Coronavirusurile pe înţelesul tuturor. Ce este important să ştim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În China, a apărut un nou virus, înrudit cu SARS
În China, a apărut un nou virus, înrudit cu SARS

Noul coronavirus identificat în China, în regiunea Wuhan, este un „văr“ al virusului SARS şi, din decembrie şi până acum a infectat sute de persoane, potrivit CNN.

Omul de ştiinţă chinez, Leo Poon, cel care a identificat virusul, este de părere că acesta s-a transmis de la animal la om. „Ce ştim este că determină apariţia pneumoniei şi că aceasta nu răspunde la tratamentul cu antibiotice - lucru care nu este surprinzăto r – dar discutând în termen de mortalitate, SARS omoară 10% din persoanele infectate“, a spus Poon, virusolog la Şcoala de medicină publică de pe lângă Universitatea din Hong Kong.

Nu este limpede cât de fatală poate fi infecţia cu coronavirusul din Wuhan, dar, în acest moment, rata de deces este mai mică decât cea cauzată de virusurile MERS şi SARS laolaltă. Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că virusul ar putea suferi mutaţii pe măsură ce apar tot mai multe focare de infecţie.

Imagine indisponibilă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii - OMS - a făcut recomandări de conduită şi monitorizare a infecţiilor cu coronavirusuri, precum şi de tratament pentru pacienţi. Astfel, potrivit informaţiilor OMS coronavirusurile – CoV – reprezintă o familie extinsă de virusuri care determină multiple afecţiuni, de la răceli comune şi până la boli severe, ca de pildă sindromul respirator din Orientul Mijlociu – MERS-CoV - şi sindromul respirator sever acut – SARS-CoV. Noul coronavirus, 2019 -nCoV, este o nouă tulpină care până acum nu fusee identificată la oameni.

Coronavirusurile se pot transmite de la oameni la animale. Investigaţii detaliate au arătat că SARS-CoV s-a transmis de la civete, în timp ce MERS-CoV, de la cămile. Se ştie că alte câteva coronavirusuri circulă între animale, dar încă nu s-au transmis şi la oameni.

Pe 31 decembrie 2019, Biroul din China al OMS a raportat primul caz de pneumonie de cauză necunoscută, depistat în oraşul Wuhan, provincia Hubei, pentru ca, pe 7 ianuarie, să fie identificat.

Simptomele coronavirusurilor

Virusurile produc îmbolnăviri marcate de dificultăţi respiratorii mediii sau severe, identice răcelilor comune. Semnele coronavirusurilor includ secreţii nazale abundente, tuse, dureri în gât şi de cap, posibil febră, semne care durează câteva zile. Persoanele cu un sistem imunitar mai scăzut, vârstnicii şi copiii, reprezintă categorii mai vulnerabile în faţa infecţiei, riscând complicaţii de tipul bronşitelor şi pneumoniilor.

Până acum, sunt câteva coronavirusuri umane despre care se ştie că produc decese. Virusul MERS a fost raportat pentru prima oară în în 2012, în Orientul Mijlociu, iar rata de mortalitate a fost între 30-40%, potrivit CDC. Cât priveşte virusul SARS, un alt virus care determină simptome respiratorii severe, a fost identificat pentru prima oară în Guangdong, o provincie din sudul Chinei, potrivit OMS. Virusul determină şi simptome gastrointestinale precum diaree, oboseală, respiraţie scurtă şi dificilă şi colapsul rinichilor. În funcţie de categoria de pacienţi, rata de deces variază de la 0% şi până la 50%, vârstnicii fiind mult mai vulnerabili.

Coronavirusul din Wuhan este considerat a fi mult mai blând decât celelalte două - SARS şi MERS - simptomele dezvoltându-se pe parcursul unei perioade mai lungi. Pacienţii pot avea febră timp de o săptămână, urmată de dificultăţi de respiraţie, semne care îi aduc la spital, a explicat prof. dr. Peter Horby la Universitatea Oxford, medic infecţionist. Până acum, între 15% şi 20% din cazuri au devenit severe impunând, de exemplu, asistenţă medicală pentru susţinerea respiraţiei pacienţilor în spital.

tuse

Cum se răspândeşte. „E o îngrijorare globală“

Virusurile se pot răspândi în urma contactului animalelor cu oamenii. Oamenii de ştiinţă cred că MERS a debutat la cămile, în timp ce SARS, civetele ar fi de vină. Până acum, nu se ştie ce fel de animal este sursa îmbolnăvirilor apărute în Wuhan.  Transmiterea de la om la om are loc atunci când o persoană sănătoasă vine în contact cu secreţiile unei persoane infectate.

În funcţie de virulenţa virusurilor, tusea, strănutul sau o strangere de mână pot duce la infecţie. Transmiterea virusurilor are loc, totodată, prin atingerea suprafeţelor infectate şi apoi a gurii, nasului sau ochilor. Personalul medical care intră în contact cu secreţiile bolnavilor, este la rândul lui, expus infecţiei.

Transmiterea de la om la om a fost confirmată în cazul coronavirusului din Wuhan, dar oamenii de ştiinţă încearcă acum să înţeleagă cine îl transmite mai mult, cine se află la risc şi dacă se transmite mai degrabă în spital sau în comunitate. SARS şi MERS se transmit mai uşor în instituţiile medicale, potrivit lui Horby.

MERS, SARS şi coronavirusul din Wuhan par să afecteze mai degrabă persoanele trecute de 40 de ani, niciun caz nefiind confirmat până acum la copii.

Tratamentul este unul antiviral, care se adresează simptomelor, cu scăderea febrei, consum de lichide şi umidificatoare de aer în încăperile pacienţilor. Tratamentul cu antibiotic nu este util decât atunci când apar suprainfecţiile bacteriene.  

Chiar dacă rata de deces la virusul Wuhan este mai mică decât la SARS şi MERS, pericolul rămâne. „Este o îngrijorare globală“, a mărturisit prof.dr. Neil Ferguson la Imperial College London, biolog. Acesta a adăugat că fiind vorba de un virus nou există foarte multe necunoscute, dar el se răspândeşte cu o mai mare viteză în populaţie.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite