VIDEO Festivalul „George Enescu“ la aniversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a 20-a ediţie a evenimentului, vor fi invitaţi, printre alţii, celebrii Daniel Barenboim sau Christian Zacharias. Festivalul se va desfăşura între 1 şi 25 septembrie, în Bucureşti, dar şi în ţară - Cluj, Sibiu,  Iaşi, Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş.

Citiţi şi: Festivalul „George Enescu", pe harta turistică a lumii

20 de mari orchestre ale lumii, cinci spectacole de operă, 13 recitaluri şi concerte camerale, opt concerte de muzică românească, aşa arată un scurt bilanţ în cifre al programului celui mai important eveniment cultural din 2011 - Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu". Bugetul festivalului, cu tot cu servicii şi sponsorizări, este de 36 de milioane de lei, dintre care 32 de milioane au fost alocate prin bugetul de stat.

Staatskepelle Berlin va fi dirijată de Daniel Barenboim,  Orchestra del'Academia Santa Cecilia di Roma,  de Antonio Pappano, în timp ce Valery Gergiev se va afla la pupitrul  Marinskii Theatre Sumphony Orchestra.  Franz Welser Möst va conduce Wiener Philharmoniker, iar Zubin Mehta va dirija Israel Philharmonic.

Printre fomaţiile care au confirmat participarea la ediţia jubliară (1-25 septembrie) se numără : Philadephia Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker, iar printre marii solişti - pianiştii Hélène Grimaud, Muray Perahia, surorile Katia şi Marielle Labèque, violonista Isabelle Faust sau violonistul Gidon Kremer.

În această perioadă de criză, cea de 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu" reprezintă „o forţă spirituală, o adevărată hrană spirituală, un brand cultural", după cum a caracterizat-o, ieri, la o conferinţă de presă, Ioan Holender, directorul aflat la al treilea mandat.

„Nu există un al doilea festival în lume de anvergura festivalului nostru", a punctat Holender. „Cultura română e pe punctul de a deveni în ochii exteriorului pe mărci culturale pozitive.  Eram individualizaţi prin nereuşite. De câţiva ani, cultura română s-a impus în ochii străinilor prin Festivalul «George Enescu» şi prin cinematografia română. Enescu a devenit un brand românesc peste hotare. Domnul Holender şi-a adus un aport decisiv", a subliniat Horia-Roman Patapievici.

Renovare cu probleme

De la stânga la dreapta:Daniel Barenboim, dirijor şi pianist , Hélène Grimaud, pianistă şi Christian Zacharias, dirijor şi pianist Foto: Reuters



Una dintre nereuşitele acestei ediţii este că Sala Palatului nu a devenit un Mall Cultural şi că nu avem în momentul acesta o sală modernă de concerte, aşa cum există în toate capitalele europene. „Oamenii au vrut să vadă numai profit. Nu vom renunţa  la modernizarea Sălii Palatului, vom porni proiectul de renovare fără terenul din jurul Sălii Palatului", a explicat Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

Sub semnul lui Enescu

Festivalul va începe la 1 septembrie, sub semnul lui George Enescu, care patronează evenimentul iniţiat în 1958 în Bucureşti. Dirijorul Christian Badea va deschide ediţia, la Sala Palatului, din Bucureşti, cu „Simfonia nr. 1, în Mi b Major, op.13", la pupitrul Residentie Orkest. După trei săptămâni, maratonul se va încheia, tot la Sala Mare a Palatului, cu Orchestra Naţională a Franţei, dirijată de Daniele Gatti, tot cu George Enescu. În program: „Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în si b minor op.8".

Programul ediţiei din anul 2011 se va desfăşura, în Bucureşti, pe scenele a opt săli de spectacole şi concerte: Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale", Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala „Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune, Sala Mică o Ateneului Român) şi în Piaţa
Festivalului.

"Festivalul «George Enescu» a devenit un brand românesc peste hotare."
Horia-Roman Patapievici
preşedintele ICR

Ioan Holender: „Selecţia, aşa cum mi-am dorit-o"

image

Ioan Holender, directorul Festivalului „George Enescu“   Foto: Petrică Tănase



Sunteţi părintele spiritual şi organizatoric al Festivalului „George Enescu" şi vă aflaţi la al treilea mandat de director. Cum a rezistat acest festival?

Nu sunt nici părintele spiritual al Festivalului, nici cel organizatoric. Părintele spiritual este George Enescu, iar cel organizatoric - Mihai Constantinescu (n.r. directorul Artexim, firma producătoare a festivalului). În ceea ce priveşte festivalul trebuie să spunem că acesta a funcţionat dintotdeauna, încă din 1958. A funcţionat până şi în comunism....

Cărui fapt i se datorează această longevitate?


Festivalul „George Enescu" este cea mai importantă manifestare asrtistică din România, până astăzi. Din păcate, este şi unica. Aici avem o problemă.

La această ediţie, a XX-a, jubiliară, ce v-a bucurat şi ce v-a întristat?

image

Vom vedea după ce se încheie festivalul care sunt bucuriile şi care lucrurile triste. Nu mă pronunţ încă, să aşteptăm.

Dar în ceea ce priveşte selecţia? Aţi reuşit să aduceţi artişti prestigioşi.

Selecţia este aşa cum mi-am dorit-o. Însă despre o reuşită putem vorbi abia după ce lucrurile se vor fi încheiat.

Care a fost, totuşi, cea mai mare dificultate pe care aţi întâmpinat-o?

Nesiguranţa acestui buget. Dar am promis că va fi bine şi a fost bine. Mulţumesc tuturor celor implicaţi.

Lista selecţiei îi include pe dirijorii Daniel Barenboim sau Antonio Pappano. Ce alte nume mari mai include programul?

Franz Welser Möst, Valery Gergiev, Zubin Mehta, Christian Zacharias... Nu există un al doilea festival în lume, unde apar personalităţi muzicale de talia lui Barenboim sau Pappano. Nu fac categorisiri, dar este, într-adevăr, tot ce are lumea mai de calitate şi mai bun.  În privinţa operei, va fi o montare a lui Ion Caramitru cu „Oneghin", de Ceaikovski, „Lohengrin", de Wagner, şi o nouă producţie a Operei Naţionale Bucureşti, „Oedipe", de Enescu. Va mai fi şi o seară deosebită de muzică şi poezie, cu lieduri şi recitaluri susţinute de Victor Rebengiuc şi cei doi Manoleanu (n.r. Bianca Manoleanu şi Remus Manoleanu). Dar decisivă va fi calitatea, şi nu numărul spectacolelor.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite