Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepţiona TVR 1 de la 1 mai. SNR: Dreptul la informare al cetăţeanului a fost îngrădit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală se va face până la 31 decembrie 2019
Trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală se va face până la 31 decembrie 2019

Conducerea Televiziunii Române a solicitat Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) să oprească distribuţia analogică a programelor postului public, de la 1 mai 2018, în contextul eşecului negocierilor privind contractul de prestări servicii, scrie HotNews. Oficialii SNR s-au conformat, însă susţin că decizia TVR îngrădeşte dreptul la informare al cetăţeanului, prevăzut în Constituţie.

Notificarea TVR privind sistarea distribuţiei analogice a programelor SRTV, semnată de preşedintele-director general al instituţiei, Doina Gradea, a fost trimisă către SNR în data de 26 aprilie. Potrivit agenţiei HotNews, decizia afectează populaţia din zonele rurale sau izolate, care nu are echipamente pentru recepţia gratuită a televiziunii digitale terestre.

Nu se cunoaşte cu exactitate numărul persoanelor afectate, în condiţiile în care datele arată că ar fi 150.000 de gospodării care recepţionează TVR prin reţele terestre analogice şi digitale, fără să existe o separare clară. Mai exact, este vorba despre gospodării care nu recepţionează semnal de televiziune prin intermediul unui furnizor de cablu TV sau satelit, ci prin antene clasice. 

„În prezent, considerăm că dreptul la informare al cetăţeanului, garantat de art. 31, al. 1, al Constituţiei României, a fost îngrădit prin oprirea transmisiei analogice terestre a TVR“, susţin oficialii SNR.

Totodată, aceştia subliniază că solicitarea TVR nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, termenul pentru încetarea semnalului analogic TV fiind 31 decembrie 2019.

SNR mai susţine că a înştiinţat prin adrese oficiale Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), precum şi comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului României cu privire la oprirea emisiei programului public TVR 1 la data de 1 mai 2018.

SNR a avut, de asemenea, o întâlnire de lucru pe această temă cu Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi membrii Consiliului de Administraţie al SNR, concluzia întrevederii fiind următoarea: trecerea de la transmisiunea analogică la cea digitală rămâne o prioritate, însă această etapă trebuie să se facă treptat, asigurându-se în prealabil faptul că fiecare cetăţean al României va avea acces la conţinutul mediatic difuzat de televiziunea publică, fiind astfel respectat dreptul constituţional la informare.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite