Șeful Camerei Deputaților solicită intervenția președintelui Ucrainei pentru revizuirea Legii minorităților naționale

0
Publicat:

Șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a solicitat intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru revizuirea noii Legi a minorităților naționale, care limitează drepturile românilor în statul vecin. 

Social-democratul i-a cerut președintelui ucrainean să intervină FOTO Arhivă
Social-democratul i-a cerut președintelui ucrainean să intervină FOTO Arhivă

„Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei și care afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă”, arată un comunicat de presă al PSD. 

Potrivit sursei citate, șeful PSD a transmis că „în discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România”.

Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, a subliniat liderul social-democraților români, Marcel Ciolacu.

„România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri”

Totodată, potrivit comunicatului transmis de conduccerea PSD, șeful de partid „a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanșarea invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne”.

Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunț în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară”, a mai precizat președintele PSD.

Marcel Ciolacu a mai explicat că „în noua Lege a minorităților naționale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate”, însă a subliniat și că, „în același timp legea conține mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților”. 

„România este un exemplu în protejarea minorităților și ne așteptăm ca partenerii și vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție și protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii”, a mai transmis șeful PSD. 

Reacția dură a MAE. Ce solicită România 

Ministerul Afacerilor Externe român a transmis că solicită Ucrainei să consulte Comisia de la Veneția și să aplice pe deplin recomandările în cazul noii Legi privind minoritățile naționale adoptate de Rada Supremă a statului. 

Ministerul Afacerilor Externe român a transmis că a luat notă de adoptarea Legii, la 13 decembrie, reamintind de Avizul formulat la 17 iunie 2022 privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, atunci când „Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente”.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, a mai transmis conducerea ministerului român într-un comunicat de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite