Un nou motiv de ceartă politică: când vor partidele să organizeze alegeri parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici au găsit un nou motiv de gâlceavă: data alegerilor parlamentare. Partidele politice nu sunt de acord cu variantele lansate de Guvernul Cioloş şi vin cu propuneri inedite.

Guvernul a avansat partidelor data de 4 sau 11 decembrie pentru ziua alegerilor parlamentare, însă liderii politici nu se pot pune de acord asupra unei singure date şi fiecare lansează propria variantă. Doar ca să pună beţe în roate premierului Dacian Cioloş, unele partide, precum ALDE, resping, din start, cele două propuneri ale Executivului.

„Din punctul nostru de vedere ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Naţională, pe 6 decembrie — o sărbătoare mare a creştinilor ortodocşi, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu ştiu, vreme dificilă, să avem zăpezi şi atunci să nu avem participare masivă la vot“, a susţinut copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

ALDE arată că o prezenţă redusă şi vremea nefavorabilă ar putea fi evitate dacă Parlamentul ar fi dizolvat pentru a avea loc alegeri anticipate. „Trebuie să convenim toate partidele, că dacă demisionează numai parlamentarii ALDE nu se rezolvă problema, trebuie toţi parlamentarii să demisioneze ca să putem provoca alegeri anticipate sau mai este şi varianta să îşi dea demisia Guvernul fără să mai demisioneze parlamentarii“, a precizat şi Călin Popescu Tăriceanu.

PMP vrea alegeri de Sfântul Andrei

Varianta propusă de ALDE nu este agreată însă de partenerii din PSD. „Dacă un singur parlamentar nu-şi dă demisia, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Cred că iese din discuţie această ipoteză. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la Comitetul Executiv Naţional“, a declarat Florin Iordache, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, pentru „Adevărul“.  

Nici PMP nu este de acord cu cele două alternative înaintate de Guvernul Cioloş şi propune ca ca alegerile să fie organizate la mijlocul săptămânii, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, caz fără precedent în istoria alegerilor din România. „30 noiembrie este o zi, probabil, liberă, ziua de Sf. Andrei, şi putem face alegeri pentru că din 30 de noiembrie se pot face alegeri, conform Constituţiei. Variantele propuse, 4 sau 11, nu sunt variante fezabile, 4 sau 11 decembrie ziua alegerilor”, a arătat Valeru Steriu, preşedintele executiv al PMP.

Liberalii nu sunt de acord cu organizarea alegerilor în altă zi decât duminica şi preferă data de 11 decembrie. „Data e deja fixată de toate partidele, inclusiv de prim-ministru, 11 decembrie. Nu are cum să fie altfel. Pe 30 nu se poate, România nu are tradiţie cu votul în timpul săptămânii, duminica din 4 decembrie este ultima zi dintr-o vacanţă a românilor, cu Ziua Naţională, care înseamnă că prezenţa la vot a românilor ar fi incredibil de mică“, a spus deputatul PNL Cezar Preda.

După negocieri cu partidele, Guvernul va stabili data alegerilor printr-o hotărâre de Guvern. Decizia trebuie publicată în Monitorul Oficial cu cel puţin 90 de zile înaintea scrutinului. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite