Frumuseţea are un scop: Miss World România, contestată pentru corp
0
Andreea Chiru (20 de ani), reprezentanta României la nivel internaţional, a fost criticată pentru că trupul ei nu corespunde standardelor clasice de frumuseţe. În concurs, însă, au contat şi alte aspecte.
Frumuseţea stă în ochii privitorului, ar spune unii, însă la concursurile de Miss aceasta nu este o opţiune, ci un imperativ, căci toţi ochii trebuie să vadă la fel. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Andreei Chiru, tânăra din Brăila care a câştigat etapa naţională a concursului Miss World şi care va pleca peste o lună în Indonezia, unde se va lupta cu frumuseţile din toată lumea, pentru titlul de glorie. Tânăra studentă în anul II la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a primit coroana de la Nicoleta Luciu, Miss România în 1999 şi a reuşit să-i impresioneze pe membrii juriului cu dimensiunile 90-65-96, la 1,77 metri. Totuşi, câştigătoarea a fost contestată pentru mărimile care depăşesc tiparele clasice. "Are celulită", "e grasă", "trebuie să mai slăbească" au fost doar câteva dintre remarcile pe care Andreea Chiru le-a primit, redate în cotidianele din ţară.

Ernest Hadrian Böhm, presedintele Miss World România, ce deţine 19 licenţe pentru competiţiile internaţionale de frumuseţe a explicat situaţia. „Standardul 90-60-90 şi greutatea concurentei nu sunt relevante, pentru că o femeie poate fi frumoasă şi în afara acestor dimensiuni, e pur ochiometric“, a declarat, pentru „Adevărul“ şeful comisiei formate din 12 membri, printre care şi Adrian Ioniţă (presedintele agenţiei President Models) şi Ioana Natalia Oneţ (câstigătoarea titlului Miss Turism România 2013).
„Criticile care i s-au adus sunt frecvente în astfel de concursuri. Andreea are puţină celulită, ca orice femeie, şi 3-4 centimetri în plus, însă până la marea finală urmează o lună de pregătiri intense, în care va merge la spa, la sala de fitness, va face masaje şi va mânca sănătos“, a zis specialistul despre etapa finală ce va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 noiembrie.

La olimpiada frumuseţii, însă, nu au fost relevante doar calităţile fizice, ci şi trăsăturile de personalitate. „Pe lângă cunoaşterea limbii engleze, la alegerea câştigătoarei a contat foarte mult comportamentul lor din cantonament: dacă s-au certat sau dacă au avut bun simţ şi cei şapte ani de acasă“, a zis preşedintele Miss World România despre săptămâna finală din concurs, în care au ajuns 16 finaliste, dintre care au fost excluse două, pentru că nu au respectat programul de repetiţii, şedinţe foto şi interviuri.

Hadrian Böhm a avut dreptate când a punctat calităţile interpersonale, căci Miss World, cel mai vechi concurs de frumuseţe ce datează din 1951, porneşte de la premisa „Frumuseţe cu un scop“ şi susţine o campanie socială puternică, la nivel global. Câştigătoarele din peste 100 de ţări nu sunt doar ambasadoare ale frumuseţii, dar militează şi pentru drepturilor copiilor nevoiaşi, pe care-i ajută prin diverse proiecte şi donaţii.