SONDAJ Cât teren a pierdut monarhia în România după abdicarea Regelui Mihai
0Cei mai mulţi români au o părere bună şi foarte bună atât despre Casa Regală în ansamblu, cât şi, separat, despre Principesa Margareta, devenită Custode al Coroanei după ce boala l-a forţat pe Regele Mihai să abdice. Cu toate acestea, românii rămân fideli Republicii, doar un sfert dintre respondenţi alegând monarhia ca formă de guvernământ, cu patru procente mai puţin faţă de luna septembrie, scădere cauzată în principal de retragerea Regelui.
Aproape 45% dintre români au o părere bună (35,7%) şi foarte bună (8,8%) despre Casa Regală a României, procentul fiind în uşoară creştere faţă de septembrie 2015 (42,9%) pe fondul valului de sprijin generat de vestea înrăutăţirii stării de sănătate a Majestăţii Sale, Regele Mihai. Au o părere proastă sau foarte proastă 12,9% dintre respondenţi (comparativ cu 16,3% în septembrie 2015).
Întrebaţi ce părere au despre Principesa Margareta în calitate de Custode al Coroanei Regale a României, aproape 40% dintre cei chestionaţi au declarat că au o părere bună (33,6%) şi foarte bună (6,1%). Aşadar, cumulat, aproape 40% dintre români au o părere bună despre Principesa Margareta.
38,8% dintre respondenţi au o părere nici bună, nici proastă despre Principesă, 10,4% proastă, iar 3% foarte proastă, în timp ce 8,1% nu ştiu sau nu răspund. „Să nu uităm însă că Regele Mihai era identificat în cea mai mare măsură cu Casa Regală a României şi această succesiune de atribuţii va avea nevoie de timp pentru a fi «absorbită» de public“, arată sociologii INSCOP.
În eventualitatea organizării unui referendum privind schimbarea formei de guvernământ a României, 53,3% din români ar vota împotriva Monarhiei şi pentru menţinerea Republicii, în timp ce doar 24,5% ar vota în favoarea monarhiei. Un procent semnificativ dintre cei chestionaţi (22,2%) nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Faţă de sondajele precedente, se remarcă o scădere a ponderii celor care ar opta pentru monarhie ca formă de guvernământ, de la 30,2% în mai 2015, la 29,1% în septembrie 2015, până la 24,5% în luna martie a acestuia an. „În ciuda imaginii favorabile de care se bucură instituţia Casei Regale, ieşirea din scenă a regelui Mihai şi scandalurile recente care au zguduit familia regală au afectat negativ atractivitatea ideii de monarhie în ochii românilor. Procentul rămâne însă cel puţin interesant. Preluarea de către Principesa Margareta a poziţiei de Custode nu reuşeşte, cel puţin pentru moment, să compenseze acest deficit imagologic, mai ales că popularitatea Principesei se află sub cea a Casei Regale“, mai arată analiza INSCOP.
Datele statistice
Sondajul ”Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 martie 2016, eroarea maximă admisă fiind de 3%. Volumul eşantionului a fost de 1063 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 92 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).