Finala „Românii au talent“. Cine sunt cei trei tineri geniali care au câştigat marele premiu: „Nu aşteptaţi să vă educe numai şcoala, statul sau un profesor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ sunt cei trei tineri care formează grupul „SpeedCubing“ FOTO TVR
Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ sunt cei trei tineri care formează grupul „SpeedCubing“ FOTO TVR

Finala „Românii au talent“. Grupul SppedCubing, format din Cristian Leana (20 de ani), Martin Fronescu (12 ani) şi Flavian Glonţ (17 ani), a reuşit să cucerească voturile telespectatorilor după ce au făcut spectacol prin rezolvarea rapidă a celebrului cub Rubik, tinerii fiind desemnaţi câştigătorii celui de-al cincilea sezon al show-ului de la Pro TV.

Finala „Românii au talent“. SpeedCubing, marele câştigător

Tinerii care formează grupul SpeedCubing au câştigat râvnitul titlu de „cei mai talentaţi români“, precum şi premiul în valoare de 120.000 de euro în finala „Românii au talent“. Maeştri în arta descifrării cubului Rubik, cei trei puşti au uimit pe toată lumea încă din etapa preselecţiilor, când au rezolvat câte un astfel de cub cu ochii închişi, în doar câteva minute. Cucerit total de numărul prezentat de SpeedCubing, Andi Moisescu i-a trimis direct în semifinale, prin apăsarea butonului auriu. 

În semifinale, SpeedCubing a primit şi aprecierea telespectatorilor, care, prin voturi, i-au trimis direct în finală. Mai mult decât atât, şi membrii juriului s-au arătat fascinaţi de capacităţile celor trei, Mihaela Rădulescu precizând că „spectacolul minţii este întotdeauna fascinant“, în timp ce Bebe Cotimanis i-a asigurat că „doar nişte capete pătrate nu ar aprecia aşa ceva.“

În finala „Românii au talent“, SpeedCubing a prezentat „un număr special şi cel mai dificil încercat vreodată“, după cum l-au descris băieţii. Multă lume a spus că nu mai avem ce face cu un cub Rubik, însă noi am stat pe gânduri ce variantă să alegem din câte aveam şi ne-am hotărât să ducem totul la extrem. O să vă daţi seama că nu este vorba de vreun truc atunci când aveţi de ales dintr-o sută de cuburi“, a prezentat Flavian Glonţ momentul din ultimul act al show-ului de la Pro TV. Primele declaraţii ale câştigătorilor de la „Românii au talent“ le puteţi vedea aici.

Finala „Românii au talent“. SpeedCubing: „Nu există scuză pentru a nu încerca“

Într-adevăr, băieţii au trecut la un alt nivel şi au demonstrat că imaginaţia umană nu are limite. Întregul moment poate fi urmărit aici. „Această reprezentaţie o dedicăm copiilor şi adolescenţilor, celor care au toată viaţa în faţă. Ei trebuie să ştie că multe probleme vor părea imposibile, precum un cub Rubik amestecat, însă mereu va exista o soluţie. Pentru a ajunge la o soluţie, educaţia este cea care vă va ghida. Fiecare dintre voi are un lucru la care este foarte bun, fiecare dintre voi are ceva de oferit. Voi trebuie să descoperiţi acest lucru, iar această oportunitate v-o dă educaţia. Nu aşteptaţi să vă educe numai şcoala, statul sau un profesor, educaţia o puteţi face voi singuri şi porneşte din voi şi nu există scuză pentru a nu încerca. Aceasta este responsabilitatea pe care o aveţi faţă de voi înşivă, dacă vreţi să fiţi fericiţi, dar şi faţă de cei din jur pentru a crea o lume mai bună. Viaţa va merge înainte, iar voi o să vă îndepliniţi visele pas cu pas. Lumea va începe să vă aprecieze pentru că veţi rezolva situaţii imposibile care vă vor aduce într-un final succesul. Este nevoie ca fiecare dintre voi să-şi dezvolte calităţile intelectuale şi talentul, chiar dacă uneori veţi eşua prima oară. Unii dintre cei mai de succes oameni au eşuat la început, dar din greşelile făcute au învăţat şi nu le-au mai repetat. Deci urmaţi-vă visul pentru că aveţi un drum în  viaţă şi le veţi demonstra celorlalţi că nu aţi greşit cu alegerile făcute pentru că voi de fapt aţi văzut un alt drum, iar când ceilalţi vor vedea asta, vor rămâne cu toţii uimiţi“, a fost mesajul audio care a fost transmis de cei trei concurenţi în timpul momentului prezentat în finala „Românii au talent“.

Speedcubing-ul este activitatea de a rezolva un cub Rubik cât mai repede posibil. Există o asociaţie mondială care reglementează şi guvernează aceste competiţii: World Cube Association (WCA). Pe plan internaţional există zeci de competiţii în fiecare lună în diverse colţuri ale lumii, iar din doi în doi ani se organizează Campionate Mondiale şi Europene. 

romanii au talent
romanii au talent

Finala „Românii au talent“. Cristian Antoniu Leana a învăţat peste 100 de algoritmi

Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ sunt prieteni şi se cunosc foarte bine, întâlnindu-se mereu la concursurile de Speedcubing. „Deşi recordurile noastre ne departajează, timpii noştri sunt foarte apropiaţi, mereu mai puţin de o secundă ne desparte, de obicei câteva zecimi, iar la concursuri depinde foarte mult de cine are o zi mai bună. Echipa noastră ar fi putut avea şi o altă componenţă deoarece în comunitatea noastră sunt foarte mulţi copii talentaţi şi extrem de buni. Multă lume se întreabă ce ar putea să facă cineva cu un cub Rubik la un show de talent, însa noi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil să alegem ce să facem“, au explicat membrii grupului, pentru site-ul emisiunii de la Pro TV. 

Cristian Antoniu Leana are 20 de ani, este student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii şi şi-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie pe când era clasa a IX-a. „Un coleg a venit cu un cub Rubik şi îl tot învârtea în autocar. Am fost surprins să văd că a reuşit să îl rezolve, aşa că i l-am tot amestecat în speranţa că nu va putea să-l mai facă, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de două minute nu îi lua niciodată. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis că sunt metode şi algoritmi de rezolvare, iar că aceştia au o logică. Văzând eu asta, am început să-l iau la întrebări despre cum face, care e logica. Apoi le-am arătat părinţilor mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumpărat şi mie un cub Rubik.“

Chiar dacă recunoaşte că la început a fost o întrecere între el şi colegul său, Cristian spune că ulterior a descoperit concursurile şi a realizat că de fapt este o activitate mult mai amplă, aproape un sport. „Antrenamentele au devenit tot mai intense ajungând să practic în unele zile şi 4-5 ore, poate în jur de până la 400-500 de rezolvări pe zi. Pentru a reuşi să rezolv cubul rapid, a trebuit să învăţ peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat până când am reuşit să ajung cel mai rapid din ţară“, a mai spus Cristian. 

Finala „Românii au talent“. Martin Fronescu a primit un cub Rubik de Moş Nicolae

Martin Fronescu, în vârstă de 12 ani, este elev în clasa a V-a şi spune că materia lui preferată este matematica, participând la olimpiadă şi calificându-se până la etapa municipală. Pasiunea pentru cubul Rubik a descoperit-o când a primit unul cadou de Sfântul Nicolae, în 2012. „Mai ştiam despre acest cub deoarece îl văzusem pe Cristian Leana la televizor, la "Românii au talent“, şi mă impresionase. Iniţial nu ştiam că este atât de greu ce face el. Am învăţat să îl rezolv într-o săptămână cu ajutorul internetului. Am descoperit că există o mişcare mult mai dezvoltată a acestui cub şi chiar şi la noi în ţară există competiţii şi evenimente“, a povestit micuţul pentru romaniiautalent.ro.

Martin a strâns bani şi şi-a cumpărat mai multe tipuri de cuburi profesionale, iar în 2013 a participat la prima competiţie de speedcubing. „A fost obositor pentru mine drumul şi am concurat un pic mai dificil decât mi-aş fi dorit, dar eram foarte entuziasmat. La competiţie eram emoţionat la început, dar m-am obişnuit. Acolo m-am clasat pe locul doi la cubul 2x2 şi pe locul cinci la cubul 3x3“, a mai dezvăluit câştigătorul „Românii au talent“. 

„Am planuri viitoare, să particip la alte competiţii şi sper să devin cât mai bun, dar de curând nu mai am prea mult timp pentru a mă antrena la cub. De asemena, îmi doresc să îl întâlnesc pe Ron van Bruchem, fondatorul WCA, World Cube Association. Fără el nu ar fi existat aceste competiţii nu doar în România, dar nici în lume“, a mai declarat copilul. 

romanii au talent
romanii au talent

Finala „Românii au talent“. Flavian Glonţ: „Nu-mi pot asigura un trai, dar este ceva plăcut, care mă relaxează“

Flavian Glonţ, în vârstă de 17 ani, este elev în clasa a X-a şi a început „să se joace“ cu faimosul cub la vârsta de 13 ani când l-a descoperit într-o pungă de pufuleţi cu surprize.

„În timp, am participat la prima mea competiţie care s-a ţinut la Bucureşti, în 2012. Era un vis devenit realitate. La această competiţie am întâlnit persoane ce făceau cubul la fel de bine ca mine sau chiar şi mai bine. Mă clasasem pe locul VI şi eram extrem de încântat şi mi-am propus că trebuie să pot şi mai mult. Cu timpul am mai participat şi am început uşor, uşor, să am locuri de 2-3-4 şi chiar şi de 1 la competiţii prin toată ţara. În ziua de astăzi mi-am îndeplinit scopul: deţin recordul naţional la cea mai rapidă rezolvare din ţară: 9,28 de secunde, iar Martin Fronescu are cea mai rapidă medie (media aritmetică a cinci rezolvări) din ţară de 10,23 de secunde. Actualmente nu deţin doar recordul la 3x3, ci la încă nouă probe diferite. Chiar dacă nu-mi pot asigura un trai din acest lucru, este ceva plăcut care mă relaxează şi mă ajută să-mi dezvolt viziunea în spaţiu. Sunt hotărât ca la facultate să merg în domeniul IT sau arhitectură. Cheia succesului este fericirea! Daca ceea ce faci te face fericit, atunci eşti împlinit! Nu mergem la muncă pentru bani, ci pentru plăcere!“, a declarat Flavian. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite