Mituri despre aspirină. Cât de inofensivă este această banală pastilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspirina se numără printre cele mai ieftine medicamente. Obişnuim să o luăm atunci când avem dureri de cap, musculare sau febră. Este ea atât de inofensivă pe cât pare? În ultimii ani, miturile despre aspirină au început să fie demontate rând pe rând. Care sunt aceste mituri despre aspirină şi care este realitatea?

Terapia cu aspirină este benefică, dar nu pentru toată lumea. N-ar trebui să începem să luăm aspirină zi de zi de capul nostru, în speranţa că nu vom suferi niciodată vreun infarct, atrag atenţia medicii şi cercetătorii. Ei vorbesc acum despre balanţa dintre beneficii şi riscuri în urma administrării aspirinei şi pun accentul pe efectele secundare care pot fi severe.

Mituri despre aspirină: Aspirina pusă pe dintele dureros uşurează durerea

Aspirina nu se pune direct pe dintele care doare. Asta pentru că este foarte iritantă pentru mucoasa bucală şi poate distruge dintele. Soluţia este tot cea veche- înghiţim aspirina şi asteptăm să-şi facă efectul.

Mituri despre aspirină: O aspirină pe zi ţine bolile de inimă departe

Aspirina ar trebui administrată doar la indicaţia medicului. Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au afirmat că aproape un sfert de milion de americani sunt spitalizaţi în fiecare an în SUA ca urmare a sângerărilor şi a complicaţiilor apărute ca urmare a administrării unei aspirine zilnic, în ideea prevenirii atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Recomandarea de a utiliza doze reduse de aspirină – între 75 şi 100 de miligrame - în fiecare zi pentru a preveni problemele cardiovasculare nu mai este una de actualitate, mai ales pentru persoanele în vârstă atrag atenţia specialiştii de la Colegiul American de Cardiologie şi Asociaţia Americană a Inimii.

Retragerea recomandărilor a intervenit după ce un studiu clinic de mari dimensiuni a arătat că obiceiul de a lua zilnic aspirină creşte riscul de hemoragii majore, mai ales la vârstnicii este 70 de ani.

Dealtfel, în 2014, FDA - Food and Drug Administration – a condamnat prescrierea apirinei în scop preventiv considerându-se că riscurile sunt mai mari decât beneficiile. Aspirina este un antiinflamator, dar, pe de altă parte, potenţează anumite substanţe care irită stomacul şi mucoasa intesntinală provocând ulcer şi sângerări gastrointestinale.

Clinicienii trebuie să fie foarte atenţi la prescrierea aspirinei pentru persoanele care nu au antecedente cardiovasculare, sună acum noua orientare. Mult mai importantă decât prescrierea aspirinei este optimizarea stilului de viaţă, controlul tensiunii arteriale şi a colesterolului, mai spun medicii.

Reprezentanţii celor două asociaţii recomandă practicarea exerciţiilor fizice regulate, menţinerea unei greutăţi normale, o dietă bogată în legume şi săracă în zahăr şi grăsimi trans, evitarea fumatului, ca metode mult mai eficiente de a preveni bolile cardiovasculare, potrivit Atlanta Journal. Doar persoanele cu riscuri mari de infarct şi mici de sângerare ar trebui să folosească aspirina preventiv, susţin aceştia.

Mituri despre aspirină: O doză redusă de aspirină în fiecare zi ajută la prevenirea cancerului sau încetineşte evoluţia acestuia

Se ştie că o aspirină administrată în fiecare zi poate preveni cancerul colorectal la anumite grupuri cu risc înalt de a dezvolta boala, însă beneficiile sale pentru pacienţii cu risc normal de cancer de colon sau alte tipuri de cancere este neclar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite