REPORTAJ „Stela!“, un strigăt dureros care a zguduit clopotele Mănăstirii Cernica FOTO VIDEO
0Actriţa Stela Popescu a fost condusă, ieri, pe ultimul drum, de familie, prieteni, colegi şi de oameni simpli care au iubit-o, la Cimitirul Cernica, unde a fost înmormântată lângă soţul ei, Puiu Maximilian.
Sute de persoane au trecut prin foaierul Sălii Savoy a Teatrului „Constantin Tănase“, începând de vineri după-amiază şi până duminică dimineaţă, pentru a-i aduce un ultim omagiu îndrăgitei Stela Popescu, care s-a stins din viaţă la 81 de ani.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistei a ieşit, în jurul orei 10.00, pe uşile teatrului pe care actriţa l-a slujit vreme de 30 de ani, în lumina flăcărilor pâlpâitoare a lumânărilor de pe trotuar şi în aplauzele oamenilor care au iubit-o.
Alexandru Arşinel a ajuns printre primii la teatru. „Eu te plâng… poporul te plânge, Stela mea“, stă scris pe coroana cu flori multicolore, trandafiri albi, cale, orhidee albe şi mov, trimisă de actor. „Nu ne vom despărţi niciodată, nu ne vom spune la revedere“, a spus Arşinel, cu vocea stinsă şi cu ochii în lacrimi.
FOTO Dorin Constanda
O femeie cu batic pe cap, aleargă în faţa maşinii funerare cu un buchet de flori: „Nu închide, stai să o văd şi eu, şefu, să îmi iau rămas bun“, insistă femeia, după care se lipeşte de geamul din spate al dricului să arunce o privire. „Doamna Stela, să vă rugaţi şi pentru noi, păcătoşii“, mai spune, după care îşi face cruce. Două autobuze cu fotografia actriţei în parbriz pornesc pe Calea Victoriei, încărcate cu oameni care vor să o conducă steaua pe ultimul drum.
Adrian Enache: „Nu credeam să învăţ că Stela Popescu poate muri vreodată“
La Mănăstirea Cernica, în jurul orei 12.00, sicriul a intrat pe poartă, în aceleaşi aplauze, urmat de un cortegiu care a făcut neîncăpătoare aleea din curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Printre personalităţile venite la ceremonia funerară s-au regăsit cântăreţii Adrian Enache şi Aurelian Temişan, actorii Vasile Muraru şi Valentina Fătu, fostul fotbalist Rică Răducanu, precum şi primul soţ al Stelei Popescu, actorul şi regizorul Dan Puican, alături de soţia sa.
„Nu credeam să învăţ că Stela Popescu poate muri vreodată, parafrazând versurile celebre ale lui Eminescu. Fiecare am simţit de parcă ne-a murit cea doua mamă sau o bunică, aşa au spus românii întrebaţi şi aşa simt şi eu“, le-a spus Adrian Enache jurnaliştilor.
FOTO Dorin Constanda
Artistul a împărtăşit şi ultima amintire pe care o are cu Stela Popescu: „Duminică, când am intrat în spectacol, pentru că eu închei spectacolul «Piei, drace!», într-un rol de Elvis Presley, m-a văzut cum dansam şi cântam şi zice: «Nebunule, câtă energie! Zici că eşti Stela Popescu varianta masculină». Ăsta a fost cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodată. Pentru mine Stela Popescu există şi va exista mereu. Era inegalabilă, nu se va mai naşte o a doua Stela Popescu“.
„Pentru mine, va rămâne aşa cum a fost şi până acum, „mama mea“ din «A doua cădere a Constantinopolului», o prietenă foarte bună, o sfătuitoare, un om simplu, plin de energie, plin de graţie în orice apariţie. Fiecare mişcare, fiecare pas era o poveste, aveai ce să înveţi de la ea. Spectacolele cu astfel de oameni, cu Stela, cu Arşinel, Nae, Vasile, Jean, Puiu Călinescu, oameni pe care i-am prins, erau nu pe scenă, erau în cabină, la restaurant, în hotel, acolo învăţai“, a spus şi Aurelian Temişan.
Temişan a povestit că cea mai importantă lecţie pe care a primit de la Stela a fost „să fac tot ce fac cu sufletul şi să nu consider că dacă mie mi s-a dat acest har sunt mai presus de cel care stă în sală şi vine să mă aplaude.“
Slujbă cu 13 preoţi
Slujba de înmormântare nu a lăsat pe nimeni fără lacrimi, fie la vederea artistei adormite, îmbrăcată în rochia ei verde-smarald, cu haina ei de blană albă, fie la auzul glasurilor cântând în cor Prohodul, fie la discursul emoţionant al lui Arşinel.
FOTO Dorin Constanda
În cântecul dureros al clopotelor, purtat pe braţe de militari şi urmat de 13 preoţi, sicriul a luat calea cimitirului aflat pe insula Sf. Nicolae, cu eforturile jandarmilor care i-au croit cu greu drum prin mulţimea mai degrabă curioasă. „Da’ nu mă dau dom’le! Ce, eu să n-o văd?“, zise supărată o femeie. „Lasă, maică, că o vedem la televizor mai bine. Da’ sper să nu pună ceaţă d-aia“, spune alta, mai optimistă.
„Stela!“, un strigăt sfâşietor
Artista a fost îngropată cu onoruri militare, pentru că fusese decorată, în 2004, cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Comandor. De aceea, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“ au onorat-o pe actriţă cu salve trase în aer. După care, în suspinele celor prezenţi, sicriul a fost coborât în mormânt.
Apoi oamenii s-au împrăştiat încet, trist, copleşiţi de emoţii şi de ecourile cuvintelor rostite în biserică de Alexandru Arşinel. „A plecat Stela şi lasă în urmă o imensă durere neamului românesc, prietenilor, familiei, scenei artistice“ – aşa şi-a început Arşinel discursul, înainte de a lăsa să-i scape un strigăt sfâşietor: „Stela! Stela!!! Plecarea ta reprezintă o mare pierdere, un gol pe care mult timp de acum încolo nu ştiu cum îl vom mai umple. Mă simt singur pe scenă fără tine, draga mea prietenă. Începând de astăzi, o mare stea va străluci pe cer în constelaţia marilor valori care nu mai sunt alături de noi. Drum bun, Stela, către stele!“.
Te-ar putea interesa şi: