David Gilmour cântă din nou la Pompei, după 45 de ani de la concertul istoric Pink Floyd VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Gilmour (70 de ani) revine în oraşul antic Pompei pentru un spectacol, după 45 de ani de la concertul istoric pe care grupul britanic l-a susţinut în amfiteatrul roman din acest oraş.

David Gilmour, fost chitarist Pink Floyd, va cânta în oraşul antic Pompei în această vară, a anunţat ministrul Culturii din Italia. „Am ajuns la un acord. După 45 de ani, David Gilmour va cânta din nou la Pompei, pe 7 şi 8 iulie“, a scris Dario Franceschini pe Twitter. Concertul va beneficia de public şi va fi susţinut la Ampiteatrul Roman, nu în acelaşi spaţiu în care a fost filmat celebrul clip video. Concertul va avea în componenţă şi piese de pe cel mai nou LP al lui Gilmour, „Rattle That Lock“.

În urmă cu 45 de ani, în 1971, Pink Floyd concerta la Pompei, în urma reprezentaţiei rezultând un album şi un film video, după patru zile de filmări. Gilmour a descris experienţa drept „cel mai mare concert al trupei, dar şi cel mai gol“, căci în amfiteatru nu a fost vreun spectacol, după cum membrii trupei au dorit. Pe site-ul oficial al lui Gilmour nu a fost încă listat acest concert. Elton John ar trebui să cânte la rândul lui în Pompei în iulie, scrie „The Guardian“.

Surse aproapiate formaţiei au declarat pentru presa londoneza că se duc tratative ca la cel puţin unul dintre aceste concerte să fie prezent şi Roger Waters, fostul basist al trupei si principalul compozitor al albumelor vechi. În acest fel, Waters i-ar intoarce favorul lui Gilmour, care în urmă cu caţiva ani a fost şi el prezent la unul din concertele dintr-un turneu al compozitorului „The Wall“. Pink Floyd a mai cântat în formula completă în urmă cu aproape unsprezece ani, de la celebrul Live8 Show.

Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio şi s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum „Dark Side Of The Moon“ (1973), „Wish You Were Here“ (1975), „Animals“ (1977) şi „The Wall“ (1979).

Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat „Live 8“. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.

Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul „The Wall“, în 1980, un BAFTA pentru piesa „Another Brick in the Wall (Part 2)“ din filmul „The Wall“, în 1982, şi un alt Grammy pentru „Marooned“ în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.

Celebrul album „The Wall“ al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filosofia pacifistă. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite