STUDIU Hip-hop este cel mai important gen apărut în ultimii 50 de ani, iar The Beatles nu a revoluţionat muzica
0Evoluţia muzicii pop din Occident, lansată între anii 1960 şi 2010, a fost analizată de cercetătorii britanici, care au ajuns la concluzia că acest stil muzical a trecut prin trei „revoluţii“ în ultima jumătate de secol, că hip-hop-ul este cel mai importan gen apărut în ultimii 50 de ani, în timp ce trupei The Beatles i se atribuie pe nedrept revoluţionarea industriei muzicale.
Potrivit studiului, publicat în revista editată de Royal Society Open Science, hip-hop-ul este cel mai influent gen muzical apărut după '60, detronând stilurile soul, punk, rock progresiv, heavy metal şi disco. Mulţi vor fi nemulţumiţi că genul lor favorit – sunetul dulce al lui Marvin Gaye sau contopirea furtunoasă de blues şi folk a celor de la Led Zeppelin – nu ocupă un loc însemnat, dar studiul ştiinţific susţine că punctul culminant al evoluţiei muzicii a fost apariţia genului hip-hop.
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary şi de la Imperial College din Londra au analizat peste 17.000 de cântece pop care au intrat în topul US Billboard Hot 100 între anii 1960 şi 2010. Savanţii britanici au analizat diferite caracteristici ale muzicii, inclusiv armonia, modificările de acorduri şi de timbru (care definesc calitatea tonalităţii unor compoziţii muzicale), şi au analizat apoi felul în care aceste elemente s-au schimbat de-a lungul anilor, scrie şi Mediafax.
Şi în timp ce în 1991, când muzica rap s-a ridicat de pe străzi şi a intrat în mainstream, topurile muzicale au fost marcate de cea mai mare revoluţie din istorie, 1986 a fost anul în care muzica a avansat cel mai puţin. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au respins ideea că muzica pop a devenit din ce în ce mai asemănătoare, iar creativitatea este înăbuşită astăzi.
Cele trei „revoluţii-cheie“ din industria muzicală
Studiul a identificat şi trei „revoluţii-cheie“ în industria muzicală – apariţia rockului, în 1964, când The Beatles şi The Rolling Stones au condus „invazia britanică a Americii“, prima formaţie explodând pe scena muzicală americană cu hitul „I want to hold your hand“, naşterea unui „noul val“ de amestec pop şi punk rock, în 1983, şi apariţia hip-hop-ului, din 1991. Din cele trei, intrarea genului hip-hop în clasamentele muzicale a avut cea mai mare anvergură. În mod ciudat, punck rock-ul nu a fost evaluat ca o forţă majoră de schimbare.
Impactul muzicii hip-hop, rapul ritmic care îşi are originea în Jamaica şi a devenit vocea tinerilor de culoare nemulţumiţi din New York şi Los Angeles, a fost mult mai profund, susţin autorii studiului. „Evoluţia muzicii rap şi a genurilor conexe pare să fie singurul şi cel mai important eveniment care a modelat structura topurilor muzicale americane în perioada pe care am analizat-o“, se arată în studiu.
La începutul anilor 1960, acordurile din gama denumită „dominantă cu septimă“, folosite în muzica jazz şi blues, au început să dispară. În locul lor, în 1964, invazia trupelor britanice a introdus în topurile muzicale un sunet nou, radical, tipic pentru stilul rock. Totuşi, istoria rock and roll-ului este mai turbulentă. Un grafic arată că genul a fost popular în 1960, când The Beatles şi The Rolling Stones au cunoscut faima, apoi s-a aflat în declin până în 1980 când trupe ca Queen şi Val Halen au luat cu asalt stadioanele. De asemenea, în acea perioadă s-au ridicat şi alte genuri, precum disco, care a dominat topurile în anii '70 şi a fost relativ popular până în anii 2000.
Numele raperului Eminem este nelipsit din topurile muzicale FOTO Getty Images
Beatlesii s-a alăturat revoluţiei, nu au pornit-o
În mod interesant, cercetătorii nu atribuie startul revoluţiei rock trupei The Beatles. „Toţi istoricii vorbesc despre cum The Beatles a schimbat totul, dar a fost în întregime o coincidenţă“, a declarat profesorul Armand Leroi, de la Imperial College, care este autorul principal al studiului.
Acesta susţine că Beatlesii mai degrabă s-au alăturat revoluţiei decât să fi început una pe cont propriu, precizând că, de fapt, hip-hop-ul a avut cea mai mare influenţă în ultimii 50 de ani, pentru că domină topurile muzicale încă din 1991. „Impactul muzicii hip-hop a fost uriaş“, a subliniat Leroi.
Studiul mai arată că muzica pop a fost foarte plictisitoare în 1986, când şi-a făcut loc tehnologia, reprezentată de sintetizatoare, sampler-uri şi sintetizatoare de ritm, care a condus la o a doua schimbare majoră, produsă în 1983.
Cea de-a treia „revoluţie“, din 1991, s-a produs atunci când muzica rap şi muzica hip-hop au pătruns în mainstream. Cercetătorii britanici mai spun că anumite schimbări muzicale au pătruns mai lent în topuri, dar au încă un impact major asupra muzicii actuale. Ei consideră că muzica a evoluat în mod constant şi a continuat să se schimbe pe parcursul ultimei jumătăţi de secol.
Led Zeppelin FOTO Getty Images
Hip-hop-ul a salvat topul
Totuşi, a existat şi o deviaţie minoră de la această tendinţă generală: introducerea rock-ului pe stadioane în anii 1980 a făcut ca, pentru o vreme, muzicii occidentale să îi lipsească diversitatea „Multe piese rock şi metal, precum cele interpretate de Bon Jovi şi Bruce, au pătruns în topuri, iar ele au deţinut procente foarte mari din topurile generale. Dar apoi au apărut stilurile rap şi hip-hop. Hip-hopul a salvat topurile“, au declarat autorii studiului.
Principalul autor al studiului, Dr. Matthias Mauch, de la Şcoala de Inginerie Electronică şi Informatică, a declarat: „Pentru prima dată putem măsura proprietăţile muzicale la o scară mare. Putem merge dincolo de ceea ce ne spun experţii în muzică sau ceea ce ştim noi, uitându-ne direct în cântece, măsurându-le şi înţelegând modul în care s-au schimbat. Fără îndoială că unii nu vor fi de acord cu abordarea noastră ştiinţifică şi vor considera că este prea limitată pentru un subiect atât de sensibil, dar cred că putem face să crească minunea muzicii prin a învăţa mai multe despre ea. Vrem să analizăm mai multe piese din perioade şi ţări diferite şi să construim o imagine cuprinzătoare a modului în care muzica a evoluat.“