Ţigările electronice, leziuni similare armelor chimice? Concluziile şocante ale unui raport american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Îngrijorările privind ţigările electronice iau amploare. Specialiştii de la Mayo Clinic au examinat prelevări de ţesut de la 17 pacienţi cu boli pulmonare asociate ţigărilor electronice, iar acestea arătau similar persoanelor expuse unor gaze toxice.  30 de ţări interzic total sau parţial aceste dizpozitive.

Leziunile pulmonare ale persoanelor care s-au îmbolnăvit după ce au inhalat vapori de nicotină sau marijuana proveniţi din ţigările electronice arată precum cele produse de arsurile chimice, au consemnat specialiştii de la Mayo Clinic într-un raport publicat ieri şi citat de nytimes.com.

Concluziile au la bază biopsierea a 17 mostre de ţesut provenit din plămânii pacienţilor fumători de ţigări electronice din SUA, dintre care doi au decedat. Mostrele au fost trimise la Mayo Clinic pentru a fi studiate la microscop de un expert în patologia plămânilor.

„În toate cele 17 cazuri, am descoperit un tipar al leziunilor care arătau ca şi cum plămânii ar fi fost expuşi la substanţe chimice toxice, vapori toxici sau arsuri chimice“, a afirmat dr. Brandon T. Larsen, patolog la Mayo Clinic, Scottsdale, Arizona.

„Ca să fiu sincer, arătau precum leziunile pe care te-ai aştepta să le vezi la un muncitor nefericit, victimă a unui accident industrial în care ţevi mari, pline cu substanţe chimice s-au revărsat, expunând persoana unui fum toxic care i-a ars căile respiratorii“.

Gaz toxic, similar celui folosit în Primul Război Mondial

Leziunile seamănă, totodată, cu ale persoanelor expuse la gaz muştar, un gaz extrem de toxic pe bază de sulf şi clor, folosit ca armă chimică în timpul Primului Război Mondial, a mai spus specialistul.

Concluziile au fost publicate ieri, în „The New England Journal of Medicine“. Cele 17 mostre provin de la 13 bărbaţi şi patru femei, cu vârste între 19 şi 67 de ani, 70% fiind fumători ţigări electronice cu marijuana. Pacienţii proveneau din Arizona, Minnesota şi Florida.

Aproape 800 cazuri de boli pulmonare associate cu ţigările electronice au fost diagnosticate în SUA, la pacienţi din 46 de state americane, din care 16 au decedat. Majoritatea au declarat că au fumat THC – ingredientul psihoactiv existent în marijuana, în timp ce alţii, că au fumat doar nicotină.

Substanţele toxice nu au putut fi identificate

Investigatorii medicali nu au putut identifica exact care este substanţa toxică implicată sau dacă este vorba de mai multe astfel de substanţe. Totodată, nu se ştie dacă sursa lichidelor este problema sau este vorba despre toxine eliberate de materialele utilizate pentru fabricarea dispozitivelor electronice. În plus, este neclar care dintre aceste dispozitive utilizate sunt defecte.

Îngrijorările iniţiale s-au focusat pe posibilitatea ca plămânii pacienţilor să fie intoxicaţi de uleiurile folosite la inhalare, precum THC sau vitamina E acetat - utilizată uneori pentru a dilua THC.

Dar. dr.Larsen susţine că specialiştii de la Mayo nu au văzut niciun semn de ulei acumulat în ţesutul pulmonar. În schimb, au identificat multe celule ale sistemului imunitar numite macrofage pe care le-a descris ca având „un aspect fragil, spongios, caracteristic arsurilor chimice“.

„Probabil că este nevoie să privim mult mai de aproape compuşii chimici şi nu doar uleiurile, ci chimicalele constituente ca să ne dăm seama care produc leziuni“. Specialistul a adăugat că pacienţii cu boli pulmonare determinate de ţigările electronice au ţesuturi distruse pe tot traseul căilor respiratorii până în plămâni.

Unii dintre pacienţi nu-şi vor reveni niciodată

Plămânii afectaţi nu mai funcţionează cum trebuie şi deşi încearcă să se repare singuri, nu reuşesc, mai spune dr. Larsen, adăugând că atât căile respiratorii, cât şi plămânii acestor pacienţi arată ca şi cum ar fi puternic „arşi“.

Şi, deşi sunt conectaţi la aparate de respirat, unii dintre ei nu-şi vor reveni niciodată, mai spune specialistul. „Vor muri“. El a adugat că este prea devreme pentru a se putea şti care dintre supravieţuitori se va recupera complet. „Ţinând cont de severitatea leziunilor, vom vedea, cel puţin în unele cazuri nu aş fi surprins dacă oamenii ar rămâne cu probleme respiratoriii cronice în urma acestei experienţe“, a mai spus dr. Larsen. „Unii par să se recupereze. Nu cred că putem să ştim care vor fi consecinţele pe termen lung“.

Două dintre cazurile incluse în raportul Mayo Clinic au apărut înainte de 2019. Dr. Larsen suspectează că problemele au apărut în urmă cu mai mult timp, ani poate, dar cazurile au fost răzleţe, iar cauza nu a fost determinată.

De decenii, medicii i-au întrebat pe pacienţii lor dacă au la activ o istorie de fumat ţigarete tradiţionale, dar numai de curând au început să întrebe şi de ţigările electronice. „Acum, că am devenit conştienţi cred că vom vedea din ce în ce mai des astfel de cazuri şi mai multe riscuri decât am crezut iniţial“.

Imagine indisponibilă

Nu a mai ajutat-o nici măcar aparatul de oxigen

Unul dintre cazurile descrise în raportul Mayo Clinic este cel al unei femei de 31 de ani care a decedat, în ciuda tratamentului intensiv pe care l-a primit şi a conectării la aparatul de oxigen. Plămânii tinerei erau atât de distruşi încât nici măcar acesta nu-i mai putea furniza suficient aer. Femeia era fumătoare de ţigarete electronice, dar nu se ştie ce anume fuma.

Un alt pacient descris este tot o femeie de 21 de ani care a declarat că a fumat nicotină timp de cinci ani şi s-a îmbolnăvit după ce a adăugat pentru prima oară şi marijuana în dispozitivul electronic. Ea s-a refăcut suficient de mult pentru a putea părăsi spitalul.

Raportul menţionează şi cazul unui pacient de 28 de ani care a declarat că a fumat timp de un an 20-30 de cartuşe pe zi de THC.

Vinerea trecută, Centrele de control şi prevenţie a bolilor –CDC - au făcut o listă cu mai multe astfel de produse  conţinând THC despre care pacienţii din Wisconsin şi Illinois au declarat că le-au fumat înainte de a se îmbolnăvi: Dank Vapes, Moon Rocks, Off White şi TKO. Potrivit oficialilor însă, nu se ştie dacă îmbolnăvirile sau decesele produse în alte părţi ale SUA au legătură cu aceleaşi produse identificate în cele două state.

Folosirea intensivă a cartuşurilor care conţin THC sugerează că, probabil, substanţa joacă un rol important în apariţia acestor cazuri, sunt de părere oficialităţile.

Potrivit unui raport de săptămâna trecută al CDC, din cei 771 de pacienţi afectaţi de boli pulmonare care au legătură cu ţigările electronice, 91% au fost spitalizaţi, 69% sunt bărbaţi şi puţin peste 60% au vârste între 18 şi 34 de ani. Din cele 13 decese înregistrate până săptămâna trecută, mai mult de jumătate erau bărbaţi cu vârsta medie de 50 de ani. Alte trei noi decese au fost raportate în Nebraska, Virginia şi New Jersey, în această săptămână.

30 de ţări din lume interzic total sau parţial ţigările electronice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ţigările electronice „fără doar şi poate nocive“ şi a făcut apel la guvernele lumii să reglementeze situaţia acestor produse. Ţigările electronice au cunoscut în ultimul timp un succes fulminant mai ales în rândul tinerilor, care au devenit dependenţi de nicotina din ele, notează businessinsider.fr.

Şi, în timp ce în SUA numărul deceselor care au legătură cu fumatul de ţigări electronice creşte, autorităţile sanitare din Franţa – unde aceste dispozitive pot fi cumpărate de orice persoană majoră – împreună cu medici pneumologi, au decis elaboreze un instrument de supraveghere mai atentă a cazurilor care ar putea avea legătură cu intoxicaţiile produse de ţigările electronice.

Până în prezent 30 de ţări interzic total sau parţial vânzarea şi utilizarea acestor dispozitive pe teritoriul lor. Printe ele, India, Argentina, Turcia, Thailanda, Brazilia, precum şi unele state din SUA.

În Australia, nicotina este considerată otravă, lichidele care o conţin neputând fi achiziţionate fără prescripţie medicală. În ciuda restricţiilor severe vizavi de tutun, tot mai mulţi adolescenţi nefumători sunt tentaţi de ţigările electronice, seduşi de aromele încântătoare şi de marketingul puternic, potrivit ABC. Cu siguranţă, unele din aceste produse conţin nicotină în mod ilegal.

În Japonia, ţigările electronice sunt permise, dar pentru produsele conţinând nicotină este nevoie de prescripţie medicală.

În Mexic, ţigările electronice sunt permise, dar nu în public. În Israel, este interzisă vânzarea ţigaretelor Juul care conţin mai mult de 20 de miligrame de nicotină la mililitru. În Elveţia, produsele cu nicotină au fost interzise vreme îndelungată, dar din aprilie 2018 sunt autorizate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite