Fortificarea alimentelor

Despre imbogatirea si fortificarea alimentelor cu vitamine ne-a relatat dr. Daniela Nuta de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa. Un aliment este imbogatit daca se adauga aceeasi cantitate de

Despre imbogatirea si fortificarea alimentelor cu vitamine ne-a relatat dr. Daniela Nuta de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa. Un aliment este imbogatit daca se adauga aceeasi cantitate de vitamine ca si cea pierduta in procesul tehnologic. Fortificarea inseamna ca vitaminele sunt adaugate intr-o cantitate care depaseste pierderile suferite prin prelucrarea industriala. In urma cu aproape 150 de ani, in Franta, s-a propus introducerea iodului in sarea de bucatarie pentru profilaxia gusii. In America se practica de peste 50 de ani fortificarea. In prezent, in Romania se face fortificarea cu vitamine pentru urmatoarele alimente: margarina - prin adaosul vitaminelor A si D; painea si faina de grau - prin adaugarea vitaminelor din grupul B si a vitaminei A; bauturile racoritoare (nenaturale) - prin adaugarea vitaminei C; laptele praf si produsele lactate degresate - prin adaugarea vitaminelor A si D si chiar a vitaminei C. Lista alimentelor care ar trebui sa fie imbogatite ramane deschisa, odata cu aparitia de noi produse alimentare si a cresterii consumului lor de catre populatie. In unele tari fortificarea alimentelor este obligatorie prin legislatie. Fortificarea painii ar preveni o serie de carente, in special la copiii din familiile defavorizate, economisind importante resurse ale sistemului sanitar. Este stiut ca principalul aliment in Romania este painea, iar lipsa vitaminelor ii face pe romani mai sensibili la infectii, boli de sange s.a.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările