Rezoluţie pentru intrarea României în Spaţiul Schengen. Delegaţia PNL la Congresul PPE a impus introducerea unui paragraf referitor la aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / George Calin
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / George Calin

Delegatia PNL de la Summitul PPE a reulit impunerea introducerii unui paragraf referitor la aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii. Liberalii au explicat faptul că locul acestor state este în spaţiul Schengen, „mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare şi de securitate la graniţele Uniunii Europene”.

„Delegaţia PNL prezentă la Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam, condusă de preşedintele PNL, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, a impus introducerea unui paragraf referitor la susţinerea aderării României la Spaţiul Schengen într-o Rezoluţie de poziţie”, a informat PNL într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, paragraful introdus de delegaţia PNL, prevede că „România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile necesare pentru a adera la spaţiul Schengen şi aşteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. Locul Bulgariei, Croaţiei şi României este în spaţiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare şi de securitate la graniţele UE” .

Liberalii au mai arătat că „delegaţii prezenţi la Congresul PPE au adoptat poziţii politice privind priorităţile Uniunii Europene post-criză, întărirea solidarităţii statelor membre, strategia referitoare la susţinerea unor sectoare industriale esenţiale, agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, susţinerea luptei poporului din Belarus pentru libertate şi democraţie”, dar şi „întărirea relaţiei transatlantice, viziunea în privinţa situaţiei din Bosnia şi Herţegovina”. 

„Pe agenda Congresului se mai află documente de poziţie în privinţa securităţii energetice şi trecerea la economia verde, susţinerea agriculturii, securitatea cibernetică şi combaterea abuzurilor împotriva copiilor”, a mai transmis sursa citată. 

În prezent, grupul PNL este printre cele mai puternice din cadrul PPE, datorită numărului de eurodeputaţi, dar şi pentru faptul că liberalii au premierul într-o ţară puternică din punct de vedere al ponderii politice. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care forţe tradiţionale ale PPE, ca Germania şi Spania, nu au şef al Guvernului, la putere fiind socialiştii, iar într-o ţară ca Polonia, tot puternică din punct de vedere al ponderii, la guvernare e PiS, care face parte din grupul conservator. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite