STENOGRAME Cum s-a certat Zgonea cu foştii săi colegi din PSD. Neacşu: „Suntem la restaurant?“ Zgonea: „Vă rog, nu fiţi nervos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea s-a certat la cuţite cu fosutl său coleg Marian Neacşu FOTO Arhiva Adevărul
Valeriu Zgonea s-a certat la cuţite cu fosutl său coleg Marian Neacşu FOTO Arhiva Adevărul

Cererea PSD de revocare a lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu a avut sorţi de izbândă pentru că Zgonea s-a apărat cu Regulamentul în mână şi le-a arătat foştilor săi colegi din PSD că se află în faţa unui abuz, reiese din stenogramele ultimei şedinţe. Zgonea le-a arătat că, odată cu excluderea sa din PSD, a devenit automat deputat neafiliat, ceea ce înseamnă că PSD nu mai poate cere retragerea sa.

În prima şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a convocat o şedinţă a Biroului Permanent pentru a solicita revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Din acel moment, spiritele s-au încins. Valeriu Zgonea le-a arătat social-democraţilor că PSD nu mai poate solicita revocarea sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru că, odată exclus din PSD, a devenit deputat neafilitat. Ori, Regulamentul arată că preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat doar la propunerea liderului de grup din care face parte preşedintele Camerei Deputaţilor.

De partea cealaltă, deputaţii PSD au insistat cu punerea pe ordinea de zi a revocării lui Zgonea, arătând că este ilegal faptul că Zgonea încă mai conduce şedinţa Biroului Permanent. Deputaţii PNL i-au dat dreptate lui Zgonea.. În final, şedinţa a fost suspendată chiar de Zgonea. 

Redăm fragmente din stenograma din şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor din data de 4 mai: 

Înainte de a trece la cealaltă şedinţă, vă rog frumos să le distribuiţi colegilor din Biroul permanent şi liderilor grupurilor parlamentare documentul pe care eu l-am depus, ca să-l citească toată lumea.

Domnul Marian Neacşu:

Unde l-aţi depus, domnule preşedinte?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

La mine, l-am înregistrat şi este depus aici.

Domnul Marian Neacşu:

Şi aveţi aprobarea Comitetului liderilor?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Este vorba de legalitate. În legalitate, eu sunt obligat să depun documentul. Obligaţia Comitetului liderilor este să ia o decizie. Dar este vorba de legalitate.

Domnul Marian Neacşu:

În unanimitate, domnule preşedinte. Şi de data aceasta, în unanimitate.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu ştiu. Să vedem şi la dumneavoastră cum luaţi decizia.

Deci, dragi colegi, eu aş vrea să-i spun Comitetului liderilor, ca să nu facă vreo greşeală, este obligaţia mea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Deci, solicitarea Grupului parlamentar PSD, cererea grupului parlamentar nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi introdusă pe ordinea de zi. Şi-mi întemeiez acest lucru pe Constituţia României, pe Regulamentul Camerei Deputaţilor şi pe Statutul deputatului şi al senatorului.

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, iertaţi-mă, în ce situaţie ne aflăm acum? Unde suntem acum?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Înainte de a începe şedinţa.

Domnul Marian Neacşu:

Nu există noţiunea aceasta. Unde în regulament există noţiunea de „Înainte de începerea şedinţei”? Ne aflăm ori în şedinţa care s-a încheiat, ori în cea care începe.

Vă rog să precizaţi lucrul acesta, domnule preşedinte, pentru legalitate.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Comitetul liderilor se convoacă de către preşedintele Camerei. Vă rog frumos să vă uitaţi în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Domnul Marian Neacşu:

Unde?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

O să vă rog frumos să vă uitaţi pe documentul pe care vi l-am înaintat, propunerea mea şi rugămintea mea este să nu încălcaţi legea, Regulamentul Camerei Deputaţilor fiind o lege ordinară. Nu am nici o altă opinie, nu voi comenta nimic, o să vă spun un singur lucru: un grup parlamentar poate să solicite ce este în dreptul domniei sale. În art.14 din regulament, decizia  Partidului Social Democrat a fost luată în unanimitate şi eu, subsemnatul, am fost dat afară şi am devenit din acea clipă, conform regulamentului, chiar dacă fac contestaţie, deputat neafiliat.

Domnul Marian Neacşu:

Nu este adevărat, domnule preşedinte, pentru că nu aveţi nici o hârtie prin care v-aţi retras din Grupul parlamentar PSD.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Îmi cer scuze că trebuie să vă spun acest lucru, excluderea, scrie în art.14 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, pe care dumneavoastră l-aţi votat, scrie că este imediată; excluderea. A fost anunţată, sunt suficient de multe înregistrări şi a fost anunţată chiar de dumneavoastră, secretarul general al Partidului Social Democrat.

În acest moment, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, preşedintele Camerei poate fi revocat din funcţie de către grupul parlamentar căruia îi aparţine. Eu nu aparţin nici unui grup parlamentar.

Doi. Vă rog frumos, ascultaţi-mă, nu vă cer nimic altceva. Introducerea acestui document pe ordinea de zi – şi nu este prima dată când v-am spus – este o ilegalitate, pe care dacă o comiteţi, şi nu vreau ca vreun coleg de-al meu s-o facă, intră în abuz în serviciu.

Art.14 spune foarte clar: revocarea preşedintelui se face în trei simple lucruri care sunt scrise în regulament. Cererea de revocare este scrisă la art.26 şi este separată faţă de ceilalţi membri ai Biroului permanent, cum scrie şi în Constituţie.

Deci, în acest moment dumneavoastră aveţi un preşedinte al Camerei Deputaţilor care este deputat neafiliat, nu prin plecarea lui din grupul parlamentar, nu prin plecarea lui din partid, ci dat afară. Scrie că „excluderea se face de îndată”, este validată de Tribunal Secţia I din Bucureşti şi există un articol care spune foarte clar: chiar dacă tu conteşti, excluderea este excludere. Din acel moment eu sunt deputat neafiliat, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Grupul parlamentar nu are calitatea procesuală să îmi ceară mie revocarea din funcţie. În afară de revocare, se poate introduce o cerere în următorul fel: dacă eu mi-am pierdut drepturile electorale, ceea ce nu este cazul, sau dacă eu îmi depun demisia.

Din punct de vedere juridic, legal, nimic altceva, cer Comitetului liderilor să nu facă un abuz în serviciu şi să introducă pe ordinea de zi un act care este ilegal, adică încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Vă mulţumesc foarte mult.

Vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Nu vă supăraţi, eu înţeleg că sunt cinci colegi, un număr de membri ai Biroului permanent, nu mă aflu printre ei, de aceea nu ştiu câţi sunt, este doar o lipsă de informare, şi vina îmi aparţine, deci sunt cinci colegi care au solicitat organizarea unei şedinţe a Biroului permanent al Camerei, şedinţă pe care, la solicitarea lor, o convocaţi dumneavoastră. Este în regulă, dar, din punctul meu de vedere, eu nu am participat niciodată la o şedinţă care are zero puncte pe ordinea de zi. Pentru că, din punctul meu de vedere, aceasta nu are cum să fie pe ordinea de zi, şi alte puncte pe ordinea de zi eu nu ştiu care sunt.

Domnul Marian Neacşu:

Aveţi dreptate, aceasta nu are cum să fie pe ordinea de zi, iar cealaltă este pe ordinea de zi – o aveţi în mapă.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Şedinţa solicitată conţine o cerere de revocare, care, din punctul meu de vedere, nu are cum să fie pe ordinea de zi, pentru că nu există. Dacă revocaţi un membru al PSD, cu plăcere. Dar nu aveţi cum să revocaţi un membru al PSD pentru că nu mai este membru PSD.

Domnul Marian Neacşu:

Domnule vicepreşedinte, solicităm revocarea unui membru al Grupului parlamentar Social Democrat.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Eu nu ştiu la ce şedinţă particip.

Domnul Marian Neacşu:

Vreau să înţelegeţi că nu există nici un fel de adresă înregistrată din partea domnului deputat Valeriu Zgonea prin care şi-a dat demisia din grupul parlamentar.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Nu este relevant.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, eu stau cu mâna sus de jumătate de oră. Daţi-mi şi mie cuvântul.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog mult, domnule Pâslaru, eu conduc şedinţa.

Când vă voi da cuvântul, să ştiţi că vă voi da.

Domnul Marian Neacşu:

Şedinţa aceea care se referă la dumneavoastră nu o mai conduceţi dumneavoastră, domnule preşedinte.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Ştiu, dar nu am ajuns acolo.

Domnul Marian Neacşu:

Păi, atunci, nu ştiu în ce suntem.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Articolul 14: „Deputatul care nu a devenit membru al unui grup parlamentar...”

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, definiţi unde suntem, în ce ne aflăm.

Vă rog mult să ne explicaţi – unde suntem?

Suntem la restaurant?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Fiţi calm.

Domnul Marian Neacşu:

Explicaţi-mi unde mă aflu în momentul acesta.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Sunteţi la o şedinţă a Biroului permanent.

Domnul Marian Neacşu:

Care dintre ele?

Explicaţi-mi: convocată de cine?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

De dumneavoastră, prin semnătură, care aşteptă, conform Regulamentului Camerei, un proiect al ordinii de zi de la Comitetul liderilor.

Daţi-mi voie, eu conduc şedinţa.

Domnul Marian Neacşu:

Nu o mai conduceţi dumneavoastră.

Tocmai aţi spus că vă aflaţi la o şedinţă pe care am convocat-o noi.

Şedinţa respectivă are un singur obiect pe ordinea de zi – solicitarea de revocare a dumneavoastră.

Dumneavoastră nu mai aveţi dreptul să mai conduceţi această şedinţă.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Încă odată vă repet, ca să înţelegeţi: şedinţa pe care eu o conduc este relevantă în momentul în care avem o ordine de zi. Acea ordine de zi vine propusă de către Comitetul liderilor, şi eu i-am depus Comitetului liderilor, aşa cum aţi depus dumneavoastră hârtia respectivă de ieri, i-am depus ce scrie în articolul 14. Scrie aşa: „Deputatul care a fost exclus devine deputat neafiliat.”

Nu eu mi-am depus demisia. Scrie şi în articolul 14, de fapt scris de dumneavoastră, domnule Neacşu, dar nu mai contează aceasta, pentru că nu l-am scris eu.

Referitor la „după ce şi-au părăsit grupul în care au fost membri”, nu mi l-am părăsit eu.

„După ce au fost excluşi ori demisionari din partid”.

Eu am fost exclus.

„...Devin deputaţi neafiliaţi.”

Deci, eu am devenit deputat neafiliat pe 27 aprilie, prin excluderea, în unanimitate, de Grupul parlamentar al PSD.

Şi eu îi spun Comitetului liderilor în felul următor, ca să închidem subiectul: pe Regulamentul Camerei Deputaţilor, preşedintele poate fi revocat. Nu este cazul pentru că eu nu sunt membru al Grupului parlamentar al PSD.

Dumneavoastră nu v-aţi calculat paşii. Treaba dumneavoastră.

Nu îmi dau demisia, pentru că respect legea, şi Regulamentul este lege, şi nu mi-am pierdut drepturile electorale.

Pe cale de consecinţă, dumneavoastră, membrii Grupului parlamentar al PSD nu aveţi calitatea de a cere unui deputat neafiliat să facă ce vreţi dumneavoastră.

Şi, atunci, Biroul permanent...

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, deputaţii neafiliaţi nu au drept de reprezentare în Biroul permanent.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Îmi cer scuze că trebuie să vă spun: vă rog mult să vă uitaţi în Regulament.

Domnul Marian Neacşu:

Vă rog să îmi explicaţi unde au deputaţii neafiliaţi reprezentanţi în Biroul permanent.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Eu atrag atenţia Comitetului liderilor să nu intre într-un abuz în serviciu şi să ceară revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei a unui deputat neafiliat, neavând competenţa legală.

Toate documentele pe care dumneavoastră le-aţi trimis către Biroul permanent, către secretarul general sunt documente legale care pot fi probate în instanţă, pentru că abuzul în serviciu este pentru noi toţi valabil.

Ca să nu păcătuiţi în ilegalitate, eu sunt dator să spun liderilor grupurilor parlamentare, şi mă abţin.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Domnule preşedinte, insist şi vă rog mult: patru – cinci colegi v-au solicitat să convocaţi o şedinţă; aţi convocat-o, v-aţi făcut datoria. Vă rog să constataţi că şedinţa nu are puncte pe ordinea de zi şi să o suspendaţi. Cu tot respectul, Comitetul liderilor de grup poate introduce pe ordinea de zi puncte legale, nu ilegale. Pentru că, prin absurd, Comitetul liderilor de grup ar putea hotărî acum ca eu să stau în mâini în fiecare dimineaţă între ora 8,00 şi ora 8,30, dar nu poate hotărî asta! Nu poate introduce orice pe ordinea de zi!

Poate introduce lucruri legale pe ordinea de zi!

Aţi convocat şedinţa, v-aţi făcut datoria, vă rog să constataţi că pe ordinea de zi a şedinţei sunt zero puncte, să o suspendaţi şi să plecăm.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Aşteptăm decizia Comitetului liderilor.

Comitetul liderilor?

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, dumneavoastră interpretaţi legea cum doriţi. Au fost momente în care un deputat putea să facă parte dintr-un grup, nu putea să facă parte dintr-un grup. La articolul 26 se spune foarte clar: „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.” La Grupul parlamentar PSD nu a venit nici o solicitare din partea dumneavoastră să nu mai faceţi parte din Grupul parlamentar al PSD. Restul, sunt vorbe.

Domnul Marian Neacşu:

Şi nici la plen nu aţi anunţat că sunteţi neafiliat, domnule preşedinte.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Aţi anunţat dumneavoastră de excludere.

Scrie în Regulament.

Domnul Marian Neacşu:

Staţi puţin, că nu la televizor se anunţă lucrurile acestea legate de Parlament; se anunţă la plen, domnule preşedinte.

Nu aţi anunţat la plen că dumneavoastră sunteţi deputat neafiliat.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu este adevărat, îmi cer scuze că trebuie să vă spun.

Domnul Marian Neacşu:

Puteţi să consemnăm stenograma în care dumneavoastră aţi anunţat lucrul acesta?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule Neacşu, nu trebuie să fiţi nervos.

Eu vă spun ce scrie în lege.

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, nu ce credeţi dumneavoastră că scrie în lege; cum o interpretaţi?

Deci, în opinia mea, dumneavoastră sunteţi în continuare, până în momentul în care vă înregistraţi în altă parte, membru al Grupului parlamentar PSD, şi aţi făcut greşeala să nu faceţi acest lucru, şi acum încercaţi uşor să vă introduceţi într-o altă componentă juridică.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule Neacşu, eu ştiu că vă este greu să înţelegeţi ce scrie în lege, dar eu vă spun un singur lucru.

Domnul Marian Neacşu:

Eu mă străduiesc, domnule preşedinte.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog mult, faceţi eforturi.

Legea este egală pentru noi toţi.

Excluderea din partid înseamnă că ai pierdut calitatea de membru cu dată imediată.

Scuzaţi-mă, dumneavoastră aţi trimis documentul şi la tribunal, pentru că aţi trimis noul statut al Partidului Social Democrat.

Legea partidelor politice, dar şi Regulamentul nostru – articolul 14, spun foarte clar cum se defineşte un deputat neafiliat: când este exclus din partid. Aşa încât vă spun cu toată sinceritatea: dumneavoastră vorbiţi cu mine, preşedintele Camerei, care nu aparţin Grupului parlamentar al PSD, nu din voinţa mea să îmi depun demisia, nici să anunţ în plen, ci pentru că am fost exclus din partid şi, pe cale de consecinţă, deputatul este neafiliat.

Iar preşedintele Camerei nu poate fi revocat decât de grupul parlamentar din care face parte.

Deputatul neafiliat nu face parte din Grupul parlamentar al PSD.

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, nici un deputat neafiliat nu poate să facă parte din Biroul permanent.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Unde scrie asta?

Domnul Marian Neacşu:

Deputaţii neafiliaţi participă în calitate de invitaţi, domnule preşedinte, la şedinţele Biroului permanent.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Comitetul liderilor?

Domnul Buican, vă rog.

Domnul Cristian Buican:

Eu cred că disputa între domnul preşedinte şi liderul grupului parlamentar - dacă face sau nu parte din acel grup parlamentar – este inutilă în Biroul permanent.

Eu aş vrea să lămurească domnul Pâslaru chestiunea respectivă şi după aceea să propună pe ordinea de zi solicitarea făcută. Până atunci, Comitetul liderilor eu cred că trebuie să analizeze dacă poate fi introdusă sau nu pe ordinea de zi cererea Grupului parlamentar PSD.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Comitetul liderilor, la cererea celor cinci membri PSD, vă rog frumos să-mi spuneţi, eu v-am atras atenţia că acel document este ilegal. Atât. Dacă există dorinţa dumneavoastră de a introduce pe ordinea de zi a Biroului permanent.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule preşedinte, Grupul parlamentar PNL, pe care-l reprezint, consideră că regulamentul nu permite o asemenea abordare.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Mulţumesc.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

În acest moment, conform regulamentului, dumneavoastră sunteţi un deputat neafiliat şi, în consecinţă, nu vă poate cere un grup parlamentar o revocare dintr-o funcţie pe care o deţineţi. În acest moment. Vedem mai departe ce s-o întâmpla. Dar acum nu sunt întrunite condiţiile legale. Mulţumesc.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnul Pâslaru.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, eu repet ceea ce v-am spus şi ceea ce scrie în regulament. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele. Dumneavoastră nu aţi venit cu nici o solicitare să nu mai faceţi parte din Grupul parlamentar PSD. Că nu mai sunteţi membru PSD, este altă problemă, dar faceţi parte din Grupul parlamentar PSD, degeaba zâmbiţi. Degeaba vă substituiţi unor reguli care există şi unor articole din regulament.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule lider, sunt de acord, dar…

Domnul Marian Neacşu:

Mai mult de atât. M-am uitat acum pe site-ul Camerei, dumneavoastră figuraţi la Grupul parlamentar PSD, domnule preşedinte.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Greşeala site-ului. Să-i sancţionăm.

Domnul Marian Neacşu:

Dar cum vă profită toate greşelile acestea, domnule preşedinte! Ca să vedeţi!

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule chestor, acum eu am înţeles că dumneavoastră sunteţi şi pe post de lider. Eu vă spun ce scrie la regulament.

Domnul Marian Neacşu:

Nu, domnule preşedinte. Daţi o interpretare exhaustivă şi personală regulamentului. Începând cu faptul – şi vreau ca lucrul acesta să rămână foarte clar – conduceţi o şedinţă în care se discută o problemă care vă vizează şi nu aveaţi dreptul legal să faceţi acest lucru, domnule preşedinte.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Scuze! Ordinea de zi a Biroului permanent nu a fost aprobată de Comitetul liderilor, deci nu discutăm despre o ilegalitate. Eu am atras atenţia Comitetului liderilor că cererea Grupului parlamentar PSD este inadmisibilă, adică este nelegală, pentru că eu nu sunt membru al Partidului Social Democrat de pe 27 aprilie. Şi am să vă spun ceva. Am stenograma şi înregistrarea video nu numai a domnului Pâslaru, ci şi a domnului Neacşu, de ieri, în care spune: „pentru motivul că nu mai este membru PSD”. Deci, nemaifiind, sunt deputat neafiliat, conform art.14 din regulament.

Domnul Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Pentru stenogramă şi pentru cine doreşte mai departe să facă o analiză a legalităţii, dar eu cred că n-avem voie să vorbim altfel, mai ales ca deputaţi. Şi anume: art.14, alin1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, după ce spune că deputaţii care nu au devenit membri ai unor grupuri şi nu şi-au mai făcut sau după ce au fost excluşi sau demisionaţi din partid, devin deputaţi neafiliaţi.

Deci, în clipa în care dumneavoastră aţi fost exclus din PSD, sunteţi deputat neafiliat, nemaifiind membru al Grupului PSD. Eu aşa înţeleg regulamentul şi cred că asta este legea şi ca atare noi trebuie s-o respectăm.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Eu am înţeles că, atunci când m-au exclus, au renunţat şi la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, apropo de art.14, spune la sfârşitul celor citite de domnul Nicolăescu aşa: „şi au următoarele drepturi” şi nu scrie acolo că puteţi fi membru în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, cu atât mai mult să fiţi preşedintele Camerei. Vă spune clar care sunt drepturile dumneavoastră ca deputat neafiliat.

Domnul George Ionescu:

Domnule preşedinte, haideţi să suspendăm şedinţa.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Drepturile mele sunt egale cu ale dumneavoastră, conform art.64 din Constituţie. Eu am un drept suplimentar, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, vă rog frumos să citiţi. Regulamentul Camerei trebuie să respecte…

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, acela îl aveţi în calitate de membru al unui grup parlamentar.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog frumos, eu nu sunt independent, sunt neafiliat. Vă rog frumos să vă uitaţi. Un singur lucru vă spun: legalitate, legalitate, legalitate. Atât v-am rugat frumos. Nu fac parte din Grupul parlamentar PSD, pentru că nu am calitatea de membru al PSD-ului. Pe cale de consecinţă, cererea făcută de domnul Pâslaru este neregulamentară. Mai pe româneşte – ilegală. Deci, dacă Comitetul liderilor îşi asumă responsabilitatea, eu mă retrag de aici, membrii Biroului permanent care-şi asumă această responsabilitate vor fi prezenţi şi cineva dintre ei va conduce şedinţa şi va introduce pe ordinea de zi acest punct, care este neregulamentar, adică ilegal.

Comitetul liderilor, vă rog frumos.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, pentru domnul vicepreşedinte Voicu: preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de terminarea mandatului, în anumite condiţii.

Pentru domnul Zgonea, încă preşedinte, art.14 spune foarte clar: devin, cum spuneţi dumneavoastră, neafiliaţi şi au următoarele drepturi – şi aveţi aici a), b), c) şi atât; şi nu scrie că puteţi fi membru al Biroului permanent.

Eu admit ceea ce spuneaţi dumneavoastră – arătaţi-mi articolul de lege. Acelaşi lucru vi-l cer şi eu.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Dragi colegi,

Comitetul liderilor, aveţi o majoritate ca să introduceţi această cerere neregulamentară pe ordinea de zi? Eu am atras atenţia. Nu.

Mulţumesc foarte mult.

Suspend şedinţa.

Ne vedem lunea viitoare.

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, staţi puţin. Care şedinţă aţi suspendat? Este foarte important.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

A Biroului permanent extraordinar convocat de către membrii Partidului Social Democrat, aşteptând un punct al ordinii de zi de la Comitetul liderilor, care nu a întrunit o majoritate, fiind neregulamentar, adică ilegal.

Declar şedinţa închisă.

Domnul Marian Neacşu:

Deci, domnule preşedinte, tocmai în momentul acesta v-aţi incriminat că aţi condus o şedinţă la care nu aveaţi dreptul să participaţi la ea. Şi vreau să se menţioneze acest lucru.

Şi am să vă rog frumos să nu ştergeţi asta din stenogramă, cum vă este în fire să faceţi, domnule preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite