Vaccin gripal cu administrare nazală, pentru copii şi adolescenţi. Imunizarea se poate face şi în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imunizarea împotriva gripei se poate face şi în ianuarie
Imunizarea împotriva gripei se poate face şi în ianuarie

Durerile de cap şi musculare, tusea, febra, frisoanele, roşu în gât, lipsa poftei de mâncare sunt, toate, simptome ale gripei. Cea mai eficientă soluţie de prevenire este vaccinarea antigripală. Asociaţia Pro Imunizare continuă campania de informare „Protejează-şi copilul împotriva gripei“.

„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună şi sigură metodă de combatere a acestei boli cu potenţial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenţi şi copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populaţie care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei şi al comunităţii. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei şi întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, afirmă Alexis Cochino preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Gripa rămâne o ameninţare pentru sănătatea publică din România. Cu o rată de acoperire de 6,8% a populaţiei generale şi 20,9% în grupele de risc în sezonul 2018-2019, România rămâne mult în urma ratei de acoperire recomandate de OMS şi, drept urmare, este expusă consecinţelor nedorite pe care imunizarea deficitară le poate avea asupra sistemului de sănătate şi economiei.

177 de cazuri noi de gripă clinică

Statisticile raportate de INSP la 15 decembrie încep să fie îngrijorătoare şi pentru acest sezon, cu 177 de cazuri noi de gripă clinică, cu 33 de cazuri confirmate de laborator şi un prim deces asociat gripei.

Copiii sunt un factor important de răspândire a gripei în familie şi comunitate, iar îndemnul nostru pentru părinţi este să profite de existenţa vaccinurilor disponibile acum pe piaţă, să ceară toate informaţiile necesare de la medicul de familie şi să îşi vaccineze copiii şi adolescenţii. Activi în comunităţi mari  - grădiniţă, şcoală, aceste categorii sunt printre cele mai vulnerabile în faţa gripei şi totodată unii dintre principalii transmiţătorii. Protejarea copiilor prin vaccinare este din acest punct de vedere metoda cea mai eficientă de protecţie a întregii familii.

Anul acesta vaccinurile gripale prezente în România sunt tetravalente aşa cum recomandă OMS  - au patru tulpini, iar pentru copii şi adolescenţi este disponibil pentru prima dată şi vaccinul cu administrare intranazală, folosit pe scară largă încă din anul 2003 în SUA şi Canada şi din 2013 in ţările din Europa. Acesta se recomandă copiilor şi adolescenţilor cu vârste între 2 şi 18 ani, este un vaccin tetravalent viu atenuat care se absoarbe rapid în mucoasa nazală, este uşor de administrat si bine tolerat, potrivit unui comunicat al Asociaţiei. Ca orice vaccin şi acesta se administrează de către personalul medical, într-o singura doză la copiii care au mai fost vaccinaţi antigripal sau două doze la cei care nu au mai fost vaccinaţi niciodată.

Vaccinurile gripale încă se găsesc în farmacii şi pot fi făcute pe tot parcursul lunii decembrie şi ianuarie. Imunizarea se face după două-trei săptămâni de la vaccinare, aşa că este important să ne vaccinăm cât mai repede, ca să putem fi protejaţi în toată această perioadă.

În contextul creşterii incidenţei bolilor contagioase pe fondul unei vaccinări mai scăzute a populaţiei, Asociaţia Pro Imunizare face un apel către toată lumea, dar mai ales către părinţi, să se vaccineze şi să îşi vaccineze copiii împotriva gripei, o afecţiune respiratorie severă, dar care poate avea consecinţe grave, putând cauza chiar decesul, aşa cum ne arată statisticile sezonului de gripă 2018-2019.


 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite