Britanicii le întorc spatele ducilor de Sussex semnând o nouă petiţie împotriva lor: care este solicitarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meghan şi Harry s-au căsătorit în mai 2018 FOTO Guliver/Getty Images
Meghan şi Harry s-au căsătorit în mai 2018 FOTO Guliver/Getty Images

După canadieni, şi britanicii se împotrivesc plăţii din bani publici a costurilor de securitate pentru ducii de Sussex, care nu mai au calitatea de membri seniori ai familiei regale.

Peste 22.000 de britanici au semnat într-o singură zi guvernul canadian a anunţat că refuză să mai achite această sumă începând din aprilie, când în mod oficial cei doi nu vor mai fi membri seniori ai familiei regale britanie. Pentru că s-au stabilit pe insula Vancouver din noiembrie anul trecut, Canada a avut obligaţia legală de a le asigura securitate, Harry şi Meghan fiind considerate persoane protejate internaţional.

Pe cale de consecinţă, contribuabilii din Marea Britanie rămân singura opţiune de finanţare a securităţii ducilor de Sussex. Cetăţenii nu sunt, însă, deloc încântaţi de această idee. Un sondaj demarat în emisiunea „Good Morning Britain“, de la ITV, a arătat că nouă din zece persoane se opun acestui plan, peste 14.000 de persoane răspunzând chestionarului. 

În textul petiţiei semnate de zeci de mii de britanici se arată că ducii de Sussex sunt multimilionari, iar folosirea fondurilor publice pentru a-şi achita costurile de securitate ar fi o mişcare „total nedemocratică“. 

„Ei au ales să renunţe la îndatoririle regale, să locuiască în străinătate şi să călătorească pe tot globul pentru a-şi dobândi independenţa financiară. Prin urmare, este responsabilitatea lor să-şi plătească securitatea, nu intră în atribuţiile contribuabililor din Marea Britanie. Noi nu vrem să plătim pentru Harry, Meghan şi fiul lor şi vrem să solicităm Parlamentului Regatului Unit şi Camerei Comunelor să nu-i ajute în vreun fel din punct de vedere financiar“, se mai arată în petiţie. 

Decizia guvernului canadian condus de premierul Justin Trudeau vine tot la presiunea cetăţenilor, care în luna ianuarie au semnat la rândul lor o astfel de petiţie. În doar şase zile, peste 80.000 de canadieni au dat cu subsemnatul împotriva ducilor de Sussex. 

Harry şi Meghan au sugerat, însă, într-un comunicat acid că au nevoie de protecţie făcând foarte clar faptul că este un drept al lor, având în vedere că prinţul Harry este o figură publică nu pentru că a ales, ci pentru că s-a născut în familia regală britanică.

   

Când şi de ce „au demisionat“ ducii de Sussex din familia regală 

Amintim că Ei au precizat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta. 

Cu regret, suverana Marii Britanii a consimţit, pe 13 ianuarie, să le permită nepotului ei şi soţiei acestuia „o nouă viaţă“, acordându-le „o perioadă de tranziţie“ către rolurile part-time. Pe 18 ianuarie, Palatul Buckingham a anunţat că Harry şi Meghan vor renunţa la titlurile de „Alteţa Sa Regală“, nu vor mai primi fonduri publice, nu vor mai întreprinde acţiuni în numele Coroanei şi vor înapoia cele 2,4 millioane de lire din bani publici folosite pentru renovarea conacului Frogmore, care va rămâne în continuare reşedinţa cuplului din Marea Britanie.

În primele declaraţii publice după anunţul făcut de bunica sa, prinţul Harry şi-a exprimat „tristeţea profundă“ şi a spus că decizia de a renunţa la statutul de membri seniori ai casei regale nu fost una uşoară şi a venit după „multe luni de discuţii şi mulţi ani plini de provocări“. În plus, Harry a mărturisit că şi-ar fi dorit să mai aibă posibilitatea de a avea îndatoriri regale în regim part-time.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite