Reforma sistemului bugetar. Momentele care pot zdruncina Coaliția

0
Publicat:

Coaliția vrea reformarea rapidă a sistemului bugetar, însă schița ordonanței de urgență arată termene de până la 31 decembrie sau 1 ianuarie, momente când partidele Puterii se vor confrunta cu decizii grele și cu impact electoral.

Cei doi președinți ai Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Cei doi președinți ai Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax

Guvernanții se contrazic în declarații, pe tema aplicării noii reforme din sectorul bugetar, în timp ce pe hârtie apar termene mai rezonabile, chiar dacă sunt dificil de făcut atâtea schimbări instituționale. „Este esenţial să reducem costuri şi să comasăm instituţii care se calcă pe picioare şi trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie”, i-a transmis Ciolacu ministrului Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 3 august.

Anterior, atât conform declarațiilor lui Boloș, cât și unei schițe de OUG a Guvernului erau prevăzute alte termene, dat fiind că e un proces anevoios. De exemplu, întregul proces de reorganizare la structuri ca ministere, agenții, autorități, ori alte entități la nivel central, va trebui să fie gata până la 31 decembrie 2023.

De asemenea, instituțiile locale vor trebui să facă reorganizările sau comasările, precum și eventualele concedieri (minimum 15% din personal) până la 31 decembrie. De asemenea, din 1 ianuarie 2024 va începe și monitorizarea fiecărei entități locale pe baza unor indicatori de performanță. Coaliția trebuie să cântărească atent tot demersul, pentru că timp de un an de la o reorganizare nu mai pot înființa posturi similare într-o instituție, potrivit Codului Administrativ.

Coaliția, față-n față cu baza electorală

Pentru Coaliție, un moment-cheie și care va trebui gestionat prudent, mai ales din perspectivă electorală, este exact decembrie 2023. Nu mai puțin de trei mari decizii vor trebui luate atunci. În primul rând, va trebui să tragă linie la reorganizările de la centru și cele din teritoriu, precum și la eventualele comasări, ceea ce presupune reduceri de posturi și retrogradări administrative.

În al doilea rând, tot în decembrie se termină perioada în care nu sunt permise angajările la stat. Iar în perspectiva unui an electoral cu patru rânduri de alegeri, porțile închise în sistemul bugetar pot duce la un sentiment de antipatie față de Putere, pentru că nu-și pot ține aproape simpatizanții.

Nu în ultimul rând, până la 31 decembrie 2023, Puterea trebuie să decidă dacă va mai proroga cu un an acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, ceea ce ar însemna a cincea amânare consecutivă. Așadar, Puterea ar putea merge în fața primarilor și șefilor de CJ, fără aplicarea unui drept dat prin OUG, să le ceară acestora să mobilizeze lumea la vot.

O toamnă fierbinte

Tensiunea e așteptată să crească în ambele partide ale Coaliției, pe măsură ce vor trece lunile. Rectificarea bugetară, care va reprezenta primul moment în care PSD are principalul cuvânt privind direcționarea banilor, iar PNL va trebui să se asigure de drămuirea banului public, va fi unul din momentele problematice, deși mai este circa o lună până atunci. Fiecare minister va încerca să primească o sumă cât mai mare, iar una din mize este ca la Dezvoltare să fie cât mai mulți bani care să plece spre proiectele din teritoriu, unde aleșii tot așteaptă infuzia de fonduri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite