Scandal monstru la Institutul Revoluției. Cum a ajuns directorul științific să fie demis de un fost deputat PSD UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Revoluției stă pe un butoi de pulbere după demiterea directorului științific, Andrei Ursu. O parte dintre angajați, dar și directorul general, Petre Roman, îl acuză pe secretarul general, Emilian Cutean, de comportament abuziv.

Andrei Ursu, demis de Emilian Cutean, fost deputat care a trecut și prin închisoare FOTO Mediafax
Andrei Ursu, demis de Emilian Cutean, fost deputat care a trecut și prin închisoare FOTO Mediafax

UPDATE Într-un drept la replică față de cele spuse de Emilian Cutean, Andrei Ursu a precizat:

Decizia demiterii sau eliberării nu a fost adusă la cunoștinț Colegiului Național. Toți mi-au spus. Petre Roman mi-a spus. Nici nu s-a discutat. După ședință a luat decizia de unul singur. Roman l-a sunat pe Mironov și Roman mi-a zis că Mironov a fost scandalizat, că el nu ar fi fost de acord, dar nu știa nimic de ea (n.r - decizia de eliberare)”.

În ședința din 25 noiembrie, Cutean ar fi fost pus să dea răspunsri pentru acuzațiile aduse de cei de la Direcția științifică, care pe 3 octombrie depuseseră o sesizare. „Ultima ședință a Colegiului Național al IRRD în care i s-a cerut să răspundă în scris la abuzurile pe care le făcea asupra cercetătorilor”. 

Ursu susține că imediat după docomentul cu demiterea i s-a cerut să elibereze biroul „Cutean minte. Minte cum respiră. A venit domnișoara din cabinetul lui, la ora 4, și a zis că îi pare rău, că ea doar mesagerul. „Trebuie să-mi dați cheia și să eliberați”. Până la 4.30 să eliberez. Eu i-am zis că nu pot să-mi scot lucrurile de acolo. Eu aveam sute de cărți”, a explicat fostul director științific, precizând că până la urmă, presat din la fiecare 10-15 minute, a strans cât a putut și la 5.30 a chemat un UBER. 

Andrei Ursu a subliniat că e gata să depună mai multe plângeri care-l vizează pe Emilian Cutean. „Am formulat plângerile și o să le depun și în contencios și în penal, când se va lucra. E grav că Mironov că nu i-a delegat atribuțiile în scris. Acesta e un abuz în serviciu”, a punctat fostul director știițific. Întrebat dacă luni va avea loc depunerea plângerilor, acesta a confirmat.

Ursu a reluat ideile expuse în conferința de presă de marți, că motivele lui Cutean au fost legate mai ales de faptul că echipa de cercetare mergea pe o teză de cercetare care arăta că 22 decembrie1989, un grup din Securitate, „rețeaua de rezistență”, ar fi fost responsabilă de peste 1000 de crime. 

Când Cutean a văzut manuscrisul (n.r. - la Căderea unui dictator) a explodat. A continuat să saboteze amenințându-ne pe noi și Petre Roman cu dosar penal”, a completat ex-directorul știițific. Potrivit lui Ursu, Cutean le-ar fi cerut să nu „interfereze” în justiție și să nu mai scrie despre securiștii din 1989. De altfel, această acuzație Cutean a negat-o în discuția avută cu reporterul „Adevărul”, marți după-amiază.

Nu în ultimul rând, Ursu a precizat că Emilian Cutean a apelat la deputatul Adrian Solomon, pentru că ar fi fost „prietenul lui din PSD”, iar Solomon a dat o opinie personală. De altfel, pe speță se pronunțase și Ministerul Muncii.

UPDATE Surse din IRRD susțin că tema demiterii/eliberării lui Andrei Ursu nici măcar nu a fost adusă în atenția Colegiului Național din 25 noiembrie. O precizare în acest sens a făcut și Nicoleta Giurcanu Matei, care e membră a Colegiului Național, la conferința organizată marți de Andrei Ursu. Prin urmare, decizia ar fi fost luată de Emilian Cutean, potrivit surselor citate.

---

Andrei Ursu, numit director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), a fost demis vineri seară din funcție, pe motiv că nu ar îndeplini condițiile pentru ocuparea postului, decizia fiind luată în timp ce el și o echipă de cercetători participau la o conferință științifică, eveniment la care participase inclusiv premierul Nicolae Ciucă.

Decizia a fost luată de Colegiul Național al IRRD (cel care decide numirea directorului general, a directorului științific și a secretarului general, controlat încă de revoluționari din aripa Ion Iliescu), la doar o zi după ce același for discutase un conflict instituțional, în care mai mulți cercetători îl acuzau pe secretarul general al IRRD, Emilian Cutean, de abuzuri interne. Ședința din 24 noiembrie, când a fost discutată speța, dar și cea din 25 noiembrie, când a fost luată decizia demiterii, a fost condusă de Emilian Cutean.

Pe decizia de eliberare apare numele lui Alexandru Mironov, președintele Colegiului Național al IRRD, adică omul care l-ar fi putut demite pe Ursu, însă la semnătură este cea a lui Cutean. Într-un e-mail adresat de directorul general celor din Colegiul Național, persoanelor din Consiliul Științific, dar și altor angajați, Petre Roman, director general al IRRD, precizează că nu ar exista un document de delegare din partea lui Mironov, astfel încât Cutean să fi avut dreptul de a semna un asemenea act.

Validitatea demiterii

Dl Cutean Emil semnează în numele și pentru Președintele IRRD în funcție, Alexandru Mironov. După consultarea cu dl Mironov, aflăm că nu există niciun document care să ateste delegarea de atribuții către dl Cutean și cu atât mai puțin delegarea pentru eliberarea din funcție a Directorului Științific al IRRD. Este uzurpare de funcție în formă agravantă”, spune Roman în e-mailul dat după demiterea lui Ursu, intrat în posesia ziarului. „Adevărul” a încercat să obțină detalii suplimentare de la Petre Roman, dar acesta nu a putut fi găsit.

Miza scandalului este că Ursu nu ar fi îndreptățit la ocuparea funcției, întrucât nu ar îndeplini criteriile de studii, dar aici mai multe instituții ale statului au opinii divergente. Pe 15 iulie 2022, Ministerul Muncii, prin semnătura lui Marius Budăi, amintea faptul că IRRD-ului nu îi e aplicată legislația din „sistemul național de cercetare-dezvoltare”, pentru a fi nevoie de concurs, directorul științific fiind numit prin decizie.

Actele normative de reglementare a activității IRRD spun că directorul științific, la fel ca directorul, este numit de Colegiu, fără a exista un criteriu legat de studii.

Interpretări diferite privind funcția

De partea cealaltă, Emilian Cutean s-a folosit de un punct de vedere al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, condusă de PSD-istul Adrian Solomon, care a susținut contrariul, adică faptul că persoana numită în funcția de director științific „trebuie să dețină cel puțin titlul de cercetător gradul II”. De asemenea, a invocat o altă adresă de la Ministerul Muncii, în care este susținut contrariul la poziția primită de Andrei Ursu în iulie 2022, când a fost primit documentul cu semnătura minstrului Marius Budăi. Cutean a subliniat că Ursu ar fi trebuit să aibă experiență în cercetare pentru funcție.

Legat de aspectul delegării atribuțiilor, Emilian Cutean a punctat faptul că din luna iulie ar exista un document prin care are acest drept. Secretarul general susține că numirea fostului director științific ar fi fost făcută tot printr-o semnătură a sa.

Atât Andrei Ursu, dar și surse ale „Adevărul” din instituție precizează că până în prezent nu s-a pus niciodată problema ca numirea în funcția de director general și de director științific să fie condiționată de studii.

Problemele sunt legate de viziunile științifice ale echipei de cercetare, care s-a orientat inclusiv spre scoaterea la lumină a participării la Revoluția din 1989 a unei facțiuni a Securității. De altfel, o problemă a fost apariția volumului „Căderea unui dictator: războiul hibrid și dezinformarea în Dosarul revoluției din 1989”. Andrei Ursu a și precizat, în conferința de presă, că potrivit unei relatări a lui Roman, Emilian Cutean l-ar fi amenințat, la o discuție la care a mai fost prezent și Cazimir Ionescu, cu pușcăria, dacă semnează documentele pentru publicarea volumului.

Cutean a negat orice posibilă amenințare și a subliniat că niciodată „nu a interferat cu cercetarea și publicarea” de studii, nici în cazul de față, nici în altele invocate de alți angajați. Singurele obiecții erau la adresa titlului. „Noi, ca institut, nu trebuie să ne dăm cu părerea despre ce fac procurorii”, a declarat Cutean, aluzie la Dosarul Revoluției.

Eram obligat să iau o măsură (n.r. - după adresa de la Camera Deputaților). S-a supărat, și-a luat lucrurile de pe aici. Nu l-a nimeni afară”, a conchis Emilian Cutean, care a punctat că dacă Ursu vrea să meargă pe drumul cercetării, poate fi colaborator al instituției.

Serie de posibile demisii

Unul dintre cercetătorii care au luat cuvântul a fost Dumitru Lăcătuș, care a vorbit de comportament înclinat spre cenzură al lui Emilian Cutean și a avertizat că săptămâna următoare ar putea urma o serie de demisii ale corpului științific. 

Detalii despre situația din instituție au fost date și de Andreea Bădilă. „În ultimele luni, cercetarea științifică în cadrul IRRD a fost îngreunata de aceste presiuni, imixtiuni și atacuri ale secretarului general Emil Cutean la adresa echipei de cercetare conduse de domnul Andrei Ursu. Acestea au culminat vineri seară, cu demiterea ilegală și abuzivă a domnului Ursu din funcția de director științific, în timp ce ne susțineam comunicările în cadrul conferinței „Comunismul romanesc” Acum, activitatea direcției este blocata. Și nu avem de gând să continuăm fără dumnealui până nu este anulată această decizie ilegală. Motivul demiterii? Noi nu am putut tolera psihic acest mediu toxic de lucru motiv pentru care am luat atitudine ca echipa, iar dpmnul Ursu, dincolo de a fi reprezentantul direcției științifice, a devenit avocatul nostru, noi simțindu-ne ca la un proces, unde ni s-a cerut socoteală pentru maniera în care noi ne facem treaba de cercetător”, a precizat Andreea Bădilă, în conferina de presă de marți. 

O poziție a luat și Lucuana Jinga, care a subliniat că echipa de cercetători și-a plătit singură fiecare deplasare pentru evenimente științifice, nefiind absolut deloc sprijinită de conducere, în frunte cu Emilian Cutean.

Gabriel Andreescu, fost disident, le-a cerut, atât cât e posibil, oamenilor din interior să continue lupta cu Emilian Cutean, la adresa căruia a avut o poziție dură: „un personaj absolut sinistru, care nu are ce să caute nu doar în poziția de secretar general, dar și în Colegiul Național (...) E incompatibil. El are drept de decizie asupra salariilor din instituții. El a fost condamnat că având posibilitatea în care să controleze banii revoluționarilor, a luat din ei”, a amintit Andreescu.

Cine e Emilian Cutean

Emilian Cutean e un fost politician cu numeroase pete în CV. Fost parlamentar PSD în perioada 2004-2008, apropiat de tabăra Iliescu, în perioada 2002-2004 a fost secretar de stat  pentru problemele revoluționarilor. În 2012 a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, pentru că a finanțat din bani publici o asociație pe care o controla. A executat doar trei ani și două luni, pentru că între timp a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil. În aprilie 2016, Curtea de Apel a desființat decizia penală din 2012, însă după rejudecarea procesului, în 2019, statul a menținut o pedeapsă de trei ani și două luni, exact perioada executării, potrivit Ziare.com.

„Adevărul” a încercat să discute și cu Alexandru Mironov, președintele Colegiului Național al IRRD, însă după ce un consilier i-a transmis că redacția vrea să-i ceară un punct de vedere, Mironov nu a revenit pentru a-și spune poziția sa pe tema evenimentelor de la Institutul Revoluției.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite