Sondaj Inscop. Unul din patru români consideră că Rusia răspândeşte ştiri false pe teritoriul ţării noastre. Care sunt sunt cele mai de încredere surse de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia e în continuare considerată ţara care se ocupă cel mai mult cu dezinformarea în România. FOTO Shutterstock
Rusia e în continuare considerată ţara care se ocupă cel mai mult cu dezinformarea în România. FOTO Shutterstock

24% dintre persoanele care au răspuns la ultimul sondaj Inscop sunt de părere că Rusia că răspândeşte ştiri false în România, în timp ce aproape 15% cred acest lucru despre China. Cea mai de încredere sursă de informaţii e considerat radioul.

55% dintre respondenţi apreciază că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări în foarte mare şi mare măsură, iar 42,6% că au fost expuşi în mică măsură sau foarte mică măsură/deloc. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

INSCOP Actiuni propaganda

În ceea ce priveşte ţările sau alţi actori politici care ar răspândi ştiri false în România, Rusia e pe primul loc, cu 24%, urmată de Uniunea Europeană 18,5%, iar podiumul e completat de China 14,8%. Printre statele care au sub 10% în ceea ce priveşte dezinformarea şi răspândirea de ştiri false sunt Ungaria (9,2%), Statele Unite ale Americii (9,2%) şi Germania (3,3%).

„Sunt de părere că unele state susţin acţiuni de propagandă şi dezinformare în România în foarte mare şi mare măsură mai ales persoanele cu vârsta sub 44 de ani, cei cu educaţie mai ridicată, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, cei care utilizează reţele sociale”, susţin autorii cercetării.

Propaganda si dezinformare INSCOP

De altfel, peste jumătate dintre cei care au răspuns (58,3%) la sondajul Inscop consideră că anumite state au acţiuni de propagandă şi dezinformare pe teritoriul României.

Dintre sursele de informare în care oamenii au cea mai mare încredere, pe primul loc se află radiourile, care au un grad de încredere de 40,6%, apoi televiziunile (36,3%), urmate de în jur de 20% în paginile de internet ale canalelor mass media, iar doar 15,8% în informaţiile de pe Facebook sau alte reţele sociale.

 „O pondere importantă dintre respondenţii din toate categoriile socio-demografice conştientizează faptul că sunt expuşi la ştiri false şi dezinformări. Dincolo de amploarea a acestui fenomen subversiv pentru orice societate, conştientizarea sa de către populaţie poate facilita procesele de contracarare a celor mai flagrante narative propagandistice disruptive, sub condiţia existenţei unor strategii şi platforme coerente şi credibile de răspuns”, susţine Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group şi director executiv al Inscop Research.

Sondaj de opinie la nivel naţional realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield. Perioada de culegere a datelor: 1 – 12 martie 2021. Eşantion: 1100 respondenţi. Eroare: 3%. Metoda de culegere: interviuri telefonice.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite