ANALIZĂ Radiografia unui fotbal bolnav: patroni penali şi echipe în insolvenţă. Ce perspective au cluburile din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul Titanic, Liga I a lovit icebergul şi se scufundă încet, dar sigur. „Adevărul“ prezintă situaţia celor 18 prim-divizionare la finalul anului 2014 şi avertizează: la anul, e posibil să rămânem fără jumătate dintre ele.

<b>Steaua</b>

Patron: Gigi Becali (56 de ani) – A intrat după gratii la 20 mai 2013, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în trei dosare: „Valiza“, „Schimbul de terenuri cu MApN“ şi „Sechestrarea de persoane“. Are regim de detenţie semi-deschis, în timpul zilei e „angajat“ la „Academia Hagi“, iar de acolo conduce Steaua prin telefon.

Situaţia financiară: Excelentă. În ultimele două sezoane, veniturile clubului au depăşit 50 de milioane de euro. Numai că grosul banilor a intrat în buzunarul „finanţatorului“! Inclusiv potrivit declaraţiilor sale de avere, Gigi Becali a recunoscut că a tot scos bani din conturile Stelei pentru a amortiza datoriile pe care clubul le-a adunat faţă de el, de-a lungul anilor.

Buget: 13 milioane de euro pe an. Banii vin din drepturile de televizare, din vânzarea biletelor, din transferurile de jucători, din bonusurile încasate de UEFA pentru participarea în cupele europene, plus sumele plătite de diverşi sponsori.

Media spectatorilor acasă: 7.000 de oameni pe meci.

Perspective: Excelente. Având în vedere că Steaua n-are rival pe plan intern, câştigarea titlului e, practic, o formalitate. Asta înseamnă că, în calitate de campioană, Steaua ia cei mai mulţi bani din drepturile TV. Fiind şi cea mai iubită echipă din România, Steaua se bucură de venituri consistente din vânzarea biletelor. Având şi 11 participări consecutive în grupele competiţiilor europene (dintre care patru prezenţe în grupele Ligii Campionilor) formaţia din Ghencea devenit singura grupare din fotbalul românesc care se autofinanţează.

<b>CFR Cluj</b>

paszkany

Patron: Arpad Paszkany (43 de ani) - În iulie 2009, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi de şantaj. Cum? Prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor aparţinând trustului Gazeta. Ar fi folosit publicaţiile acestuia în interes personal sau al societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de către membrii grupului, respectiv pentru a determina societăţile concurente să facă sau să nu facă anumite activităţi.

Situaţia financiară: Catastrofală. Paszkany a anunţat că nu s-a mai implicat în viaţa echipei, încă din luna februarie, şi că e interesat doar de vânzarea clubului. Fotbaliştii din lotul actual au restanţe ce se apropie de şapte luni, iar cei care au evoluat, în sezonul trecut, în Gruia nu şi-au încasat nici ei toţi banii, depunând memorii împotriva clubului.

Buget: 4 milioane de euro pe an. Banii sunt obţinuţi din drepturile TV, din încasări pe bilete şi din diverşi sponsori mai mici.

Media spectatorilor acasă: 5.700 de oameni pe meci.

Perspective: Nefavorbabile. În această iarnă, cei mai buni jucători, în frunte cu Felguieras şi Tade, vor părăsi echipa, având în vedere că nu şi-au mai luat banii din vară. Echipa îşi va micşora considerabil bugetul, va merge pe mâna unor jucători foarte ieftini, iar din sezonul viitor va avea drept obiectiv evitarea retrogradării.

<b>Petrolul Ploieşti</b>

Patron: Dan Capră (46 de ani) – Aflat în arest pentru 29 de zile din cauza implicării într-un dosar de crimă organizată.

Situaţie financiară: Incertă. Clubul are datorii faţă de jucători, dar aceştia sunt cu 70% din salariu plătit lunar la zi. Petrolul are şi datorii faţă de diferite societăţi. Primăria, care trebuia să vireze anual bonusuri de performanţă fotbaliştilor a oprit plăţile acum mai bine de un an.

Buget: 5 milioane de euro pe an. Banii din drepturile TV, din încasări pe bilete, din bonusuri de la UEFA şi diverşi sponsori mai mici. Petrolul încearcă redimensionarea salarială, cu lefuri de câteva mii de euro.

Media spectatorilor acasă: 6.550 de oameni pe meci. 

Perspective: Nefavorabile. Albin a plecat deja, iar cei mai buni jucători, Pecanha, Geraldo, Teixeira, Mustivar şi Alcenat termină contractele în vară şi există şanse mici de a şi le prelungi. Toto Tamuz e şi el aproape de plecare. Conducerea clubului se află în conflict deschis cu galeria, fapt care tensionează şi mai mult atmosfera la echipă. 

<b>Astra Giurgiu</b>

image

Patron: Ioan Niculae (60 de ani) – Numele său a fost vehiculat într-un caz de influenţă asupra Alinei Bica, şefa DIICOT, aflată în arest.

Situaţia financiară: Problematică. Jucătorii sunt, în acest moment, cu trei salarii în urmă, dar au fost şi perioade mai mari de întârziere. Niculae a stopat investiţiile în echipă, dar a refăcut stadionul din Giurgiu şi acum aşteaptă banii de la UEFA, cuveniţi parcursului din Liga Europa.

Buget: 6 milioane de euro pe an. Banii provin de la firmele lui Ioan Niculae, plus cei din drepturile TV şi din bonusurile UEFA. Încasările din bilete sunt foarte mici.

Media spectatorilor acasă: 2.300 de oameni pe meci.

Perspective: Nefavorabile. Niculae nu mai vrea să dea bani la echipă şi a cerut ca aceasta să se autofinanţeze. El intenţionează să renunţe la mulţi jucători străini şi să facă o echipă nouă cu fotbalişti români de viitor. Rămâne de văzut dacă omul de afaceri va avea răbdarea pentru a face asta, ştiut fiind temperamentul său vulcanic şi instabilitatea emoţională la insuccese.

<b>ASA Târgu-Mureş</b>

Conducere: Preşedintele Daniel Stanciu e pe picior de plecare, însă şi înainte de iminentul său „transfer“ la Dinamo, omul care a tăiat şi a spânzurat la club a fost viceprimarul Claudiu Maior (41 de ani). Asta deoarece echipa a beneficiat de sponsorizări din partea Primăriei Târgu-Mureş. De altfel, în luna iunie, DNA a descins în sediul Primăriei, de unde a luat mai multe documente. Ancheta vizează modul în care echipele sportive din Târgu-Mureş, printre care şi ASA, au fost sponsorizate din bani publici.

Situaţia financiară: Stabilă. Salariile sunt plătite, în general, la timp, iar întârzierile nu depăşesc o lună, maximum două. 

Buget: 3,5 milioane de euro pe an. Banii vin din drepturile de televizare, din vânzarea biletelor, dar şi din sponsorizările făcute de Primăria Târgu-Mureş. 

Media spectatorilor acasă: 5.000 de oameni pe meci.

Perspective: Favorabile. E greu de crezut că eventuala plecare a preşedintelui Daniel Stanciu va destabiliza clubul, având în vedere că, oricum, omul numărul 1 e viceprimarul Claudiu Maior. Pe de altă parte, dacă ancheta DNA va dovedi ilegalităţi în modul în care echipa a fost finanţată din bani publici, atunci, probabil, şi la ASA Târgu-Mureş va începe o perioadă grea. 

<b>CSU Craiova</b>

Patroni: Adrian Andrici (48 de ani) şi Mihai Rotaru (43 de ani) – Numele lor apare în dosarul despăgubirilor de la ANRP.

Situaţie financiară: Bună. Aflată la început de drum în Liga I, echipa a beneficiat de investiţii masive în jucători şi antrenori, CSU fiind practic singura formaţie care are doi „principali“: Sorin Cârţu şi Emil Săndoi. Finanţatorii au dat bani pentru aducerea unor fotbalişti cu nume: Brandan, Madson, Bălgrădean, Bawab, Mateiu etc.

Buget:  4,5 milioane de euro pe an. Marea majoritate a banilor provin de la finanţatori, la care se adaugă sumele obţinute din încasări şi din drepturile TV.

Media spectatorilor acasă: 8.500 de oameni pe meci.

Perspective: Bune. Ţinând cont că cele mai multe echipe din Liga I sunt pe marginea prăpastiei, dacă la CSU se menţin investiţiile echipa poate avea un parcurs şi mai bun decât cel de până acum. Oricum, Craiova şi-a depăşit condiţia, având o serie de 11 meciuri fără înfrângere, dar stabilitatea ei depinde şi de situaţia patronilor, care ar putea avea surprize neplăcute în dosarele în care apare numele lor.

<b>FC Botoşani</b>

image

Patron: Valeriu Iftime (54 de ani) – E unul dintre acţionarii firmei Elsaco, o companie specializată în sisteme pentru creşterea eficienţei energetice, conduce din 2005 clubul moldovean. 

Situaţie financiară: Stabilă. Salariile sunt plătite, în general, la timp. La începutul lunii, Iftime a luat un credit bancar de 2,5 milioane de lei pentru a achita unele restanţe către jucători şi stat, pentru a nu avea probleme cu licenţa, în sezonul următor.   

Buget: 2,5 milioane de euro pe an. Suma provine din drepturile TV, din publicitate, şi de la Primărie şi Consiliul Judeţean, dar Iftime susţine că din banii publici nu sunt plătite salariile jucătorilor, ci doar hrana, transportul echipei, iar primele de joc sunt mici, în jur de 300-500 lei. 

Media spectatorilor acasă: 4.500 de oameni pe meci.

Perspective: Bune. Clubul promovat în sezonul trecut visează chiar la o participare în Liga Europa, în sezonul următor, motiv pentru care şi-a depus şi cerere de licenţa europeană. 

<b>Dinamo</b>

Patron: Ionuţ Negoiţă (40 de ani) – Echipa se află în insolvenţă, iar planul de reorganizare a fost aprobat. Recent, Negoiţă a anunţat că, în 2015, clubul va ieşi din insolvenţă, dar e greu de crezut că promisiunea sa se va şi adeveri.

Situaţia financiară: Stabilă. Fiind în insolvenţă, clubul are obligaţia de a fi la zi cu plata salariilor către jucători şi angajaţi. Datoriile acumulate, în trecut, se plătesc eşalonat, potrivit planului de reorganizare.

Buget: 4 milioane de euro pe an. Banii vin din drepturile de televizare, din sumele plătite de Negoiţă, din vânzarea biletelor, dar şi din sponsorizări mai mici.

Media spectatorilor acasă: 5.000 de oameni pe meci.

Perspective: Favorabile. Chiar dacă echipa a încheiat 2014 pe locul 8 în campionat şi e greu de crezut că va ieşi din mediocritate, totuşi, reducerea costurilor şi aducerea unor jucători ieftini vor asigura „supravieţuirea“ echipei şi în anii următori.

<b>Viitorul</b>

Patron: Gheorghe Hagi (49 de ani) – Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.

Situaţie financiară: Stabilă. Echipa e formată în majoritate din fotbalişti tineri, care au contracte mici, de 2-3.000 de euro pe lună. Nu s-au raportat niciodată întârzieri salariale, dar ţinând cont că la mijloc e numele lui Hagi e posibil ca, în eventualitatea existenţei lor, acestea să fie trecute sub tăcere.

Buget: 2,5 milioane de euro pe an. Banii provin de la Hagi şi din contractele de sponsorizare atrase de acesta, plus drepturile TV.

Media spectatorilor acasă: 980 de oameni pe meci.

Perspective: Rezonabile. În contextul în care mai bine de jumătate din echipele Ligii I au mari probleme financiare, Viitorul poate face performanţă având stabilitate. De la implicarea lui Hagi pe banca tehnică, echipa a avut rezultate bune şi a ieşit din zona retrogradării. În plus, mulţi dintre tinerii fotbalişti sunt vânaţi pentru transferuri în ţară sau în străinătate, ceea ce ar putea aduce încă o sursă de venit clubului. Viitorul echipei depinde însă mult de menţinerea în prima divizie, pentru că în liga a doua banii vor fi mult mai puţini.  

<b>FC Braşov</b>

Patron: Ioan Neculaie (56 de ani) – Om de afaceri din Braşov, patronul uzinei Roman.

Situaţie financiară: Foarte grea. Salariile n-au mai fost plătite la zi de ani buni, iar condiţiile de la echipă sunt tot mai grele. Acestea l-au îndemnat pe Duşan Uhrin jr să plece după numai trei zile petrecute sub Tâmpa.

Buget: 3 milioane de euro pe an. Banii vin de la Neculaie, din drepturile TV şi din vânzarea fotbaliştilor. Ultimnul plecat e Alexandru Mateiu, la CSU Craiova, pentru 500.000 de euro.

Media spectatorilor acasă: 1.000 de oameni pe meci.

Perspective: Sumbre. Neculaie a afirmat nu o dată că e dispus să dea echipa gratis, dar nimeni nu se înghesuie să o preia. El o menţine la limita „supravieţuirii“ doar pentru a nu-şi lega numele de retrogradarea şi chiar dispariţia ei, însă investiţiile pe care le face sunt minime, pentru că şi el, ca om de afaceri, are numeroase probleme, inclusiv cu legea.

<b>Universitatea Cluj</b>

Patron: Florian Walter (51 de ani) – Procurorii DIICOT Cluj au deschis un dosar pe numele său în cazul transferurilor făcute între Universitatea Cluj şi Petrolul, atunci când ambele cluburi erau controlate Walter. În perioada mai – septembrie 2012, 15 jucători de la „U“ Cluj au ajuns la formaţia prahoveană, cu titlul gratuit, şi se estimează că, prin această modalitate, clubul din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro.

Situaţia financiară: Echipa e în insolvenţă. Drept urmare, jucătorii şi angajaţii clubului au prioritate la plata salariilor, care sunt achitate cu mici întârzieri. Există, în schimb, datorii către jucătorii care au evoluat, în sezonul trecut, pentru „U“ şi care nici acum n-au încasat prima pentru evitarea retrogradării.

Buget: 3 milioane de euro pe an. Pe lângă sumele plătite de Walter, banii sunt obţinuţi din drepturile TV, din încasări pe bilete şi din diverşi sponsori mai mici.

Media spectatorilor acasă: 3.000 de oameni pe meci.

Perspective: Favorabile. Fiind un club de tradiţie, cu mulţi suporteri, şi având un patron care finanţează echipa în contul contractelor pe care le are cu Primăria, „U“ poate rezista în continuare în primul eşalon.

<b>Pandurii Târgu-Jiu</b>

Procurorii au cerut arestarea lui Marin Condescu

Conducere: Clubul sportiv Pandurii are o conducere complexă, formată din Complexul Energetic Oltenia, Primăria şi Consiliul Judeţean Gorj. Până în ianuarie, „interfaţa“ acestor entităţi era liderul sindical Marin Condescu, care conducea efectiv clubul. La începutul anului, a fost demis, după ce, la finalul lui 2013, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni economice, precum delapidare, spălare de bani sau înşelăciune, fiind acuzat că şi-ar fi însuşit în scop personal 5 milioane de lei din banii clubului. Noul preşedinte al clubului e Eugen Pîrvulescu.

Situaţie financiară: Stabilă. Există uşoare restanţe financiare faţă de jucători, dar noul antrenor, 

Edi Iordănescu, a primit asigurări că acestea vor fi plătite până în ianuarie.

Buget: 4,5 milioane de euro pe an. Banii din de la autorităţile locale şi judeţene şi din drepturile TV.

Media spectatorilor acasă: 3.100 de oameni pe meci.

Perspective: Decente. Nu par a fi probleme majore în perioda următoare.

<b>Gaz Metan Mediaş</b>

Patronat: Clubul e susţinut de Romgaz şi Transgaz, societăţi care au capital majoritar de stat.

Situaţia financiară: Foarte grea. De câţiva ani, jucătorii sunt plătiţi cu întârziere de 3-4 luni, chiar dacă salariile nu sunt nici pe departe mari. Din cauza lipsei banilor, echipa nu-şi permite să facă achiziţii importante, bazându-se pe acelaşi nucleu de jucători de sezoane bune.

Buget: 3 milioane de euro pe an. Banii vin de la cei doi sponsori, care îi virează însă cu picătura, din drepturile TV şi din vânzarea jucătorilor.

Media spectatorilor acasă: 1.350 de oameni pe meci.

Perspective: Sumbre. Clubul gâfâie din ce în ce mai tare şi a vândut cam tot ce putea vinde (Breeveld, Eric, Bawab). Cum cei doi sponsori principali nu dau semne că ar mări investiţia, iar alte societăţi locale sau naţionale nu se înghesuie să vină lângă echipă, supravieţuirea Gazului va depinde, în mare măsură, de banii din drepturile TV.

<b>Concordia Chiajna</b>

Conducere: Mircea Minea (55 de ani), primarul din Chiajna, care ocupă funcţia de preşedinte al clubului. Este un politician liberal, care a trecut recent în barca liberal-reformatorilor a lui Călin Popescu Tăriceanu. În trecut, Minea a fost cercetat penal pentru tulburare de posesie şi abuz în serviciu. 

Situaţie financiară: Destul de bună. Nu sunt restanţe salariale către jucători, decât de maximum o lună, şi unele prime neplătite. Clubul are însă bani, deşi şi-a mai penalizat recent jucătorii, prin blocarea unor drepturi financiare, din cauza rezultatelor slabe. 

Buget: 2,5 milioane de euro, susţinut în primul rând de la Consiliul Local, principalul financiar al echipei, şi din drepturile TV şi diverse sponsorizări. 

Media spectatorilor acasă: 1.500 de oameni pe meci.

Perspective: Bune, nu există motive de îngrijorare. În plus, Chiajna a investit în ultima perioadă în infrastructură, având una dintre cele mai bune baze de pregătire din România.

<b>Ceahlăul Piatra Neamţ</b>

Conducere: Gheorghe Ştefan (61 de ani) -  E primarul (suspendat) de la Piatra Neamţ şi cel care conduce efectiv clubul, deşi are titulatura de preşedinte de onoare. Clubul e condus de o societate pe acţiuni, unde cele mai multe procente sunt deţinute de firme sau persoane apropiate de „Pinalti“. Acesta a fost arestat preventiv, în noiembrie, în dosarul licenţelor Microsoft, fiind acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită. 

Situaţie financiară: Extrem de precară. Există restanţe salariale de două luni şi datorii către terţi neplătite din sezonul trecut. 

Buget: 1,5 milioane de euro pe an. Banii vin din drepturile TV, de la Primărie şi diverse sponsorizări. 

Media spectatorilor acasă: 4.000 de oameni pe meci.

Perspective: Dezastruoase. Antrenorul Florin Marin a anunţat, recent, că echipa poate fi salvată în această iarnă doar prin vânzarea unor jucători, iar Viorel Mestecăneanu, preşedintele C.A., se bazează pe cei 700.000 de euro pe care echipa îi are de primit, în ianuarie, din drepturile TV.

<b>CSMS Iaşi </b>

Conducere: Florin Prunea (46 de ani ) - E preşedintele clubului, unul susţinut însă cvasi-majoritar de la bugetul public al municipalităţii. Cel care controlează cu adevărat echipa e primarul PSD, Gheorghe Nichita (58 de ani), preşedintele de onoare al lui CSMS Iaşi.

Situaţie financiară: Incertă. Anual, prin intermediul unei fundaţii, Primăria Iaşi cheltuie în jur de 1,1 milioane de euro cu CSMS Iaşi, dar la sfârşitul lui octombrie, primarul Gheorghe Nichita a anunţat retragerea sprijinului financiar din cauza rezultatelor slabe ale „alb-albaştrilor“. 

Buget: 2 milioane de euro pe an, format în marea majoritate din banii de la Primărie şi drepturile TV.

Media spectatorilor acasă: : 3.300 de oameni pe meci.

Perspective: Sumbre. Mai ales dacă Primăria Iaşi îşi va retrage, într-adevăr, susţinerea financiară. La fel ca şi alţi edili apropiaţi de fotbal, Nichita e cercetat de DNA într-un dosar legate de modul în care s-a făcut, în trecut, finanţarea echipei de fotbal din Copou de către Primărie.

<b>Oţelul Galaţi</b>

Dan Adamescu FOTO Adevarul

Patron: Dan Adamescu (66 de ani) - Miliardarul a băgat echipa în insolvenţă şi, de luni bune, încearcă să o vândă, deşi gruparea era pe profit, de la UEFA fiind primite, în 2012, suma de 18 milioane de euro pentru participarea în Liga Campionilor. Adamescu a stat trei luni după gratii, în 2014, fiind eliberat pe 30 august din arest preventiv. E cercetat în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat că a mituit doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, pentru decizii favorabile într-un dosar.

Situaţie financiară: Problematică. Sunt restanţe salariale de câteva luni faţă de fotbalişti, plus prime neplătite şi alte datorii către foşti jucători.

Buget: 2 milioane de euro pe an. Majoritatea banilor vin din drepturile TV, de la Consiliul Local, sau din sponsorizări. 

Media spectatorilor acasă: 4.000 de oameni pe meci.

Perspective: Nefavorabile. La fel ca şi la multe alte echipe din Liga I, speranţele sunt legate de banii încasaţi din drepturile TV. 

<b>Rapid</b>

Patron: Valerii Moraru (54 de ani) – Echipa e în insolvenţă, iar planul de reorganizare a fost aprobat. Urmează plata datoriilor, în mod eşalonat, în următorii ani. Jucătorii care au evoluat în prima parte a campionatului pentru Rapid au fost cu salariile la zi.

Situaţia financiară: Critică. Deşi Valerii Moraru a ajuns în fruntea clubului, până acum, investiţiile făcute de el au fost infime. La nivel declarativ, ele urmează să crească pentru a doua parte a campionatului. Cu această promisiune a fost convins să vină la club şi Dinu Gheorghe, cel care urmează să fie instalat în funcţia de preşedinte.

Buget: 1,5 milioane de euro. Banii vin din drepturile de televizare, din vânzarea biletelor şi din plăţile făcute de Valerii Moraru.

Media spectatorilor acasă: 3.000 de oameni pe meci.

Perspective: Nefavorabile. Echipa a încheiat 2014 pe ultimul loc în campionat, la şapte puncte de prima poziţie care asigură rămânerea în Liga I. Peste 20 de jucători au fost îndepărtaţi în ultimele săptămâni, urmând a fi înlocuiţi cu alţii. Nu se ştie cine va fi antrenor, în condiţiile în care Marian Rada nu va mai ocupa această funcţie. Dacă Rapid va retrograda, clubul riscă falimentul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite