VIDEO Adevărul Live. Georgian Pop, vicepreşedinte PSD:  Vrem ca Victor Ponta să-şi încheie acest mandat în fruntea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD, Georgian Pop, preşedinele Comisiei de control al SRI, a vorbit, la Adevărul Live, despre noua echipă formată în jurul lui Liviu Dragnea, despre înlăturarea lui Ion Iliescu din forurile de conducere ale partidului, dar şi despre noua lege Big Brother promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Principalele declaraţii ale lui Georgian Pop:

Nu îl mai lăsaţi pe Ion Iliescu să vină la şedinţele PSD?

Este o speculaţie mediatică. Domnul Iliescu este oricând binevenit. Este un preşedintefondator al PSD, iar această calitate nu are nevoie de o conexiune executvă. Vorbim de o chestiune care ţine de onoare. Uşile sunt deschise pentru domnul Iliescu. Istoricii, sociologicii, au ajuns la un numitor comun: orice organism, dacă nu găseşte liderii potriviţi, mai devreme sau mai târziu intră în declin. Acest Congres este un moment T zero. Ne-am modernizat structura de funcţionare. Ne-am definitivat strategia de acţiune.

Liviu Dragnea a fost primul preşedinte al PSD care a pus pe tapet problemele spinoase ale partidului. Nu se pune problema să ne disociem, să ne rupem, de Ion Iliescu. Este vorba despre puterea unui om şi a unui partid de a recunoaşte că a făcut şi greşeli. Este un gest simbolic şi sper să fie raportat la adevărata valoare. Vrem să ne disociem de tot ce înseamnă orori. Este normal ca în competiţia politică să înceapă critici la adresa echipei, dar nu sunt critici de corupţie sau imoralitate. Marea provocare pentru noi, noua echipă, este să confirmăm.

Îl susţineţi pe Victor Ponta în fruntea Guvernului?

Absolut şi este un lucru afirmat în Congresul PSD. Vrem ca Victor Ponta să-şi închie acest mandat. Trebuie să discutăm despre regionalizare, despre descentralizare, despe birocratizare. Suntem singura ţară din UE care nu are nicio autostradă peste munţi.

Cum aţi ajuns să candidaţi pentru funcţia de vicepreşeidnte?

O carieră în partid nu este stabilită într-o şedinţă. M-am bucurat că domnul Dragnea a vorbit despre meritocraţie şi despre parcursul său în partid. M-a bucurat foarte mult încrederea pe care mi-a acordat-o Liviu Dragnea, dar şi campania făcută în partid. Rezulatul obţinut mă onorează, dar este şi o mare responsabilitate.

Ce relaţie aveţi cu domnul Dragnea?

Este respectul reciproc pe care ni-l putăm. Credem şi am convenit să susţinem aceleaşi valori şi principii: modernizarea partidului, un cod de conduită, văzut într-un sens preventiv.

Ce-l va face pe Liviu Dragne un preşedinte mai bun decât Victor Ponta?

Capacitatea managerială, cunoaşterea în profunzime a partidului şI proiectul politic. Liviu Dragnea se pliază pe aşteptările societăţii.

Credeţi că partidul trebuie să meargă mai la stânga sau să urmeze calea de centru, aşa cum a spus şi premierul Victor Ponta?

Aici  să avem o dezbatere profundă în perioada următoare. Nu putem să dăm acuum nişte soluţii generale. Guvernarea este foarte bună, dar profilul trebuie să fie racordat la cei  pe care ne propunem să-i reprezentăm.

Strict din punct de vedere electoral, este mai bine ca PSD să atace alegerile de anul viitor din Opoziţie?

De ce te votează oamenii? Pnetru că văd în tine una ctor politic responsabil pentru a-i promova interesele. Am demonstrat că putem să avem o guvernare bună. Influenţează în mod obiectiv. Este un proiect ambiţios să un partid care se află la guvernare reuşeşte să-şi recâştige mandatul per ansamblu.

Sunteţi şi preşedintele Comisiei de control a SRI. Avem o lege Big Brother. De ce ar trebui să mă simt mai în siguranţă acum?

Noi ca partid ne propunem să ne pregătim pentru anul 2018 şi România să arate şi mai sigură. Tema securităţii naţionale nu a fost o temă extrem de importantă în ultimii ani. Anticorpii sunt instituţiile statului. În România sunt servicile de informaţii, DIICOT. Cerem acestor insittuţii să ne apere. Ele ce spun? Vrem să avem instrumente legale şi tehnice pentru a ne face treaba. Nu vorbim de conţinutul comunicării. Nimeni nu poate să vadă ce am vorbit eu cu dvs. ieri. Este vorba de metadate: la ce oră m-aţi sunat, locaţie. Nici o  instituţie nu poate să ceară aceste date fără o aprobare de la judecător, dar este important ca accesul să poată fi făcut pentru că reprezintă pista principală a unui caz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite