De ce sunt importanţi ochelarii de soare cu protecţie UV. Sfaturi pentru a ne proteja vederea pe timp de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile ultraviolete au crescut din nou la un nivel aproape de maximum. La fel ca pielea, şi ochii au nevoie de protecţie împotriva luminii puternice. Altminteri, creştem riscul de cataractă, degenerescenţă maculară sau pterigion – o boală care afectează globii oculari.

Ochelarii de soare pot fi doar simple accesorii de modă, dar şi aliaţi pentru sănătatea noastră oculară. Pentru că radiaţiile ultraviolete au crescut şi în acest an până la un nivel aproape de maximum, atât în ţara noastră, cât şi în alte ţări unde obişnuim să plecăm în vacanţă: Italia, Turcia sau Spania, nu e lipsit de importanţă să ne gândim atât la protecţia pielii, cât şi a ochilor.

„Vara se anunţă festivaluri, evenimente, ieşiri în natură, vacanţe în ţări tropicale, vizite la mare şi la piscină, care presupun mult stat în soare. Razele UV ating noi recorduri, deci riscurile cresc şi pot avea consecinţe asupra ochilor. Pentru a-ţi proteja ochii corespunzător, alege ochelari de soare cu factorul de protecţie 100% UVB şi UVA, factor pe care îl găseşti specificat pe braţul ochelarilor. Întotdeauna alege o pereche de ochelari cu protecţie UV 400 pentru o protecţie completă împotriva razelor nocive ale soarelui“, ne sfătuieşte dr. Beatrice Voiculescu, oftalmolog Videt.

Riscurile ochelarilor luaţi de la tarabă

Când îţi alegi ochelarii de soare trebuie să ţii cont de câţiva indicatori şi anume: ce stil de viaţă ai – dacă stai mai mult afară sau în interior – dacă conduci mult sau te plimbi cu barca, tipul de activitate – sky, plajă – culoare lentilelor şi materialul, forma şi dimenisunea ramei.

Chiar dacă eşti pe fugă sau ţi-ai uitat ochelarii cu protecţie UV acasă, evită să-ţi cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă, este sfatul specialiştilor. Singurul lor avantaj este că au un preţ foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porţi ochelari deloc.

Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică şi te pot ajuta să nu-ţi mai forţezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA şi UVB.

Lentilele închise la culoare forţează pupila să se dilate brusc şi astfel, o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate creşte riscul de expunere la probleme oculare grave.

Ochelarii micro sunt de evitat

Sunt de evitat şi ochelarii micro, inspiraţi de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtaţi de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecţie. Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecţie pentru ochi, fiind şanse mici ca lumina să pătrundă prin părţi.

Culoarea, precum şi materialul lentilei ne influenţează acuitatea vizuală pe parcursul verii. Totuşi, trebuie să ţinem cont că nu culoarea lentilelor oferă protecţie UV, ci calitatea lentilei.

Chiar dacă porţi ochelari fumurii, asta nu înseamnă că eşti protejat de razele nocive.

Când îţi alegi culoarea lentilelor ţine cont de activitatea desfăşurată. Anumite culori îmbunătăţesc contrastul şi ne oferă acuitatea vizuală foarte bună într-un anumit mediu, fiind nepotrivite în alt mediu: lentilele negre sau gri închis sunt unele din cele mai eficiente în reducerea luminii puternice, fără să modifice percepţia culorilor naturale; sunt indicate pentru şoferi, mai ales că aceste lentile ajută la întârzierea oboselii;

Lentilele maro îmbunătăţesc contrastul, blocând lumina albastră reflectată de zăpadă, deci, sunt recomandate pentru sky, snowboarding sau alte sporturi de iarnă;

Lentilele galbene reduc cantitatea de lumină albastră şi cresc contrastul, fiind potrivite pentru vânători, sporturi de iarnă; nu sunt recomandate pentru condus sau activităţi ce necesită diferenţierea culorilor;

Lentilele roz şi mov oferă o percepţie foarte clară a obiectelor pe un fundal verde sau albastru, aşadar, sunt indicate pentru pescuit şi vânătoare; în plus, au avantajul de a reduce oboseala oculară;

Lentilele verzi oferă cel mai bun contrast şi acuitate vizuală foarte bună, deci pot fi purtate cu succes pentru activităţile zilnice, dar şi pentru sporturi.

Plastic sau sticlă

„Sticla oferă o vedere mai clară decât lentilele din plastic şi rezistă mai mult la zgârieturi. Totuşi, lentilele din sticlă sunt mai grele, iar ochelarii pot deveni o povară pe termen lung. Deci, atunci când îţi alegi lentilele, trebuie să ţii cont atât de mediile unde urmează să porţi ochelarii, dar şi de preferinţele personale”, subliniază dr. Beatrice Voiculescu.

Cei mai indicaţi ochelari sunt cei supradimensionaţi şi cei „wrap around“, care acoperă foarte bine zona ochilor.

„Pentru a avea parte de o protecţie UV ridicată, e recomandat să-ţi alegi ramele curbate, care blochează razele ultraviolete frontal, laterale, din partea de jos sau de sus. O ramă de ochelari nepotrivită te va proteja doar din faţă, însă razele soarelui pot ajunge la ochi prin aproape orice unghi. Dacă ochelarii aleşi nu au antireflex pe interior, pot cauza mai mult rău decât bine”.

Pe lângă purtarea ochelarilor de soare, obligatorie vara, ochii tăi au nevoie de o protecţie ridicată, aşa că, pentru o vedere cât mai sănătoasă e important să ţii cont şi de următoarele sfaturi:

Odihneşte-ţi ochii: indiferent de sezon, ochii au nevoie de odihnă, aşa că un somn bun mereu te va ajuta să eviţi sensibilitatea ochilor, care, în timp, poate conduce la afecţiuni oculare. Dacă lucrezi la calculator, e indicat să iei mici pauze de câteva minute la fiecare oră lucrată pentru a-ţi odihni ochii şi pentru a-i feri de mâncărime, disconfort sau lăcrimare.

Poartă accesorii care îţi protejează zona ochilor: la ochelarii de soare poţi adăuga pălării supradimensionate, pentru ca marginile lor să-ţi ferească cât mai bine ochii de razele soarelui, în special de cele care cad vertical.

Ai grijă la alimentaţie: alimentaţia joacă şi ea un rol important pentru o vedere sănătoasă, aşa că încearcă să consumi alimente precum morcovi, cireşe, struguri, seminţe, peşte sau alte mâncăruri bogate în nutrienţi, benefice ochilor. Evită excesul de zahăr, deoarece acesta creşte riscul de apariţie al afecţiunilor oculare.

Fereşte-te de reflexiile luminii: pe cât posibil, încearcă să stai departe de razele soarelui reflectate pe maşini, pe nisipul de pe plajă, în apa piscinei sau mării, în special între orele 11 şi 17. Expunerea îndelungată la astfel de raze poate afecta ţesuturile ochiului şi poate conduce la afeţiuni cum este maculopatia de expunere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite