Grimus, după zece ani de carieră, la Adevărul Live: „Trupele ca noi nu îşi câştigă existenţa din muzică“ VIDEO
0
Solistul Bogdan Mezofi şi chitaristul Cristi Csapo, doi dintre membrii trupei rock Grimus, au fost prezenţi în studioul Adevărul Live pentru a povesti ce a însemnat ultimul deceniu pentru formaţie, dar şi pentru a da câteva detalii despre concertul aniversar de la Arenele Romane.
Trupa rock Grimus aniversează zece ani de la înfiinţare printr-un concert ce va avea loc pe 26 februarie, la Arenele Romane din Bucureşti. Biletele pentru concertul aniversar Grimus ce va avea loc în cortul încălzit de la Arenele Romane sunt disponibile în reţeaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.AmBilet.ro, la preţul de 30 lei. În funcţie de numărul de bilete rămase, acestea vor fi disponibile şi la intrare, în seara evenimentului, la preţul de 40 lei. Totodată, organizatorii au anunţat că vor pune la dispoziţia publicului un spaţiu special amenajat pentru fumători.
Cei şase clujeni (Vali, Bogdan, Cristi, Lehel, Tamas şi Titus) vor avea alături invitaţi, artişti şi trupe prietene cu care au împărţit scena de-a lungul celor zece ani, dar şi foşti membri care au ajutat la clădirea formaţiei.
Despre ceea ce înseamnă Grimus după zece ani de poveste indie-rock, Bogdan şi Cristi au vorbit la Adevărul Live.
Interviu Grimus. Cele mai importante declaraţii:
„Adevărul“: Mâine de la ora 20:00, la Arenele Romane, aniversaţi zece ani de la înfiinţarea trupei. Biletele pentru concert sunt disponibile în reţeaua Eventim şi online pe ambilet.ro. Acum, spuneţi-le celor care ne urmăresc de ce n-ar trebui să rateze concertul de mâine seară, vor urca pe scenă şi alte trupe-prietene.
Bogdan Mezofi: Ei sunt prietenii noştri, pe care i-am adus de-a lungul timpului, dar vom avea şi invitaţi la instrumente. Vom avea şi alte surprize pe care le ţinem pentru seara respectivă.
Aş vrea să-mi spuneţi fiecare, cu riscul de a vă repeta, ce înseamnă pentru voi aceşti ultimi zece ani.
Cristi Csapo: Sunt părţi bune şi părţi proaste. Am ajuns în locuri în care nu speram, am cântat cu oameni cu care nu speram să avem contact. Părţile proaste ar fi cele legate de relaţiile sociale. Prietenii din trecut la care a trebuit să renunţăm, pentru că timpul nostru însemna repetiţii şi pregătiri.
Bogdan Mezofi: Referitor la ce a zis Cristi, trebuie să ne şi adaptăm la nevoile colegilor. A trebuit să ne reinventăm. A fi într-o trupă e ca într-o relaţie. La rău îţi dai seama de legăturile adevărate. Nouă nu ni s-a părut că am făcut un efort să fim aşa. Am depăşit orice obstacol cu brio. Asta înseamnă şi compatiblilitatea în trupă, treci peste orice destul de uşor. Orice personaj nou care intră în colectiv se va adapta. Dar şi colectivul se adaptează la regulile grupului. Stabilitatea este importantă. Dacă ai chimie trebuie să o păstrezi. Ne-am înfiinţat acum zece ani şi suntem în formula asta de nouă ani.
Abordarea pieselor în limba română
Cu această ocazie aţi scos şi două piese în limba română - „Ultima oară“, la sfârşitul anului trecut, şi „Vom lupta“. Spuneţi-mi puţin cum s-au născut piesele astea. Ştiu că cel puţin ultima are o poveste interesantă, Vali, colegul vostru, spunea aşa „a fost scrisă într-un moment în care ne-am refugiat la munte pentru a compune piese şi a descompune tensiuni“.
Bogdan Mezofi: Piesele s-au născut în acel refugiu la munte. Este o escapadă pe care aş recomanda-o oricărei trupe. Ne-am dat seama că petreceam prea puţin timp împreună pe partea de compoziţie. Majoritatea timpului îl petreceam doar pe drumuri şi la repetiţii. Oarecum ne rupeam. S-a vrut a fi o reînchegare. Poate au existat şi tensiuni. Acolo, unde eşti izolat, nu există scăpare. A trebuit să ne înfruntăm grijile.
Cristi Csapo: Venisem cu idei noi, fiecare voia să spună ceva, dar n-am avut vreme să facem treaba asta. Cumva, a fost nevoie de un moment să ne reculegem. Decizia de a face piese în romană tot aşa a ieşit. Noi am scos albume doar în engleză. Foarte mulţi au întrebat de ce facem piese în engleză. La un moment dat am zis că avem idei de a face piese în limba română. Totul a ieşit natural şi rapid. Versurile au venit rapid. Ne-am propus să fie un moment prelungit pe partea de limba română. Am avut idei preconcepute despre limba română pe piese. Toţi ascultăm numai muzică străină. Am mai ascultat albume de la trupe de la noi, dar destul de rar. În engleză totul sună mai cool, zic unii ascultători. Versurile Rihannei în română sună haios. Când ne apucăm să compunem apare decizia de a face piese în engleză sau în română. Unele piese „ne strigă“ să le facem în română.
Cristi Csapo FOTO Sever Gheorghe

Aţi lansat până acum trei albume. Spuneţi-mi câteva cuvinte despre fiecare, cum priviţi în urmă, cum se văd după zece ani?
Cristi Csapo: E o evoluţie firească. La primul album voiam să facem mai multe lucruri pe partea de producţie, dar nu cred că aveam capacitatea şi vârsta muzicală să facem aşa ceva. Toate au fost la maxim cu privire la ce am putut să facem la acele momente. Au fost piese reprezentative pentru fiecare album în parte. E nevoie de un producător cu experienţă. Cu fiecare om cu care am înregistrat am învăţat ceva.
Bogdan Mezofi: A fost cursul natural. Primul album e cel în care am încercat să ne cunoaştem, iar la ultimul ajungem deja la maturitate.
Experienţa acumulată în birturi
Vali mai spunea: „A fost nevoie de inconştienţă, de naivitatea bunelor intenţii, de bun simţ şi de căutarea sensului pentru a porni un asemenea proiect cu zece ani în urmă într-o societate muzicală disfuncţională“. Cum e societatea muzicală acum? S-a schimbat ceva?
Bogdan Mezofi: Nu ştiu cum e să fii o trupă nouă acum în România. Atunci eram în vârful piramidei pentru rock-ul din România. Erau nişte trupe cu care ne comparam. Se mergea foarte mult în birturi. Se cânta în locuri improvizate, cu oameni care nu ştiau cum să ţină concerte în clubul lor. De bine, de rău, marginile s-au mai şlefuit. Locurile în care se cântă, mai ales după tragicul Colectiv, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Pare că se mişcă ceva.
Cristi Csapo: În aceşti zece ani s-a scurtat timpul de început al trupei. Am observat că trupele care apăreau intrau repede în rulaj. Marketingul a înflorit, totul e mult mai uşor, sursele de inspiraţie sunt la îndemână. Acum e foarte uşor. Poate noi nu suntem un reper atât de bun, trupe precum Viaţa de vie au dat tonul muzicii underground, în care rock-ul era altceva decât Iris. Era un alt mesaj, se marşa pe altceva.
De data asta o să-l invoc pe Adi Despot, solistul trupei Viţa de Vie, trupă care a aniversat şi ea recent 20 de ani. El spunea că suferă îngrozitor de tare atunci când vede că muzica e tratată ca o târfă. Voi ce părere aveţi. Ştiu românii să aprecieze muzica, să-şi aprecieze artiştii. Voi cum vă simţiţi?
Cristi Csapo: Fanii noştri şi fanii acestui gen de muzică sunt cei mai tari. Este o diferenţă. Acolo unde a fost istorie, unde a fost o mişcare, se vede. Acum câteva luni am fost la un concert în Anglia, era într-un teatru. Era exact la un weekend după Colectiv. Barul aveam trei ieşiri. Coada era de 2.000 de oameni. Fără pază sau pancarte, nimeni nu optura ieşirea de urgenţă. Am rămas uimit. E vorba de mulţi ani de evenimente, de experienţă. Regulile devin ceva pe care le faci inconştient. La noi nu funcţionează foarte bine, dar se formează acum.
Bogdan Mezofi: Industria muzicală selectează pentru noi, de-asta suntem consideraţi nişaţi. Ne deranjează că nu apărem la TV. Trupele ca noi nu îşi câştigă existenţa din muzică. Ultimii mohicani... Avem nevoie de un Letterman în România. Nu sunt emisiuni de genul în România. Cererea din partea publicului nu e suficient de mare. Mă refer la canalele mari de TV. Nu e cerere, dar nu este nici prezentare, marketingul nu e suficient pe nişa noastră.
Bogdan Mezofi FOTO Sever Gheorghe

Cum a luat naştere Grimus
Cum s-a clădit Grimus? Cum v-aţi întâlnit, de unde numele?
Bogdan Mezofi: Noi ne ştiam din liceu. Ne-am întâlnit la un party. Am ajuns acasă la Cristi şi am înregistrat acolo, la buni! Acolo a fost primul contact cu piesele Grimus. Ne-am apucat de repetat, au început să vină concertele... Numele a venit în urma unui brainstorming. A fost inspirat de un roman, dar sonoritatea a determinat acceptarea lui. Eram pe ideea de circ la vremea aceea.
Ca orice om care îşi doreşte o carieră artistică, bănuiesc că a fost greu la început. Dincolo de muncă şi talent, de ce-ţi mai trebuie pentru a reuşi în industria muzicală? Cum a fost pentru voi?
Bogdan Mezofi: Partea socială, interacţiunile cu artiştii determină cât de cunoscut vei fi. Când oamenii încep să vorbească despre tine vei avea cerere. Munca e la fel de importantă, să fii concetrat pe ce vrei să faci şi să îţi atingi ţelurile ca să nu fi dezechilibrat de momentele grele. Au fost concerte în care ne-am trezit că nu a venit nimeni. Dar nu ne-am descurajat.
Bogdan Mezofi: M-am simţit bine în deschidere la Red Hot Chili Peppers. A fost înfricoşător! Să vezi atâţia oameni... Experienţa de opt ani, de atunci, a luat faţa fricii. Am mers pe pilot automat şi am făcut ce ştiam să fac. E nevoie de experienţă pentru un asemenea eveniment, mai ales cu atâtea priviri.
Cristi Csapo: Mie mi s-a părut senzaţional cum ne-am mişcat noi, echipa românească. Scena le aparţinea lor, totul era gestionat de un om, el dicta mişcările. Totul a decurs impecabil, asta mi-a rămas în minte.
Aţi resimţit vreodată presiunea renumelui? E greu pentru voi ca oamenii să aibă nişte aşteptări?
Bogdan Mezofi: Experienţa îşi spune cuvântul. Oamenii au aşteptări, dar dacă le confirmi lor asta ai deja încrederea că îi vei mulţumi.
Cum e procesul de creaţie? Care e dinamica dintre voi?
Bogdan Mezofi: Cel care ideea o prezintă, apoi totul decurge uşor. E interesant la ce se ajunge la final pentru că autorul şi-a pus sufletul în ce a făcut. Trebuie să accepţi că nu se poate de unul singur, nu e vorba de lucruri impuse. Fiecare s-a exprimat muzical cum a vrut. Aşa ajung membrii unei trupe să se cunoască.
Ce planuri de viitor are Grimus
Ce urmează pentru Grimus?
Cristi Csapo: Momentan ne gândim punctual la viitor, ne gândim să facem nişte piese pe care să le lansăm pe rând. La final se vor concretiza într-un album. Am făcut deja trei albume, dar nu ne mai propunem să facem asta. O să avem concerte în Franţa, dar şi la Electric Castle, în prima zi a festivalului. Dar o să avem o surpriză uriaşă în curând!