VIDEO Ludovic Orban a explicat ce interdicţii au românii. Culoar special la magazin pentru bătrâni. „Am găsit stocuri zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a susţinut prima conferinţă de presă după ce a ieşit din autoizolare. Liderul PNL a vorbit despre capacitate de testare pe zi pentru coronavirus, despre achiziţiile medicale pe care le face statul în aceste zile şi despre interdicţiile impuse de guvern.

Premierul Ludovic Orban: 

  • Am finalizat perioada de izolare, apoi am fost testat. Diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile de izolare mi-am exercitat atribuţiile şi am condus Guvernul pentru obiectivele stabilite.  
  • Să vă spun că acţionăm pe câteva linii foarte precise care urmăresc câteva obiective esenţiale.Primul obiectiv este să avem grijă de sănătatea, de viaţa semenilor noştri, să reducem riscul de contaminare al cetăţenilor români.  
  • Astăzi, am participat la iniţiativa preşedintelui la o întâlnire de lucru în care am făcut o evacuare aprofundată a situaţiei şi am convenit nişte mpsuri care urmează săf ie adoptate de MAI, cu aprobarea mea. Toate măsurile au ca obiectiv reducerea la maxim a riscului de contaminare al cetăţenilor români. După cum ştiţi sunt măsuri de restrângere a circulaţiei, a deplasării cetăţenilor români.  
  • Dacă până la emiterea ordonanţei, care va fi prezentată de ministru în cursul serii, interdicţia ieşirii era între 22.00 şi 6.00, după emiterea ordonanţei militare vom impune restricţia între 6.00 şi 22.00.  
  • Cetăţenii vot avea posibilitatea să iasă din locuinţă pentru a merge la lucru, pentru a-şi acizţiona bunuri. Pentru a se duce la analize medicale urgente care nu pot fi cumpărate prin telemedicină.  
  • Se va permite deplasarea în jurul locuinţei pentru mişcare, pentru plimbarea animalelor de companie. Vor exista limitări ale deplasării cetăţenilor pe parcursul zilei.  
  • S-a rostogolit o informaţie neadevărate referitoare la persoanele de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja, se va institui această interdicţie de a ieşi de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa şi ne vom asigura de servirea aproape exclusivă a acestora în magazine pentru a-şi cumpăra ce au nevoie. Modul în care a fost prezentată măsura nu e corectă. Ministrul de Interne va prezenta conţinutul ordonanţei.   
  • Continui să apelez la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor. Toate recomandările, măsurile, trebuie respectate. Să încercăm limitarea răspândirii. Un alt obiectiv este achiziţia de echipamente de protecţie, de măşti, de combinezoane, de viziere, de mănuşi.  
  • În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice pentru a face faţă unei epidemii. La momentul preluării guvernării, stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis OUG care a permis demararea procedurilor pentru achiziţia de produse fundamentale. La ora actuală, cererea pe piaţa internaţională a crescut exploziv. Facem toate eforturile pentru a achiziţiona cantităţi. Am avut N contracte neonorate. Şi azi, cu fiecare contract în parte înregistrăm dificultăţi. Ca să luăm 80.000 de măşti de la germani a trebuit să se intervină la ministrul Sănătăţii. E nevoie de intervenţii diplomatice.  
  • Toate structurile care au capacitatea de a face contracte sunt implicate în efort. Încercăm prin Crucea Roşie, Unifarm şi alte companii, cărora le mulţumesc, să ducem la bun sfârşit orice contract. Am simplfiicat procedurile maxim pentru a permite producţia în aţră. A început producţia de măşti, de izolete şi încrcăm să sprijim companiile să crească producţia.  
  • Al treilea obiectiv: întărirea DSP-urilor. Pot să vă spun că la ora actuală, în DSP a crescut numărul de angajaţi cu peste 4.000. Am implicat rezidenţi, medici şcolari, cadre medicale din anumite spirale care nu sunt în prima linie. Trebuie să creştem capacitatea DSP. Anchetele epidemiologice trebuie sie crescute. După o asemenea anchetă sunt trimise în izolare o persoană şi apropiaţii acesteia.  
  • Anchetele şi-au arătat în mare măsură rezultatele prin diminuarea răspândirii. Sistemul de izolare la domiciliu şi carantinare - trebuie să fie atent observate de DSP. Va creşte numărul de persoane care ies din izolare la domiciliu. Să fie monitorizaţi. DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile referitoar ela cetăţenii care intră în România. România a primit zeci de mii de cetăţeni români: s-au întors din Italia, Franţa, Spania, Germania.  
  • Am participat după reuniune la o videoconferinţă cu directorii de spitale şi directorii de DSP plus prefecţi. Practic, punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. În funcţie de numărul de persoane diagnosticate pozitiv, să primească persoane în spital. Sunt trei etape de pregătire a spitalelor. În a treia linie găsim spitale dedicate exclusiv tratării persoanelor diagnosticate pozitiv. prima linie e formată din spitalele de boli infecţioase.  
  • Creşeterea capacităţii de diagnostricare e importantă. În funcţie de ea identificăm persoanele contaminate cu virusul. Am plecat de la un număr redus, de Real Time PCR. Au funcţionat 9 în prima parte, acum sunt 19. Am identificat toate PCR urilor care pot fi puse în funcţiune. Am cumpărat până în prezent 10 aparate noi. Sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm avem un contract înc are au fost luate 10 PCR-uri. Patru au fost deja montate. Problema cea mai mare va fi asigurarea kit-urilor de testare. Aici multă lume se prcepe la coronavirus. Epidemiologii, membrii Grupului de suport Ştiinţific au spus clar: diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide. Ele există, dar au o precizie care nu ne conferă siguranţă că persoanele diagnosticate negativ chiar sunt aşa. E o marjă de roare de 20%, chiar şi mai mult. Dacă din 100 de persoane 20 sunt diagnsticate greşit înseamnă că noi am elibera cu certificat persoane purtătoare de virus.  
  • Privind kiturile: am fost informat de Unifarm că există un contract şi că primim 2000 de kituri de testare care pot testa cel puţin 100.000 de persoane.   
  • Suntem în curs de achiziţie de ventilatoare. Unifarm a semnat pentru 100 de ventilatoare. ONAC-ul are contract pentru 200 de ventilatoare. Producerea lor durează. Utilizăm toate sursele posibile care pot da tot necesarul pentru tratarea coronavirusului.  
  • Am adoptat 2 OUG privind măsuri economice. Punem la punct modul de aplciare al lor pentru a fluidiza procedurile. Continuăm activitatea în grupul de lucru economic. Discutăm cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii sindicatelor. Suntem într-o internsă comunciare cu BNR şi cu reprezentanţii sistemului bancar pentru susţinerea nagajatorilor şi angajaţilor, pentru a da o gură de oxigen celor cu credite.

Jurnalist: Veţi lua o serie de măsuri pentru persoanele de peste 65 de ani. Până acum s-a înţeles că vor fi izolate. Am vrea amănunte despre inetrvalul avansat. 

Orban: Detaliile vor fi prezentate de echipa de la MAI. Împreună cu STS punem la punct o aplicaţie pentru a monitoriza persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu. Noi am luat măsura ca cine încalcă măsura izolării să intre în carantină. Evident, un astfel de soft care există în alte ţări, va uşura misiunea autorităţilor locale. Să fim cinstiti: mulţi dintre cei întorşi trebuie verificaţi dacă respectă izolarea. Mulţi nu au respectat izolarea la domiciliu. faptul că-i băgăm în carantină nu-i exonerează de răspunderea contravenţională şi penală. În starea d eurgenţă, orice infracţiune poate fi pedepsită cu maximul pedepsei şi cu încă doi ani. Vom apela la măsuri severe. Oricine comite o infracţiune, vom aplica o pedeapsă.

De ce acum se restricţionează şi mai mult libertăţile?

Am spus de la început că vom lua măsuri graduale. Noi am luat măsuri mai repede faţă de alte ţări. Am luat măsuri graduale, car eîncet cu încetul au devenit mai severe. A fost şi pentru confortul psihologic al oamenilor. practic, instituim interdicţia, obligaţia. Starea normală e democraţia: faptul că am ajuns să luăm astfel de măsuri e doar pentru a-i apăra pe oameni. Sunt măsuri necesare. Vineri şi sâmbătă a existat o relaxare, oamenii au ieşit. Cetăţenii trebuie să fie responsabili. trebuie să fie respectate toate recomandările. Sănătatea poate fi păstrată prin respectarea măsurilor.

Care consideraţi că e capacitatea României de testare?

Oviectivul nostru într-un interval de 5-7 zile e să creştem capacitatea la peste 2.000 de teste, chiar la 2500 de teste pe zi. O să dăm dreptul spitalelor judeţene să facă achiziţii directe. E vital ca un număr cât mai mare de contractori să poată face contract.

Referitor la amânarea ratelor. Se poate vorbi de o amânare a ratelor la 9 luni?

Sănătatea sistemului financiar bancar e cel care asigură şi sănătatea economiei. Dacă accesta nu e sănătos, economia are o problemă. Măsura trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi sistemul financiar bancar. Trebuie să existe un echilibru. Acum e o competiţie d eproiecte legislative pentru amânarea ratelor. Nu se poate aşa ceva. Când băncile îţi pierd capacitatea de a finanţa economia, vor fi afectate şi va avea de afectat cetăţeanul şi firmele.

Aveţi vreun mesaj pentru cei 250.000 de români care au contractele suspendate şi când ne primim drepturile înapoi?

Am luat măsura plăţii şomajului tehnic. Privind persoanele cu contracte suspendate, trebuie să să hotăreacă relaţia dintre angajat şi angajator cum să rezolve situaţia. Privind restrângerile: imediat după trecerea vârfului epidemiei, în mod gradual vom renunţa la restrângerile de drepturi şi libertăţi decise în perioada stării de urgenţă.

Nu e o estimare?

Trebuie să ţinem cont de părerile specialiştilor. Predicţiile nu sunt suficient de clare şi de asumate de un număr mare de epidemiologi.

Ce măsuri luaţi pentru reintrarea în normal a activităţii farmaciilor?

Ministerul Sănătăţii caută toate soluţiile pentru asigurarea medicamentelor. Ministrul a emis un ordin pentru a nu mai exista exportul paralel. Foarte mulţi importau medicamente, apoi le revindeau în afară. Ministrul Sănătăţii a interzis acest export paralel. Cătutăm soluţii pentru orice situaţie de medicament la care ar exista penurie. De pe piaţa românească s-au retras aproape 2.000 de medicamente. Am prevăzut situaţia şi în aceste măsuri din domeniul Sănătăţii, am prevăzut menţinerea clawback-ului, ca el să ajungă la un nivel normal. A existat mereu o plafonare a bugetului sănătăţii care a fost pentru suportarea cheltuielilor privind medicamentele gratuit. 

Ce se întâmplă dacă întârzie echipamentele?

Ele deja au întârziat. Cred că că vom depăşi situaţia de penurie. Trebuie folosite acolo unde sunt cele mai mari riscuri.

Spitalele noastre sunt dramatic nepregătire, în ciuda banilor alocaţi. Cât veţi aloca pentru spitale, vor fi şi bani de la UE?

Prima măsură luată şi e cuprinsă în decret, a fost aceea de asigura spitalele că primesc un buget la nvielul lui decembrie 2019. Există o pregătire graduală a spitalelor. Am prevăzut o sumă alocată de la nivelul M. Sănătăţii. De asemenea, M. Sănătăţii a primit resurse de la Fondul de rezervă al Guvernului. Există finnaţare prin Banca Mondială. Unele cheltuieli pot fi decontate de la bugetul UE. Acum, spitalele nu au probleme cu banii. Problema cea mai mare e cumpărarea materialelor şi substanţelor necesare (dezinfectante, biocide).

Ce rol va avea armata?

Am discutat cu preşedintele şi Ministrul Apărării. Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare şi în activităţi la frontieră. 

Aveţi o statistică cu medicii infectaţi?

Cazurile au fost publice: de la spitalul din Suceava. De la Universitar nu avem încă informaţii. Avem informaţii de la Spitalul Judeţean Neamţ. După acest caz, spitalul din Piatra-Neamţ probabil va fi destinat tratării. Mai există unul sau ddouă cazuri izolate.

Ce asigurări există cu se vor comite abuzuri din partea statului în această perioadă?

Activitatea mea din ultimii 30 de ani e cea mai bună garanţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite