Toate soluţiile ca diaspora să nu mai fie umilită la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Rareş Curatu
FOTO Rareş Curatu

Politicieni de la toate partidele, dar şi experţi electorali s-au pus de acord că mai multe secţii, ştampile şi cabine de vot ar duce la fluidizarea procesului electoral în diaspora. Există însă şi o soluţie respinsă unanim: votul electronic.

Alegerile europarlamentare din diaspora de la sfârşitul lunii mai au devenit din nou cal de bătaie printre parlamentarii români. După ce au dat vina pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, pe organizarea în paralel a referendumului pe Justiţie, partidele se întrec acum în soluţii pe hârtie. În paralel, ONG-ul Expert Forum (EFOR) a prezentat un raport cu şapte recomandări pentru rezolvarea problemei cu votul din diaspora, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului să vină urgent cu o nouă soluţie electorală pe care Parlamentul să o voteze până la finalul acestei sesiuni, adică 1 iulie. Şeful Statului a venit şi cu nişte idei pe care le-ar vrea în noua lege electorală, acestea fiind pe aceeaşi lungime de undă cu documentul Expert Forum, dar şi cu vocile din PSD sau ALDE. Cu toate astea, toate taberele ignoră votul electronic, cea mai simplă soluţie de a creşte prezenţa la vot.

În primul rând, EFOR afirmă că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) trebuie să deschidă secţii de votare în locurile cele mai populate de români. În raport se mai arată că „nu are rost să investim suplimentar în secţii unde votează maximum 10 alegători, cum este Phenian, dar trebuie investite mai multe resurse în acele comunităţi cu un număr mare de alegători”. Recomandarea este aproape identică cu cea a preşedintelui Iohannis, care e de părere că MAE împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ar trebui să dubleze numărul secţiilor de vot acolo unde s-au format cozi la europarlamentare. Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus la începutul lunii  un proiect de lege care propune înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora precum şi instituirea de liste electorale permanente în străinătate. Totuşi, Septimiu Pârvu, expert electoral EFOR, susţine că proiectul social-democratului nu rezolvă problema. „Cea mai proastă dintre ele, evident, solicitând alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să voteze pe listele permanente, ca în ţara. Persoanele respective ar fi tăiate din listele permanente din ţară”, a afirmat expertul.

A doua recomandare Expert Forum este ca până se va ajunge la soluţii, secţiile de votare ar trebui să fie dotate corespunzător, să nu fie prea puţine buletine de vot, ştampile, urne şi cabine de vot. Şeful statului a prezentat miercuri o cerinţă asemănătoare, precizând că ar dori şi o îndemnizaţie mai mare pentru membrii secţiilor de votare. Raportul EFOR vorbeşte şi despre o modificare a legislaţiei astfel încât să poată vota şi românii care ajung după ora 21.00, prin soluţii ca bonuri de ordine sau aşezarea unui poliţist în spatele ultimei persoane pentru a-i delimita pe cei care sosesc după ora 21.00. Totodată, se recomandă ca BEC să poată primi atribuţiile legale de a permite prelungirea orei de vot. Recomandarea se regăseşte într-o formă asemănătoare şi în scrisoarea lui Iohannis, care atrage atenţia că în acest moment doar premierul poate solicita asta.

PSD: Fără vot din vârful patului

EFOR mai vorbeşte şi despre un corp de experţi electorali pentru străinătate şi sancţiuni mai aspre, în contextul în care în ziua votului unii români s-au plâns de preşedinţi de birouri care se comportau abuziv. Totodată, raportul menţionează introducerea de metode alternative de vot ca votul prin corespondenţă, votul în avans sau votul prin Internet, cu menţiunea că ultima „nu este o soluţie fezabilă până la următoarele alegeri, pentru că nu este timp pentru elaborarea unui concept de sistem în mod participativ, transparent şi care să asigure securitatea”. Totuşi, în privinţa votului anticipat şi a extinderii votului prin corespondenţă, nu doar şeful de la Cotroceni susţine aceste variante, ci şi lideri ai Puterii. „Propunerea noastră este să se facă vot anticipat prelungit. Secţiile de votare să fie deschise cu cel puţin o săptămână înainte de ziua votului. Există şi alte propuneri - votul prin corespondenţă, toate au anumite impedimente de ordin birocratic”, afirma la sfârşitul lunii trecute preşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu. Miercuri, şi preşedintele Camerei Depuţilor, Marcel Ciolacu, se arăta de acord: „Prelungirea timpului de vot ar fi una dintre soluţii. Ar trebui să se voteze sâmbătă şi duminică”, afirma acesta.

Nu toţi social-democraţii sunt însă de aceeaşi părare. În timpul moţiunii simple împotriva ministrului de Externe Teodor Meleşcanu de săptămâna trecută, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, se arăta în dezacord faţă de aceste idei. „Haideţi să fim de acord că cetăţenii români sunt egali, că dacă în vârful muntelui se votează la secţia de votare prin deplasarea persoanei indiferent de vârstă până la secţia de votare, să nu facem pentru alţi cetăţeni drept de vot din vârful patului, prin corespondenţă sau electronic”, declara Şerban Nicolae.

Fără vot electronic

Klaus Iohannis cere debirocratizarea procesului electoral. Concret: listele electorale suplimentare să fie generate electronic, iar românii din străinătate să semneze tot electronic, exact ca la unele proceduri bancare. În ce priveşte votul electronic, majoritatea politicienilor par fie că au uitat de această variantă, fie o demontează din start. „Am dori să evităm votul electronic. Nu suntem încă pregătiţi pentru votul electronic”, relata Ciolacu miercuri. Printre ţările care au folosit această variantă de vot şi apoi au renunţat se numără Irlanda, Olanda sau Germania, invocând motive de securitate, probleme de sistem, lipsă de transparenţă sau probleme de constituţionalitate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite