Globurile de Aur 2023. Cine sunt marii câștigători din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marți seară a avut loc gala de decernare a Globurilor de Aur 2023. Ediția cu numărul 80 a avut loc la Los Angeles în prezența multor staruri de cinema și televiziune.

Eddie Murphy FOTO Profimedia
Eddie Murphy FOTO Profimedia

Lungmetrajul "The Fabelmans", regizat de Steven Spielberg, şi comedia cu accente noir "The Banshees of Inisherin" au câştigat principalele trofee atribuite marţi seară la gala Globurilor de Aur 2023 în cadrul unui show ce a marcat revenirea vedetelor de la Hollywood la o ceremonie care a fost ignorată de posturile de televiziune în 2022 din cauza unui scandal uriaş provocat de absenţa diversităţii şi de practicile lipsite de etică utilizate în trecut de organizatorii evenimentului, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), informează agenţiile de presă internaţionale. 

Aceste trofee le vor oferi celor două pelicule şanse sporite în cursa pentru premiile Oscar, care vor fi decernate în luna martie.

Actorul de comedie Eddie Murphy, care a primit premiul onorific "Cecil B DeMille", a transmis câteva sfaturi pe care le-a urmat în carieră: "Plăteşte-şi taxele, vezi-ţi de treabă şi nu rosti dracului numele soţiei lui Will Smith!".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, el însuşi un fost actor, a participat la gala de marţi seară prin intermediul unui mesaj înregistrat, ce a fost prezentat de Sean Penn. 

Pe lista nominalizărilor la Globurile de Aur 2023 s-a aflat și actorul român Sebastian Stan. El a fost nominalizat la categoria "cel mai bun actor într-o miniserie".   

Gala din 2023 s-a desfăşurat în mare parte la fel ca în anii trecuţi, într-o atmosferă deosebit de relaxată, cu excepţia unui monolog înţepător al prezentatorului show-ului, actorul de comedie Jerrod Carmichael, care şi-a deschis discursul de la începutul ceremoniei printr-o glumă: "Mă aflu aici doar pentru că sunt de culoare".

Lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 80-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), marţi dimineață, la Los Angeles, este:

CINEMATOGRAFIE:

Cel mai bun film - dramă: "The Fabelmans"

"The Fabelmans", un lungmetraj despre procesul de maturizare şi inspirat din adolescenţa regizorului Steven Spielberg, a fost desemnat cel mai bun film dramatic. 

Cel mai bun film - comedie/musical: "The Banshees of Inisherin"

"The Banshees of Inisherin", ce prezintă povestea unei dispute între doi vechi prieteni pe o insulă din Irlanda, a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie sau musical.

Cel mai bun regizor: Steven Spielberg ("The Fabelmans")

Steven Spielberg a câştigat pentru a treia oară Globul de Aur pentru regie, de această dată cu filmul său profund autobiografic "The Fabelmans".

Cel mai bun actor într-un film-dramă: Austin Butler ("Elvis")

  Austin Butler, protagonistul peliculei "Elvis", a fost desemnat cel mai bun actor într-un film dramatic şi le-a mulţumit văduvei cântăreţului Elvis Presley, Priscilla Presley, precum şi fiicei lor, Lisa Marie Presley, pentru sprijinul acordat în pregătirea acestui rol. El i-a mulţumit şi actorului Denzel Washington, care l-a recomandat regizorului filmului, Baz Luhrmann.

Cel mai bun actor într-un film - comedie/musical: Colin Farrell ("The Banshees of Inisherin")

Colin Farrell, care avea deja în palmares un Glob de Aur, a fost desemnat cel mai bun actor într-un film comedie/musical datorită interpretării sale din lungmetrajul "The Banshees of Inisherin".

Cea mai bună actriţă într-un film - dramă: Cate Blanchett ("Tar")

 Cate Blanchett a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film dramatic, înregistrând cea de-a patra victorie a ei în această categorie, datorită rolului principal interpretat în filmul "Tar".

Cea mai bună actriţă într-un film - comedie/musical: Michelle Yeoh ("Everything Everywhere All at Once")

Michelle Yeoh a câştigat primul ei Glob de Aur după ce s-a impus la categoria "cea mai bună actriţă într-un film comedie/musical" cu rolul din pelicula "Everything Everywhere All At Once".

Cel mai bun actor în rol secundar: Ke Huy Quan ("Everything Everywhere All at Once")

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Angela Bassett ("Black Panther: Wakanda Forever")

Cel mai bun scenariu: Martin McDonagh ("The Banshees of Inisherin")

Cea mai bună coloană sonoră: Justin Hurwitz ("Babylon")

Cel mai bun cântec original: "Naatu Naatu", compus de M.M. Keeravani pentru filmul "RRR"

Cel mai bun film străin: "Argentina, 1985" (Argentina)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Pinocchio"

Premiul onorific Cecil B. DeMille: Eddie Murphy

TELEVIZIUNE:

Cel mai bun serial-dramă: "House of the Dragon"

  În categoriile dedicate producţiilor de televiziune, "House of the Dragon", un prequel al celebrului serial "Game of Thrones", a fost desemnat cel mai bun serial dramatic, reuşind o performanţă care nu a fost obţinută de producţia originală.

Cel mai bun serial - comedie/musical: "Abbott Elementary"

Cel mai bun actor într-un serial-dramă: Kevin Costner ("Yellowstone")

Cel mai bun actor într-un serial - comedie/musical: Jeremy Allen White ("The Bear")

Cea mai bună actriţă într-un serial-dramă: Zendaya ("Euphoria")

Cea mai bună actriţă într-un serial-comedie/musical: Quinta Brunson ("Abbott Elementary")

Cea mai bună miniserie/lungmetraj TV: ("The White Lotus: Sicily")

Cea mai bună actriţă într-o miniserie/lungmetraj TV: Amanda Seyfried ("The Dropout")

Cel mai bun actor într-o miniserie/lungmetraj TV: Evan Peters ("Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story")

Cel mai bun actor în rol secundar într-o miniserie/lungmetraj TV: Paul Walter Hauser ("Black Bird")

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-o miniserie/lungmetraj TV: Jennifer Coolidge ("The White Lotus")

Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial TV: Tyler James Williams ("Abbott Elementary")

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial TV: Julia Garner ("Ozark")

Premiul onorific Carol Burnett: Ryan Murphy.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite