VIDEO Două decenii de „Free Willy“. Povestea impresionantă a balenei din filmul care a marcat o generaţie de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicula „Free Willy“ spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un băieţel şi o balenă
Pelicula „Free Willy“ spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un băieţel şi o balenă

În urmă cu 20 de ani, pe 16 iulie 1993, studiourile Warner Bros. lansau un film care a marcat o generaţie de copii: „Free Willy“. Fără lupte, fără arme, fără supereroi cu superputeri, pelicula ce spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un băieţel şi o balenă i-a impresionat nu doar pe cei mici, ci şi pe adulţi. Iar Keiko, orca ce l-a interpretat pe Willy, a devenit ea însăşi o vedetă cu o viaţă de film.

Keiko, (Norocosul, în limba japoneză), o orcă mascul, a fost capturat în apele Islandei, în 1979, apoi vândut unui acvariu. Trei ani mai târziu a fost cumpărat de un parc de distracţii din Ontario, unde a avut primele spectacole, dar unde s-a şi îmbolnăvit. A fost apoi vândut unui parc de distracţii din Mexico City, în 1985, unde a şi fost descoperit de producătorii filmului „Free Willy“.

După luni întregi de filmare, ultima zi pe platourile din Mexico City a fost una tristă pentru echipă. „Ne bucuram că am terminat filmările, dar era aproape inacceptabil să-l lăsăm pe Keiko acolo, în piscina aceea înghesuită. Aşa că trebuia să facem ceva“, îşi aminteşte producătoarea Lauren Shuler Donner.

„După prima proiecţie a filmului, am ştiut că am atins o coardă sensibilă atunci când un bărbat a vrut să ne dea bani pentru salvarea balenelor. Studiourile Warner Bros. Au primit mai multe  scrisori decât Moş Crăciun în acel an“, a povestit aceasta.

Popularitatea de care s-a bucurat Keiko după ce filmul a devenit un succes de box office i-a determinat pe cei de la Warner Bros. să-i caute o nouă casă. Astfel a apărut Fundaţia Free Willy-Keiko (Eliberaţi-l pe Willy-Keiko), iar cu ajutorul banilor din donaţiilor – milioane de copii din întreaga lume au făcut donaţii – balena a fost transportată din Mexico City în noua ei casă, la acvariul din Oregon. Construcţia unui bazin adecvat şi transportul au costat aproximativ şapte milioane de dolari. Însă intenţia celor de la Fundaţia Free Willy-Keiko era să elibereze orca în mediul ei natural, deşi mulţi erau sceptici că mamiferul se va readapta după atâţia ani petrecuţi în captivitate.

Keiko a fost apoi transportat în Islanda şi eliberat în habitatul său natural, unde o echipă l-a monitorizat mai multe timp. Mamiferul se hrănea singur şi chiar a călătorit până în Norvegia, unde a şi murit, în 2003, la vârsta de 27 de ani, cel mai probabil din cauza unei pneumonii.

Însă impactul pe care l-a avut filmul Free Willy asupra unei generaţii de copii este incontestabil. De altfel, viaţa şi aventurile lui Keiko au devenit subiectul unui documentar, „Keiko: The Untold Story“ („Keiko: povestea nespusă“), lansat în 2010.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite