Scandal PSD-USR pe tema deficitului de personal din sănătate. Ce își reproșează aleșii celor două partide

0
Publicat:

Problema deficitului de personal din sănătate a dus la inflamarea spiritelor și un adevărat scandal între reprezentanți din Parlament ai Puterii și cei ai Opoziției, fiind făcute reproșuri privind modul cum este condus acum Ministerul Sănătății, dar și în mandatul lui Vlad Voiculescu (USR).

Oana Țoiu: Nu e nevoie ca medicii să ajungă să amenințe că ies în stradă Foto: shutterstock
Oana Țoiu: Nu e nevoie ca medicii să ajungă să amenințe că ies în stradă Foto: shutterstock

Ca atare, particularizând aici pe sistemul de sănătate, pot să vă spun că toate posturile care vor fi nevoie în sănătate vor fi deblocate. Ministerul Sănătății, care este așteptat să facă acest Memorandum în care să prezinte în mod concret care sunt posturile de care este nevoie, pe zona spitalelor, aparținând Ministerului Sănătății și pe zona spitalelor aparţinând autorităţilor administraţiei publice locale. Aici lucrurile sunt limpezi, nu o să fie nici un fel de problemă cu privre la acest lucru, vor fi posturile ocupate, posturile de care evident este nevoie”, a declarat senatorul PSD Daniel-Cătălin Zamfir într-o intervenție la Digi 24.

Deputata USR Oana Țoiu a atras totuși atenția că „nu era nevoie să ajungem în această criză” care afectează inclusiv spitalele de urgență pentru copii.  „Nu era nevoie să ajungem în această criză în care să avem cameră de gardă pentru copii de exemplu cu 150 de pacienti pe zi , doi medici si un singur asistentă medicală și asta după luni de zile în care managerii de spitale cât și SANITAS-ul au cerut Guvernului deblocare acestor posturi.  Eu înțeleg că discursul la televizor nu e nici o problemă, însă practica documentelor este diferită. Există un document oficial semnat de Guvernul României, transmis către sindicate care arată de ce din cele 10.000 de posturi care au fost cerute oficial, posturi care erau deja în organigrama, deci nu vorbim de posturi noi, toate au fost blocate. Au fost aprobate doar 700 de angajări anul trecut din 10.000 considerate urgente și critice pentru calitatea actului medical în doar 14 spitale, fără nici o explicație de ce anumite spitale de urgență pentru copii de exemplu au fost trecute cu vederea. Și am ajuns acum, în luna ianuarie în momentul în care este și prima săptămână de școală și spun asta pentru că orice fel de viroză, orice fel de boală netratată duce fie la extinderea în colectiv, au fost probleme cu capacitatea părinților de a ajunge la muncă și cu aceste situații și nu e doar în București, în Cluj, peste tot în țară sunt aceste tipuri de probleme”, a precizat țoiu.

„Nu e nevoie ca medicii să ajungă să amenințe că ies în stradă pentru că nu mai pot să asigure un act medical de calitate , ca să ajungem la un premier care declară că așteaptă de la Minister. Vă dau doar două exemple care au funcționat diferit. În serviciile sociale de exemplu, au stabilit din anul trecut că este excepție și că nu vor fi blocate posturile, puteau să facă asta foarte bine și pentru Sănătate, la fel cum domnul Rafila este la al doilea episod în care ignoră medicii rezidenți. A uitat de ei și data trecută, când de exemplu Educația își crease acest Memorandum să fie excepție pentru că începea școala și are nevoie de profesori, dl. Rafila  uitase complet de rezidenți”, a completat deputata USR.

Bolnavii scoși în stradă

Senatorul PSD  a intervenit aducând diverse acuzații la adresa partidului USR.  „Ar trebui să aveți minima decență când vine vorba de sănătate să nu mai vorbiți pentru că ați condus Ministerul Sănătății... Am văzut ca cetățean, de două ori, miniștri ai Sănătății au dus România în situație ingrată. Vreți să vă aducem aminte de când scoteați bolnavii în miez de noapte ...Vă aduceți aminte, la Foișor, când scotea Vlad Voiculescu, în stradă, bolnavii? Vă aduceți aminte zeci de mii de morți în pandemie cu Voiculescu... Nu vă supărați, dar sunt niște adevăruri. Când aveți doi miniștri cercetați penal, mai aveți tupeu să vorbiți despre ce trebuie de făcut în Sănătate? Vedeți că ați avut două mandate, cu doi miniștri care au făcut praf Sănătatea, au murit zeci de mii de oameni cu miniștrii dumneavoastră , nu mai vorbiți cum trebuie făcut”, a afirmat Zamfir.

Vă reamintesc că PSD-ul în toată perioada pandemiei a avut cei doi președinți ai comisiilor de Sănătate și din Senat și din Camera Deputaților”, a menționat Oana Țoiu, la rândul său.

Ciolacu: Problema medicilor rezidenți, o prioritate în acest început de an

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat, la începutul ședinței de Guvern, de joi, că Puterea nu trebuie să vină cu promisiuni care nu pot fi și îndeplinite, vorbind despre plata pensiilor mărite din ianuarie și completarea personalului sanitar cu noi medici.

  „Ca o prioritate în acest început de an, să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți, care au promovat examenul de specialitate, la sfârșit de an. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. De aceea în perioada următoare, Ministerul Sănătății și cel al Dezvoltării să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină cu memorandumuri în Guvern de scoatere la concurs a acestora”, a afirmat șeful PSD.  

CMMB: În Capitală sunt 900 de posturi vacante

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a atras atenția sâmbătă, că în sistemul medical public din Capitală sunt aproximativ 900 de posturi de medici vacante și că angajările în sistemul public, implicit în sistemul public de sănătate, au fost îngheţate la jumătatea anului trecut, iar memorandumuri iniţiate de MS şi MDLPA nu au fost avizate de Ministerul Finanţelor, cu toate că era singura posibilitate de deblocare a acestora.

Potrivit CMMB, situaţii dificile se întâlnesc în această perioadă mai ales în Camerele de Gardă ale unor unităţi medicale, din cauza numărului insuficient de medici.

Instituția a solicitat autorităţilor competente identificarea unor soluţii legislative şi fiscale pentru deblocarea angajărilor în sistemul public de sănătate, asigurând astfel acoperirea necesarului de medici şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în unităţile medicale din sistemul de sănătate bucureştean, cât şi la nivel naţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite