Topul eroilor imaginari, de-a lungul timpului. De la Robin Hood la Barbie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robin Hood, Superman, Barbie, chiar şi Homer Simpson sau Buffy, spaima vampirilor - oamenii au fost mereu tentaţi să găsească pe cineva bun la toate, pe care să-l poată admira şi, de ce nu, lua ca model. Revista „Time“ prezintă un top al celor mai rezonante personaje fictive, care au prins viaţă graţie imaginaţiei noastre.

O selecţie a 13 nume ce au avut un anumit impact considerabil asupra vieţii noastre este prezentată de publicaţia „Time“

Robin Hood

Apărut pe la începutul secolului XIV în folclorul englez, Robin Hood, banditul,  a devenit un adevărat erou portretizat pe marile ecrane de către Errol Flynn, Sean Connery, Kevin Costner şi Russel Crowe. Creaţia provine din timpul Angliei victoriene şi a devenit un punct de referinţă al moralităţii ce îl are în prim plan pe cel care „fură d ela bogaţi şi dă la săraci“

HAL 9000

Invenţia lui Stanley Kubrcik şi a lui Arthur C. Clarke, 2001: Odiseea spaţială se presupune a fi o thenologie miraculoasă ce ia forma unui calculator cu inteligenţă artificală care se transformă repede într-un lucru de temut. HAL reuşeşte să întruchipeze orice coşmar al omenirii cu privire la influenţa tehnologiei asupra vieţii umane. În prezent, încă există p asftel de temere în rândul oamenilor, deoarece ne apropiem din ce în ce mai mult de momentul în care HAL nu va mai fi doar o ficţiune. Până atunci, aceast produs al imaginaţiei mertită să fie citat.

Bunul samaritean

Evanghelistul Luca este cel care aminteşte de pilda bunului samaritean în Noul Testament, pe la începutul primului secol.

Un călător din Sammaria întâlneşte pe drum un om rănit şi dintr-un profund sentiment de milă, îi oferă acestuia mâncare, ceva de băut şi îl însoţeşte mai departe. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute parabole din Biblie, ce a inspirat diverse opere de artă, până şi un episod din Seinfeld. Nenumăraţi oameni  consideră că trebuie să îi ajutăm pe cei nevoiaşi şi iau ca punct de referinţă această pildă

Superman

Jerry Siegel şi Joseph Shuster au creat în 1968 personajele de benzi desenate, Superman şi unchiul Ben fiind o personificare a idealurilor şi valorilor americane. Eroul alege să îşi folosească puterile pentru a combate încălcarea legii. În multiplele reprezentări, Superman este lipsit de umor, însă  un virtuos care va îmbrăţişa întotdeauna, după cum bine ştim, adevărul şi justiţia.

Barbie

Prima apariţie a avut loc în anul 1959 şi poartă numele lui Ruth Handler.

Barbie a schimbat sensul cuvâtului „păpuşă“ pentru multe generaţii de copii.  Jucărie nu mai reprezintă un simplu obiect menit să reproducă un rol parental  copiilor, ci arată ce presupune idealul femeii, făcând  trimiteri la îmbrăcăminte  şi comportament. Brandul a devenit unul puternic, iar păpuşile sunt colecţionate. Trupa Aqua din anii  90 a compus până şi o melodie intitulată „Barbie Girl“ care alătura imaginea păpuşii de  perfecţiunea din plastic.

Căpitanul Ahab

Personajul poveştii Moby Dick datează din 1851. Căpitanul de vas, mutilat în urma unei întâlniti cu o balenă albă gigantică, a devenit obsedat de Moby Dick. Ahab a fost reinventat în cel puţin două personaje de filme spre exemplu, Quint, vânătorul de rechini din „Fălci“ şi  răufăcătorul din  Star Treck II, Mânia lui Khan. Interpretat memorabil de Ricardo Montablan, invenţia ingineriei genetice marca Star Treck a fost cel puţin conştientă de obsesia sa nesănătoasă. Fiind pe moarte, Khan a rostit ultimele cuvinte ale lui Ahab „ultima bătălie am purtat-o cu tine, din inima iadului te-am înjughiat, din ura pe care ţi-o port te-am scuipat cu ultima suflare“.

Homer Simpson

Homer Simpson este personajul centrat al producţiei lui Matt Groening, „The Simpsons“, din 1987 . Nu este tocmai soţul ideal („Ce rost are să ieşi în oras, oricum tot aici ne întoarcem“), un tată iubitor („Este ora unu noaptea, ar fi bine să merg acasă pentu a petrece ceva timp cu copiii“) sau un angajat perfect („Dacă ceva nu merge bine, dau vina pe tipul care nu vorbeşte engleză“), însă Homer Jay Simpson este reprezentarea completă a tuturor arhetipurilor moderne.  Trăim într-o lune nepăsătoare, iar în fiecare dintre noi există o parte din Homer.

Romeo şi Julieta

Piesa scrisă de de William Shakespeare redă acea dragoste emoţionantă. Povestea îndrăgostiţilor ce provin din familii care se urăsc a influenţat mult arta şi cultura, iar replicile lor le folosim şi noi astăzi, cum ar fi „despărţirea este o tristeţe dulce“, „nu ispiti un om disperat“. Deşi dragostea lor nu reprezintă chiar un exemplu de urmat, opera Romeo şi Julieta a fost un motiv de inspiraţie pentru mulţi dintre noi, mai ales în ceea ce priveşte definirea conceptului de iubire.

Bărbatul Marlboro

Bărbatul Marlboro a apărut în anii 1950 cu intenţia de a influenţa numai presupusul grup de fumători ai ţigărilor Marlboro. Cu toate acestea, mascota inspira un grad înalt de masculinitate specific americanilor vestici, iar influenţa acestuia a crescut rapid. Bărbatul Marlboro reprezenta idealul de viaţă american, demn de invidie, dar adevărul este că doi dintre reprezentanţii mărcii de ţigări au murit de cancer din cauza fumatului.

Cassandra

Fiica  regelui Priam şi a reginei Hecuba, Cassandra, din mitologia greacă este binecuvântată cu o asemnea frumuseţe încât l-a atras pe Dumnezeu. Apollo îi ofere Cassandrei darul profeţiei, însă atunci când fata îi refuză avansurile, zeitatea se simte ofensată şi aruncă asupra ei un blestem. Cassandra va putea să vadă viitorul dar nimeni nu va crede niciodată spusele ei, asftel numele ei descrie orice profet cu mesaje puternice care nu este luat în considerare.

Unchiul Tom

Se presupne că opera semnată Harriet Beecher Stowe, „Coliba unchiului Tom“ a fost motivul conflictului care a condus la Războiul civil. Protagonistul, unchiul Tom, este biciuit până la moarte şi surprinde problema sclaviei cu care naţiunea se confrunta la acea vreme. Toleranţa lui Tom din timpul sclaviei, poate fi perceput şi ca un exemplu negativ. Comportamentul lui, plin de supunere, încă rezonează, deşi Războiul Civil a luat sfârşit cu mulţi ani în urmă.

Buffy, spaima vampirilor

Când Buffy a debutat într-un film din 1992, se presupunea  că influenţa ei nu va merge prea departe, însă totul s-a schimbat atunci când, cinci ani mai târziu, a apărut într-un serial TV. Buffy spaima vampirilor a adus profunzime serialului prin inteligenţa ei, formând un adevărat model. Fanii au ajutat la modelarea noii culturi pop şi a modului de interacţiune.

Walter Mitty

James Thurber este creatorul eroului manierat şi adorat, Walter Mitty, care reuşete să scape de o soţie posesivă şi alte figur care intidimează prin imaginaţie. Acesta se regăseşte în diferite ipostaze, de la pilot curajos al Marinei, la un chirurg priceput sau un ucigaş cu sânge rece. Comicul se regăseşte în situaţiile diferite cu care se confruntă protagonistul, interpretat de Danny Kaye în filmul ce respectă povestea. Walter Mitty se regăseşte în orice tip inofensiv care allege să se retragă într-o lume fictivă.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite