Video Șefa POT, Anamaria Gavrilă, vrea limitarea accesului pentru presă în Parlament. Ce proiecte propune pentru jurnaliști

0
0
Publicat:

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a stârnit controverse după ce a acuzat presa că atacă formațiunea pe care o conduce pentru că nu plătește jurnaliștii pentru ca ulterior să propună un proiect prin care mass-media să fie finanțată din fonduri publice, susținând că astfel s-ar asigura o informare echidistantă. „Inițiativa” vine în contextul unor tensiuni crescânde între lidera POT și reprezentanții presei, care au culminat recent cu declarații controversate ale Anamariei Gavrilă adresate jurnaliștilor acreditați în Parlament. „Voi sunteţi o specie pe cale de dispariţie. Abia astept să vă văd gone (n.r. dispăruți)”, le-a spus ea jurnaliștilor.

„Vom face totul posibil, ca în România să existe o lege prin care presa să fie cu adevărat plătită pentru ceea ce este cu adevărat recompensă. Pentru efortul lor, pentru analizele lor, pentru contribuția care o aduc ei la societatea românească. Pentru asta vom lucra și sper să redăm demnitatea jurnaliștilor, demnitatea ziariștilor și demnitatea presei. 

Ori asta va fi o platformă prin care ei să fie plătiți după număr de vizualizări, numărul de subscriși, ori va fi, poate, o parte din bugetul de la stat, care se va aloca pentru presă direct, fără să treacă prin mâna partidelor politice și să fie condiționată de partidele politice. Adică să fie condiționați ei ce prezintă și cum prezintă, adică să-i apere pe unii și să-i hărțuiască pe ceilalți. Ori, între aceste două opțiuni. Sperăm ca în următorii ani presa să fie cu adevărat liberă”, a afirmat Anamaria Gavrilă, președinta POT, într-un videoclip publicat pe Facebook. 

„Înainte, așa-zisa presă din Parlament era condiționată”

În continuare, șefa POT indică faptul că presa nu ar trebui să aibă acces neîngrădit în Parlament: 

„Înainte, așa-zisa presă din Parlament era condiționată. Nu aveau voie decât în anumite spații. Dar după aceea, dacă tu îi folosești ca și câinii tăi, ca și cei care îi abuzează pe ceilalți, bineînțeles că dai frâu liber. Interesant este că acest frâu liber nu merge la PSD, nu merge la PNL. Ei nu sunt hărțuiți. Cum se face că numai POT și Anamaria Gavrilă este hărțuită. De ce? Pentru că noi nu plătim această presă. Și nu o vom plăti, nici acum, nici în viitor”.

Aceasta promite că își va „face și un sistem” prin care va răspunde direct oamenilor fără să mai fie întrebată de jurnaliști, spunând că nu va negocia cu „teroriștii” care vin la grup „să filmeze fără să întrebe dacă au voie să filmeze”. 

Amenințări la adresa jurnaliștilor

Precizările șefei POT privind accesul jurnaliștilor vine în contextul în care, de la intrarea în Parlament, a avut mai multe conflicte cu jurnaliștii și a refuzat să le răspundă la întrebări în momentul în care apăreau în spațiul public informații cu privire la subiecte de interes public referitoare la formațiunea pe care o conduce. 

Cel mai marcant moment a fost când a dat peste microfoanele jurnaliștilor, chiar în primele zile de sesiune parlamentară. Apoi, marți, pe 6 mai, șefa POT i-a amenințat pe jurnaliști că sunt „o specie pe cale de dispariție”. 

„Abia aștept să vă văd gone”, le-a spus Anamaria Gavrilă jurnaliștilor care încercau să obțină un punct de vedere referitor la acuzația fostului său coleg, Dorin Popa, care a plecat din partid spunând că a fost amenințat. 

În realitate, presa este prezentă la toate ședințele importante ale formațiunilor politice, ale Parlamentului sau ale Guvernului. Ședințele, care pot aduce decizii importante în partide, sunt anunțate de formațiunile politice și urmate de conferințe de presă. Aceeași abordare o au și instituții precum Guvernul sau Parlamentul României. De asemenea, membrii formațiunilor politice, parlamentarii sau reprezentanții Executivului sunt chestionați mereu cu privire la subiecte de interes public.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos
Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite