Adevărul LIVE, de la 14.00: La ce riscuri se expun pacienţii care nu consultă medicul în vederea tratării cataractei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai frecventă cauză a cataractei este înaintarea în vârstă
Cea mai frecventă cauză a cataractei este înaintarea în vârstă

Dumea Emanuela-Claudia, medic oftalmolog în cadrul clinicii Hexamed, explică la Adevărul Live care sunt riscurile la care se expun pacienţii care au cataractă si nu merg la un consult, cum se diagnostichează şi tratează această boală.

Cataracta este o afecţiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani şi se manifestă prin încetoşarea cristalinul natural al ochiului. La nivel mondial, este principala cauza de orbire, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pe masură ce cataracta progresează, lumina ajunge mai greu la retina, aşa că pare că priveşti printr-o fereastră aburită sau prin ceaţă. Cataracta apare natural, odată cu înaintarea în vârstă şi se dezvolta în timp, treptat, ca stratul de praf de pe parbrizul unei maşini. Mai mult de 64% din cazuri sunt diagnosticate la persoane de peste 70 ani.

Conform unui studiu recent, 63% dintre pacienţii români diagnosticaţi declară că cel mai mult le lipseşte, din cauza scăderii vederii ca urmare a cataractei, să urmărească programele TV preferate, să se bucure de o piesă de teatru sau de un film. Mai mult de jumătate citesc cu dificultate şi 37% au probleme în citirea indicatoarelor rutiere când conduc. Pentru mulţi, activităţile din familie au devenit dificile.

Medicul oftalmolog, în urma consultului de specialitate poate depista cataracta şi aprecia necesitatea unei intervenţii chirurgicale, aceasta constând în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite