VIDEO Nicu Covaci împlineşte 70 de ani. Legendarul lider al trupei Phoenix, invitat la Adevărul LIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lider al celei mai titrate trupe rock româneşti, Nicu Covaci se pregăteşte pentru un dublu eveniment important în viaţă şi în carieră: pe 19 aprilie 2017 împlineşte 70 de ani şi 55 de ani de rock sub zodia păsării Phoenix. Evenimentul va fi marcat printr-un concert aniversar la Arenele Romane. Legendarul muzician român a fost invitat astăzi la Adevărul LIVE, într-o ediţie specială.

Compozitor, cântăreţ, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci este cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix. Singurul copil al unei croitorese (Tamara, căreia i-a dedicat un cântec) originară din Basarabia şi al unui tată bănăţean de lângă graniţa cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de vreo 10 ani.

A început de mic copil să ia lecţii particulare de pian, acordeon şi limbă franceză, germană şi engleză. Mai târziu, după ce a învăţat singur să cânte la muzicuţă, a luat şi lecţii de chitară. A urmat secţia germană a şcolii primare, secţia română a şcolii generale, liceul de arte plastice şi Institutul de Arte Plastice din Timişoara.

image

În 1961, Nicu Covaci şi Kamocsa Camo Bela, elevi la Şcoala medie nr.2 din Timişoara, pun bazele unei "formaţii de chitare electrice", după "modelul" The Shadows. Un an mai târziu, se pun bazele formatiei de elevi "Sfinţii" în cadrul brigăzii artistice de elevi de la Şcoala nr.2 din Timişoara. Titulatura iniţială a fost schimbată în „Phoenix” la propunerea chitaristului Claudiu Rotaru pentru a evita conflicte cu autorităţile vremii.

Prima compoziţie proprie a fost piesa "Ştiu că mă iubeşti şi tu", înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări ("Bun e vinul ghiurghiuliu" şi "Pădure, pădure"), care erau şi primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Acestea două se mai păstrează încă în arhiva Radio România.

1982. Alături de liderul Phoenix, Nicu Covaci  Fotografii: arhivă personală

Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Nicu Covaci

Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăţi a secolului XX. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formaţiei a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic şi de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au adus la destrămarea multor formaţii de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic).

Pe 26 octombrie 1976, Nicu Covaci a părăsit România,  stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania şi în final în Spania. A revenit după 1990 în ţară, reunind şi reînviind trupa de altădată, în formule din care nu au lipsit Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl sau Mani Neumann. Peste 40 de muzicieni s-au perindat prin trupa Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a păstrat emblema, numele şi spiritul Phoenix viu mai bine de o jumătate de secol.

70 de ani de viaţă şi 55 de ani de Phoenix, în concert aniversar la Arenele Romane

nicu covaci foto sever gheorghe

    Nicu Covaci, la Adevărul LIVE                   FOTO: Sever Gheorghe

Pe 19 aprilie, cu ocazia zilei de naştere a liderului Nicu Covaci, se vor sărbători 55 de ani de Phoenix - o aniversare unică pe scena rock-ului românesc, o reuşită remarcabilă a unei legende cu nume predestinat.

Phoenix and friends Rock Edition va aduce pe scenă, alături de Phoenix, invitaţi speciali din zona rock-ului, muzicieni de valoare cu care formaţia a colaborat de-a lungul timpului şi care au schimbat, fiecare în felul lor, faţa muzicii româneşti: Dan Andrei Aldea, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Roman Iagupov (Zdob şi Zdub), A G Weinberger, Rareş Totu, Alin Oprea (Talisman), Crivăţ şi Luparul (Bucovina), Trooper, Bodo (Proconsul), Eugen Mihăescu şi Gabi Guriţă Nicolau (Krypton), Tavi Iepan (Rezident Ex), precum şi alţi invitaţi-surpriză. 

Pe scenă la Arenele Romane va fi prezent şi Malcolm J. Lewis, celebru pentru colaborările cu artişti ca Ozzy Osbourne sau Humble Pie, iar un loc aparte în cadrul concertului va fi rezervat unor artişti foarte tineri, chitariştii Flavia Staicu şi Andrei Cerbu, amândoi în vârstă de 14 ani - care fac parte din programul de susţinere a tinerilor muzicieni desfăşurat în ultimii ani de către membrii formaţiei Phoenix.

După concertul de la Arenele Romane, partea a doua a serii va fi dedicată unui concert de tip jam-session al formaţiei Phoenix în clubul Tribute, în cadrul unui eveniment restrâns cu ocazia zilei de naştere a lui Nicu Covaci.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite