) şi ar însemna ca cineva să câştige timp de zece ani toate competiţiile WTA la care participă. Ceea ce ţine mai degrabă de un scenariu SF.


Finalele Simonei Halep în WTA
Câştigate: 16
2018 – Shenzhen (WTA)
2017- Madrid (Premier Mandatory)
2016 - Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA) Madrid (Premier Mandatory)
2015 - Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory),
2014- Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA)
2013 - Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul mic al campioanelor)

Pierdute: 11
2018 – Australian Open (Grand Slam)
2017- Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5),
2015- Toronto, Cincinnati (ambele de categorie Premier 5)
2014- Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory)
2012 -Bruxelles (Premier)
2011 -Fes (WTA)
2010- Fes (WTA)

Turnee în ordinea importanţei: Grand Slam, Turneul Campioanelor, Premier Mandatory, Premier 5, Premier, WTA International 

Imagine indisponibilă

   Turnee WTA câştigate all-time

1. Martina Navratilova 167
2. Chris Evert 157
3. Steffi Graf 109
4. Evone Goolagong 84
5. Serena Williams 72
6. Billie Jean King 67
7. Lindsay Davenport 55
8. Monica Seleş 53
9. Venus Williams 49
10. Martina Hingis 43
11. Justine Henin 43

Câştigătoare de turnee WTA din România
1. Simona Halep 16
2. Virginia Ruzici 12
3. Irina Begu 4
4. Irina Spîrlea 4
5. Ruxandra Dragomir 4
6. Monica Niculescu 3
7. Mariana Simionescu 2
8. Sorana Cîrstea 1
Virginia Ruzici a câştigat Roland Garrosul

Imagine indisponibilă



 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite