Trecutul zbuciumat al baronului de Giurgiu, Niculae Bădălău, urmărit penal în cazul evaziunii de 50 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Bădălău, un politician cu greutate FOTO Mediafax
Niculae Bădălău, un politician cu greutate FOTO Mediafax

Senatorul PSD Niculae Bădălău, vizat în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 50 milioane euro, a ajuns în politică pe filiera Adrian Năstase şi nu este pentru prima dată când are probleme cu legea.

La vârsta de 53 de ani, Niculae Bădălău se poate bucura cu un palmares impresionant în cariera sa de politician născut într-o comună din Giurgiu. Cunoscut în regiune pentru apropierea de fostul premier Adrian Năstase, Bădălău urcă repede trepetele ierarhice şi, în 2000, din şef de şantier şi administrator al unei firme din Bolintin ajunge  subprefect de Giurgiu. A fost numit prefectul judeţeului Giurgiu, în acelaşi timp în care Adrian Năstase se instala ca premier la Palatul Victoria.

Susţinut de un politician de asemenea anvergură, Bădălău a simţit că poate şi mai mult şi astfel a devenit membru în Parlamentul României, în 2004 ca deputat din partea PSD, apoi în urma alegerile din 2012 a devenit senator din partea aceluiaşi partid.

În calitate de deputat, Bădălău nu a uitat cine l-a propulsat pe culmile politicii şi a întins mâna la rândul său când fostul premier s-a aflat la ananghie. În plin scandal cu „Mătuşa Tamara“ în care era implicat Adrian Năstase, Niculae Bădălău, pe atunci deputat de Giurgiu intervine în plenul Camerei Deputaţilor, pentru a sări în apărarea  protectorului său. „Este normal ca un om inteligent să fie bogat. Talleyrand spunea că politicianul ce nu îşi poate îmbogăţi familia, nu va reuşi să îşi îmbogăţească ţara. Ne este greu să acceptăm că Adrian Năstase are o soţie bogată, Dana Năstase. Există oameni cu pedigree financiar, oameni care, cum spune britanicul, se nasc pentru a fi botezaţi cu linguriţa de aur“, a sunat pledoaria lui Bădălău.

Senatorul PSD a rămas în cercurile înalte din PSD şi după retragerea lui Adrian Năstase. În 2011, în timp ce Senatul dezbătea problema înlocuirii lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte, Victor Ponta şi Liviu Dragne semnau un document prin care luau act de demisia lui Adrian Popescu şi încredinţau conducerea filialei Giurgiu a PSD, cu titlu de interimat, lui Nicolae Bădălău.

Cercetat de DIICOT în 2012

În iunie 2012, Niculae Bădălău a fost cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacţionarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu. În acest caz, instrumentat de DIICOT, Bădălău era urmărit penal încă din 2009, pentru spălare de bani, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Dosarul penal de spălare de bani al lui Niculae Bădălău a fost „plimbat" între DIICOT şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiecare declinându-şi competenţa, iar în cele din urmă, DIICOT a decis, în 7 martie 2012, să dispună neînceperea urmăririi penale faţă de Niculae Bădălău, de soţia acestuia Rodica Bădălău şi faţă de Nina Zanfir (fostă Pavel), pentru infracţiunea de spălare de bani, scria "Gândul".

Averea lui Bădălău

Senatorul Niculae Bădălău deţine, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, postată în luna iunie, patru terenuri intravilane şi un teren agricol. Astfel, el are un teren intravilan în suprafaţă de 0,21 hectare la Ogrezeni, pe care l-a moştenit în 2003, un teren agricol de 1,28 de hectare, tot la Ogrezeni, moştenit în acelaşi an, un teren intravilan de 0,034 de hectare la Bolintin Vale, cumpărat împreună cu soţia sa, în 1995. El mai are un teren intravilan la Bolintin Vale, în suprafaţă de 0,27 de hectare, cumpărat împreună cu soţia sa, în 2001, precum şi un teren intravilan de 2.820 de metri pătraţi în sectorul 1 al Capitalei, cumpărat împreună cu soţia sa în anul 2010.

De asemenea, senatorul PSD are la Ogrezeni o cotă parte de 3/4 dintr-o casă de vacanţă în suprafaţă de 441 de metri pătraţi, dobândită prin moştenire şi prin cumpărare în 2004, precum şi o casă în suprafaţă de 863,32 de metri pătraţi construită în anul 2003, la Bolintin Vale.

Bădălău mai deţine şi o motocicletă Yamaha cumpărată în anul 2006, bijuterii din aur şi diamante în valoare de 25.000 de euro, precum şi tablouri în valoare de 12.000 de euro dobândite în 1993, respectiv în 2009.
Senatorul PSD are şi două depozite bancare - unul de 19.500 de euro, deschis în 2011 la BRD şi un altul de 3.200 de euro deschis în 2007 la Alpha Bank, precum şi 5.500 de euro numerar.

Totodată, în declaraţia sa de avere figureză şi un împrumut de 204.700 de lei acordat SC General Building International SRL. Bădălău declară şi venituri de 11.435 de lei de la NBG SRL şi venituri de 18.600 de lei de la Senat, cărora li se adaugă venituri de 16.041 de lei realizate de soţia sa, Rodica Bădălău, care este cadru didactic la şcoala din localitatea Malu Spart.

Potrivit declaraţiei de interese, fiica senatorului, Sabina Bădălău, a obţinut, prin firma sa, Sabix SRL, un contract cu finanţare externă în valoare de 2,9 milioane de lei. Contractul a fost încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în 23 noiembrie 2010 şi are o durată de 36 de luni.
Fiul senatorului, Radu Bădălău, a câştigat prin firma sa, NBG SRL, la care şi Niculae Bădălău a figurat ca angajat, şase licitaţii, în perioada noiembrie 2009 - mai 2012.

Un contract a fost încheiat în mai 2012, cu Primăria Bolintin Deal şi este în valoare de 1 milion de lei. Un altul este încheiat cu Consiliul Local Buturugeni, 12 iunie 2009, pe durata unui an şi este în valoare de 1,2 milioane lei.

Citeşte şi:

160 de percheziţii, în Bucureşti şi alte cinci judeţe într-un caz de evaziune de 50 de milioane euro. Senatorul PSD Niculae Bădălău, suspect în dosar

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite